Prethodni članak
Sljedeći članak

Uskoro kreće izgradnja mrtvačnice i proširenje groblja u Mariji Bistrici

Potpisan ugovor za gradnju novog kapitalnog projekta u Mariji Bistrici


Danas je u Općinskoj vijećnici Općine Marija Bistrica održano potpisivanje Ugovora o izvođenju građevinskih radova na rekonstrukciji i proširenju groblja u Mariji Bistrici. Ugovor su u sklopu projekta „Rekonstrukcija i proširenje groblja u Mariji Bistrici s pomoćnom zgradom i novom mrtvačnicom“ , iz Podmjere 7.4. „Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“, potpisali načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički i direktor tvrtke MDK Građevinar iz Velikog Trgovišća (Dubrovčana) Krunoslav Pavlinić. Načelnik Milički nije krio zadovoljstvo dolaskom do ove faze još jednog važnog kapitalnog projekta u Mariji Bistrici. Projekt je prošao na spomenutoj mjeri 7.4.1., ukupno je vrijedan 9 mil. 560 tisuća kuna, a komponenta koja se sufinancira iz mjere iznosi 6 mil. kuna. Za ostatak Općina diže kredit na 10 godina, no dio tih sredstava vratit će se i kroz prodaju grobnih mjesta.

 

- Uistinu sam ponosan da nam je i zadnji planirana projekt u ovom mandatu, u svom formalnom dijelu pri kraju, kada potpisujemo ugovor sa izvođačem radova, koje je odabran po javnom natječaju, a to je firma MDK građevinar iz Dubrovčana – rekao je uvodno bistrički načelnik i zahvalio svojem timu u općini i vanjskim suradnicima, svima koji su radili na ovom projektu. Načelnik je podsjetio da Općina Marija Bistrica ima dva groblja, u Mariji Bistrici s trenutno 2856 grobnih mjesta, a na Lazu 486.

- Na groblju u Mariji Bistrici je slobodno 31 mjesto i to sve više postaje veliki problem, s obzirom da je groblje oformljeno u 18. stoljeću i do sada nije bilo proširenja, dok je na Lazu još trećina mjesta slobodna, pa je situacija bolja i dugoročno može pokrivati potrebe. Također, u Mariji Bistrici je problem i mrtvačnica koja ima svega 56 m2 i nije adekvatna. S ovim projektom riješit ćemo i problem mrtvačnice i grobnih mjesta za slijedećih 50 godina – napomenuo je Milički i dodao da projekt obuhvaća i dio postojećeg groblja, tj. rekonstrukciju spojne staze, a sadašnja mrtvačnica pretvorit će se u spremište.

Nova mrtvačnica imat će 340 metara kvadratnih

- Nova mrtvačnica bit će površine 340 m2, od čega je 200 m2 zatvorenog prostora, te još 140 m2 natkrivenog prostora, pod koji može stati 200-tinjak ljudi, što pak olakšava ceremoniju ukopa u slučaju lošeg vremena. Što se pak tiče grobnih mjesta, u planu je 516 novih grobnih mjesta, što bi ukupno bilo 2000 ukopnih mjesta. Osim mrtvačnice i ispraćajnog trga u planu je 11 grobnih polja i 2 polja urni – rekao je načelnik i izrazio zadovoljstvo što već sada postoji interes za kupnju novih grobnih mjesta. Načelnik je podsjetio da je ukupno otkupljeno 40 000 m2 zemljišta, a ovim projektom u upotrebu se stavlja 20 000 m2, što znači da postoji i još tolika površina za proširenja u budućnosti.

 

 

- Kako na postojećem groblju nemamo prostor, svojevrsni memorijalni trg, gdje bi mogli polagati cvijeće i paliti svijeće za branitelje i o raznim obljetnicama i prigodama, u novom dijelu u planu je i takav prostor, dakle spomen prostor za branitelje – rekao je načelnik Marije Bistrice i zahvalio tvrtki MDK građevinar što se javila na natječaj, s obzirom na pozitivno iskustvo kod izgradnje Reciklažnog dvorišta, za koji je nedavni tehnički pregled prošao bez nedostataka. - Vjerujem da ćemo i ovaj projekt uspješno odraditi, kao što smo odradili i Reciklažno dvorište – zaključio je Josip Milički, načelnik Općine Marija Bistrica.


 


 

Direktor tvrtke MDK Građevinar Krunoslav Pavlinić je rekao kako je ovoj tvrtki jako drago što na području Zagorja rade na brojnim projektima, što stambenim, što škola, vrtića i objekata javne namjene.

- Trenutno radimo groblje u Općini Viškovo, pa imamo iskustva i u tim poslovima, a napravili smo i mrtvačnicu u našoj matičnoj Općini Veliko Trgovišće (Velika Erpenja). Nama je čast da radimo u Općini Marija Bistrica i sudjelujemo u ovom duhovnom središtu u razvitku cijele Općine i još jednom zahvaljujemo Općini Marija Bistrica što nam je dala još jednu priliku da se još jednom dokažemo kao i kod izgradnje Reciklažnog dvorišta, da ispunimo sve rokove i kvalitetu, kako je zadano u projektu – zaključio je Pavlinić.

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook