Prethodni članak
Sljedeći članak

Meteorska kiša večeras nad Hrvatskom


U noći s 3. na 4. siječnja na nebu će biti pojačane meteorske aktivnosti zbog kojih će se stvoriti meteorska kiša. Vidljivost će biti uvjetovana vremenskim prilikama, a u prosjeku je vidljivo od 90 do 100 meteora po satu, izjavili su danas iz Zvjezdarnice Zagreb, prenosi index.hr.

Svake godine u ovo doba su aktivni meteori Quadrantidi. Iako nisu među najaktivnijima, kao Perseidi i Geminidi, oni i dalje bilježe visoku aktivnost, što omogućuje gledanje meteorske kiše. Geminidi su bili aktivni u prosincu, a Perseidi se očekuju u kolovozu.

Preporuka: Otići što dalje izvan gradova

"U idealnim uvjetima i tijekom najveće aktivnosti Quadrantida može se vidjeti 120 meteora po satu, što podrazumijeva da je radijant meteorske kiše u razini zenita, a u prosjeku je vidljivo od 90 do 100 meteora po satu", napomenuo je Ivan Romštajn iz zvjezdarnice u Zagrebu.

Radijant, vidljivo ishodište meteora, nalazi se blizu horizonta u blizini zviježđa Velikog medvjeda te uobičajeno ostavlja žuti ili plavi trag na noćnom nebu. Preporuka je otići što dalje izvan gradova kako bi bila što veća tama te da bi se izbjeglo svjetlosno onečišćenje, što uvelike uvjetuje vidljivost meteora.

Bude li noćas oblačno vrijeme, nažalost, meteorska kiša neće biti vidljiva. Kada putanja kometa siječe Zemljinu stazu, na tom dijelu bude maksimum aktivnosti, što nam omogućuje vidljivost meteora na noćnom nebu.

Za Quadrantide je izvorišno tijelo asteroid 2003 EH1, a njegova staza se djelomično siječe sa Zemljinom stazom, što omogućava da svjedočimo ovom astronomskom događaju. Riječ je o malom tijelu kojemu treba pet i pol godina za jedan ophod oko Sunca, a promjer mu je oko 2,5 do 3 km. Otkriven je 2003. godine.

Iako je matično tijelo klasificirano kao asteroid, on je zasigurno imao svoju kometsku prošlost, rekao je Romštajn.

Zašto ćemo moći vidjeti kišu?

Kada se komet istroši i izgubi svoje lako hlapljive materijale, onda se može klasificirati kao asteroid. Taj ranije izbačeni materijal kometa je ostao na stazi. Kada se Zemlja najviše približi stazi, gdje je najgušći roj tih čestica, to rezultira meteorskom kišom.

Pojačana aktivnost Quadrantida je od 28. prosinca do 12. siječnja, no 3. i 4. siječnja je najveća aktivnost, a ostatak siječnja je riječ o sporadičnoj pojavi meteora. Vidljivost je moguća još i dan poslije.

Događaj treba gledati u noćnim satima, između ponoći i zore.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook