Prethodni članak
Sljedeći članak

MIJENJA LI SE MJERA: U izolaciju neće cijeli razred nego samo najbliži kolege zaraženog učenika?

U Krapinsko - zagorskoj županiji je prema jučerašnjim podacima zagorskog Stožera 39 pozitivnih učenika u 21 školi te 12 pozitivnih djelatnika, dok su 22 djelatnika i 636 učenika u samoizolaciji. Online nastava je organizirana za 21 razredni odjel


Do zatvaranja pojedinih škola ne dolazi zbog velikog broja pozitivnih učenika i djelatnika, nego zbog povećanog broja razreda u samoizolaciji. Možda bi epidemiolozi trebali razmotriti koliko je model izricanja mjera samoizolacije za cijeli razred primjeren za školski sustav, rekao je Jutarnjem listu pročelnik zagrebačkog Ureda za obrazovanje Ivica Lovrić. Naveo je primjer učenika iz Zagreba kojemu je tri puta izrečena mjera samoizolacije, čime je izgubio šest tjedana nastave, iako nije bio zaražen

Ukupno 8372 učenika pod mjerom su samoizolacije, a zaraženo ih je 802. Treba li mijenjati sadašnji princip prema kojemu zbog jednog zaraženog učenika ostatak razreda dobiva mjeru dvotjedne samoizolacije? - Možda ne bi bilo loše razmotriti novo rješenje. Jasno je da bilo kakva nova mjera neće ići bez epidemiologa - smatra ministar obrazovanja Radovan Fuchs, prenosi Jutarnji.hr.
- Dok god Stožer i Ministarstvo zdravstva ne promijene strategiju, mi moramo raditi na sadašnji način. Po meni, sadašnja strategija više nema logike jer smo prekoračili brojke i imamo prevelike zaostatke u praćenju kontakata zaraženih. Što se tiče škola, trebalo bi malo olabaviti - kaže Zvonimir Šostar, ravnatelj NZJZ-a "Dr. Andrija Štampar", uz najavu da će predložiti promjenu strategije.
Na pitanje je li prihvatljiva izmjena mjere na način da zbog jednog pozitivnog učenika ne ide u samoizolaciju cijeli razred, nego samo učenici koji u razredu sjede neposredno oko njega (riječ je o mjeri koja je bila razmatrana prije početka školske godine), Šostar je odgovorio da se s tim slaže jer djeca u 99 posto slučajeva nemaju nikakve simptome ili su oni minorni.

Što se tiče škola u Zagorju situacija je epidemiološki stabilna. Imamo ukupno 39 pozitivnih učenika u 21 školi te 12 pozitivnih djelatnika, dok su 22 djelatnika i 636 učenika u samoizolaciji. Online nastava je organizirana za 21 razredni odjel koji je u samoizolaciji“ – rekao je načelnik Stožera Ferek-Jambrek na jučerašnjoj konferenciji za medije.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook