Prethodni članak
Sljedeći članak

NAČELNIK TOPOLOVEC: 'U cestovnu infrastrukturu tijekom dvije godine na području općine Radoboj bit će uloženo oko 10 mil. kn

S načelnikom Općine Radoboj Anđelkom Topolovcem razgovarali smo o 2019. i osvrnuli se na planove za iduću godinu


Prošla je godina bila investicijski plodna za općinu Radoboj, osobito što se tiče projekata koji su prošli kroz europsko financiranje, naglasio je načelnik općine Radoboj Anđelko Topolovec.

– Priveli smo kraju uređenje Hiže vinove loze građevinskim radovima, a cijena investicije bila je 2,8 milijuna kuna. Od toga smo 450 tisuća kuna dobili od Ministarstva turizma, a 405 tisuća kuna od Ministarstva graditeljstva. Sada smo u drugoj fazi, pred raspisivanje samog natječaja za unutarnje uređenje tog multimedijalnog centra. Procijenjena vrijednost je oko milijun i 60 tisuća kuna, od Ministarsva turizma smo osigurali već 400 tisuća kuna, a od Ministarstva regionalnog razvoja, pri sjednici Vlade u Krapini, uručen nam je ugovor na 300 tisuća kuna. Ako će sve ići po planu, očekujemo da bi ljeti 2020. godine Hiža vinove loze mogla biti otvorena – kaže načelnik Topolovec. U sklopu turističkog centra koji je zamišljen u Radoboju, gradi se još jedna kuća, Hiža zagorskih štrukli. – Tu smo odradili prvu fazu građevinskih radova u vrijednosti od 620 tisuća kuna, a sada smo u drugoj fazi. Raspisan je natječaj, dobili smo najpovoljnijeg ponuđača, a vrijednost investicije s PDV – om je 1,9 milijuna kuna. U tom projektu pomaže nam Krapinsko – zagorska županija s 250 tisuća kuna u 2019., a u 2020. godini smo predviđeni za nastavak sufinanciranja s 300 tisuća kuna. Prijavili samo unutarnje uređenje Hiže zagorskih štrukli, a procjena je da bi troškovi bili oko 600 tisuća kuna – navodi načelnik.

Hiža vinove loze

Hiža zagorskih štrukli

Asfaltiranje na području općine

U tijeku je i asfaltiranje na području općine. – Ove se godine asfaltiraju prometnice u vrijednosti oko 900 tisuća kuna. Ukupna vrijednost potpisanog okvirnog sporazuma u 2019. godini koji se proteže na 2 godine je 3,6 milijuna kuna, s time da smo u ovoj godini realizirali 900 tisuća, u idućoj očekujemo 1,7 milijuna, a 2021. godine nekakvih milijun kuna, čime bismo presvukli sve najkritičnije ceste na području općine i na taj način stvorili cestovnu infrastrukturu na zadovoljavajući način te standard bolji nego ga imaju i neka urbanija mjesta. Kada govorimo o cestovnoj infrastrukturi, moramo naglasiti cestu u Kraljevcu Šemničkom koja se financirala iz Mjere 7.2. Cijela investicija će u konačnici biti teška oko 7 milijuna kuna. Građevinski radovi su izvedeni, a sada pripremamo papirnatu dokumentaciju kako bismo mogli zatražiti povrat novca od strane Agencije za plaćanje i zatražiti uporabnu dozvolu za samu cestu. Kada govorimo o ta dva projekta, vidi se da samo u cestovnu infrastrukturu kroz dvije godine bude uloženo oko 10 milijuna kuna na području općine Radoboj – istaknuo je Anđelko Topolovec.

Prvi u županiji

Načelnik navodi da je tijekom ove godine kroz različite mjere ruralnog razvoja osigurano sufinanciranje ili financiranje EU projekata. – Radi se o uređenju Lovačkog doma i preuređenju u Planinarski dom u Radoboju. Procijenjena vrijednost investicije je 4,5 milijuna kuna, raspisan je natječaj i čekamo najpovoljnijeg ponuđača. Intenzitet potpore nam je tu 90 posto, a 10 posto ide iz sredstava našeg proračuna. Uspjeli smo prijaviti i DVD Jazvine za njihov vatrogasni dom, jer oni su jedino vatrogasno društvo na području općine koje nema svoj vatrogasni dom. Ta investicija je vrijednosti 3,3 milijuna kuna, a potpora također 90 posto, a 10 posto iz našeg proračuna. Iz Mjere 7.1. smo uspjeli osigurati novce za projekt strateški plan razvoja informatike, čija je vrijednost 180 tisuća kuna. Tu govorimo o pametnim općinama i projektima koji budu najviše zastupljeni u novoj financijskoj omotnici pa smo krenuli lagano da vježbamo pisanje takvih projekata. To ćemo odraditi uz pomoć Centra za socijalnu skrb i Gradskog društva Crvenog križa, a vrijednost investicije je 1,4 milijuna kuna. Sam projekt se naziva 'Aktivni i nakon 65. godine'. Realizaciju očekujemo u 2020. godini, a projekt se proteže na dvije godine – kaže Topolovec. Načelnik je izdvojio i projekt kojim je Radoboj, kaže opet bio prvi u Krapinsko – zagorskoj županiji. - Radi se o projektu uređenja igališta s umjetnom travom, a vrijednost investicije je oko 1,2 milijuna kuna. Igralište služi svrsi, sve više mladih ljudi je na tom terenu, odigravaju se utakmice i treneira se, pokušavamo omogućiti što bolji standard za naše najmlađe – ističe Topolovec.

Turistički sadržaj

Važan projekt za Radoboj, financiran od strane LAG – a, je uređenje šetnice, koja ide od centra općine Radoboj, obuhvaća Hižu zagorskih štrukli, pa do Hiže vinove loze, Muzeja Radboa i Centra za prirodu Zagorje, Radobojskog trnaca i crkve. – Tu smo dobili maksimalni iznos potpore od 150 tisuća kuna. Vrijednost investicije je oko 700 tisuća kuna, a ostatak ćemo financirati iz sredstava naših ministarstava po raspisanim natječajima na koje ćemo se javljati i iz proračuna Općine Radoboj. Na taj način ćemo zaokružiti cijelu priču s izmještanjem ceste kod crkve i izgradnjom te šetnice, znači turistički sadržaj u samom centru općine time bi bio priveden kraju, naravno uz gradnju i stavljanje u funkciju ove dvije kuće – pojašnjava Topolovec, dodavši da je još jedan projekt vezan uz zaštitu okoliša i razvoj turizma spajanje novog Planinarskog doma sa samim centrom Radoboja i šetnicom koja ide uz potok Radobojčicu. – U 2020. godini u proračunu Hrvatskih voda za to je namijenjeno oko 3 milijuna kuna, a dio razlike potrebne za realizaciju projekta osigurat ćemo i mi u proračunu općine – navodi načelnik Topolovec.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook