Prethodni članak
Sljedeći članak

Medicinske sestre i tehničari bit će obučeni za samostalni rad u hitnoj službi, odnosno pružanje prve pomoći bez prisustva liječnika

Po uzoru na većinu zapadnoeuropskih zemalaja


Iduće godine počinje specijalističko usavršavanje medicinskih sestara i tehničara za samostalni radi u hitnoj službi koji će, po uzoru na sustav paramedikusa u zapadnoeuropskim zemljama, moći samostalno, bez prisustva liječnika, pružati prvu pomoć unesrećenima na terenu, piše Index.

"To je prva takva specijalizacija medicinskih sestara u Hrvatskoj. Dobit će veće kompetencije i ovlasti, moći će samostalno reanimirati pacijenta i davati određene lijekove, po uzoru na paramedikuse u zapadnoeuropskim zemljama koji mogu samostalno pružati prvu pomoć i davati terapiju u reanimaciji", pojasnio je Hini predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara Mario Gazić.

O Prijedlogu novog pravilnika o specijalističkom usavršavanju prvostupnika sestrinstva u djelatnosti hitne medicine upravo je završeno e-savjetovanje. Izvanbolničku hitnu medicinsku službu na terenu čine tim T1, u kojem je liječnik, medicinska sestara/tehničar i vozač, te tim T2, bez liječnika, no u njemu bi ubuduće, nakon završene specijalizacije, trebali raditi dodatno educirane sestre i tehničari, sa većim ovlastima te sposobni samostalno pružati hitnu pomoć.
Predviđeno je da edukacija traje godinu dana, a natječaj za prve specijalizacije očekuje se do kraja ove godine. U Hrvatskom zavodu za hitnu medicinu (HZHM) kažu da je za trogodišnje razdoblje osigurano sto milijuna kuna europskih sredstava za edukaciju 375 prvostupnika sestrinstva, piše Index.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook