Prethodni članak
Sljedeći članak

[TRAJU PRIJAVE] Biraju se najbolji likovni radovi, fotografije i video uratci

U 2020. godini održat će se petnaesta po redu Noć muzeja, manifestacija koja brojnim programima u hrvatskim muzejima i baštinskim ustanovama komunicira s publikom s ciljem promicanja muzeja


U 2020. godini održat će se petnaesta po redu Noć muzeja, manifestacija koja brojnim programima u hrvatskim muzejima i baštinskim ustanovama komunicira s publikom s ciljem promicanja muzeja. Općina Lobor povodom toga objavljuje Kreativni natječaj „Arheološki vremeplov“ na teme: krstionica i/ili/ pleter. Posebni zadatak ove godine je promišljanje o „muzejskoj povijesti, sadašnjosti i budućnosti“ te osobama koje su svojim radom pridonijele promicanju muzejske struke. Jedan od njih je i dr. sc. Krešimir Filipec voditelj arheološkog istraživanja na lokalitetu svetišta Majke Božje Gorske u Loboru. Osim vrijednih povijesnih nalaza, dr.sc. Filipec zadužio je društvo i vizijom budućnosti tog najstarijeg hrvatskog svetišta u kojem bi se osim obnove postojeće crkve, trebao otvoriti i arheološki park s multimedijalnim centrom. Krstionica je mjesto gdje se u kršćanskim crkvama obavlja obred krštenja. U ranokršćansko doba bila je to posebna građevina uz baziliku s bazenom za uranjanje krštenika. Pošto su se krstionice gradile uz veća crkvena središta, očigledno je da ostaci krstionice pokraj crkve Majke Božje Gorske govore da je Lobor u to vrijeme igrao značajnu ulogu u pokrštavanja Hrvata. Pleter je reljefna dekoracija čiji osnovni element, jednotračni ili višetračni prutić, tvori najrazličitije kombinacije ornamenata u koje su upleteni stilizirani biljni motivi te životinjski i ljudski likovi.

Starohrvatski pleter nalazimo gotovo posvuda gdje je hrvatska kultura imala veći ili manji utjecaj, uglavnom kao ukras arhitektonskih pojedinosti i crkvenog namještaju u razdoblju predromanike. Pleterna plastika iz crkve Majke Božje Gorske jedinstven je primjerak u sjevernoj Hrvatskoj po svojoj bogatoj urešenosti i očuvanosti. Pozivaju se učenici osnovnih i srednjih škola da se odazovu pozivu na natječaj. Učenici osnovnih škola mogu sudjelovati likovnim radovima i fotografijama koje se bave spomenutim temama. U likovnom izražavanju mogu se koristiti crtačkim i slikarskim tehnikama po vlastitom odabiru unutar formata likovne mape za određeni razred. Učenici srednjih škola mogu sudjelovati fotografijama i dokumentarnim ili animiranim video uratkom koji prezentira spomenute teme. Video materijali ne smiju trajati dulje od dvije minute. Natječaj je otvoren. do 24. siječnja 2020.Broj radova koje škola može poslati je neograničen, a pojedini autor može sudjelovati s najviše dva rada (OŠ likovni i foto, SŠ foto i video). Radovi se šalju pod zaporkom.

Radove slati poštanskom službom na adresu: Općina Lobor, Trg Sv. Ane 26, 49253 Lobor s naznakom Za Kreativni natječaj „Arheološki vremeplov“te u digitalnom obliku na elektroničku adresu [email protected] Krajnji rok za predaju radova je petak, 24. siječnja 2020. godine. Povjerenstva za odabir kreativnih radova proglasit će najuspješnije radove u dvije dobne kategorije za učenike OŠ te učenike SŠ i dodijeliti vrijedne nagrade. Autori najuspješnijih radova zajedno sa svojim mentorima bit će pozvani u marijansko svetište Majke Božje Gorske u Loboru na svečanu dodjelu nagrada i javno predstavljanje povodom Noći muzeja u petak, 31. siječnja 2020. godine.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook