Prethodni članak
Sljedeći članak

MILANOVIĆ U VETROPACK STRAŽI: 'Već je pomalo frustrirajuće što niti jedna vlada, pa ni moja, ne uspijeva popraviti izvozne brojke'

U tvrtci Vetropack Straža održava se 30. susret Liderovog Kluba izvoznika, a glavni gost je predsjednik Zoran Milanović


U tvrtci Vetropack Straža danas se održava 30. susret Liderovog Kluba izvoznika. Glavni gost susreta je predsjednik Zoran Milanović, a na susretu sudjeluju i predstavnici članica Kluba izvoznika u kojem je 20 značajnih izvozno orijentiranih kompanija te tvrtki i institucija koje podupiru izvoz. Tema predsjednikova obraćanja na susretu je bila ‘Uloga izvoza u gospodarskom rastu i oporavku – što nas očekuje’, dok je Manuela Tašler, zamjenica glavnog urednika Lidera i voditeljica Kluba izvoznika predstavila ‘Kontrolne točke izvoza i ocjene izvozne klime’.

 

Direktor Vetropack Straže Tihomir Premužak predstavio je tvrtku koja je dio švicarskog koncerna koji operira u 7 zemalja, a imaju 8 tvornica. Centrala im je u Švicarskoj. Godine 1966. promoviran je njihov poznati logo koji se može vidjeti na bocama, nakon toga je osnovan holding. Godine 86.’ Vetropack je krenuo iz Švicarske u prve akvizicije, a 1996. Preuzeo je Vetropack Stražu. Diektor Premužak rekao je kako proizvode za sve internacinalne kupce, 2019. prodali su preko 5 milijardi proizvoda .Vetropack je rastao preuzimanjem drugih tvornica i povećavanjem vlastitih kapaciteta.

Premužak se osvrnuo sadašnju gospodarsku situaciju uzrokovanu COVID-om 19.

- Nama se situacija preko noći promijenila. Iz situacije u kojoj smo imali manjak kapiceteta došlo je do situacije gdje smo počeli proizvoditi robu za lager. Vjerujemo da se neće dogoditi taj drugi lock down u jesen tj. da ćemo svi skupa pametnije reagirati i izbjeći ponovni pad cijelog gospodarstva. S druge strane vjerujem da se u 2021. godini možemo lagano vratiti u prodajne količine i rezultate kakve smo imali 2019. godine i prijašnjih godina te da 2022. i 2023. slijedi povratak na daljnji razvoj i ekspaznije – naglasio je direktor Premuužak.

 

Milanović je govorio o ulozi izvoza u gospodarskom rastu i oporavku, a novinari su ga pitali vjeruje lid a je nova vlast u stanju popraviti te brojke. -Trebala bi, govorimo o robnom izvozu, o opipljivim proizvodima, to je već pomalo frustrirajuće što niti jedna vlada nije uspjela, pa ni moja. Moja je imala neke druge teške izazove, nama su i uvoz i izvoz narasli ulaskom u EU, gospodarska aktivnost je veća, međutim, omjer je i dalje nepovoljan. Da nema turizma, sektora usluga, Hrvatska bi imala ozbiljnih problema – odgovorio je Milanović.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook