Prethodni članak
Sljedeći članak

Liječenje bez dopunskog osiguranja skuplje


Pacijenti koji nemaju dopunsko osiguranje liječenje će plaćati više. Participacija sudjelovanja u zdravstvenim troškovima sa sadašnjih 2000 mogla bi porasti na 4000 kuna, piše HRT.

- Jedino što se u Hrvatskoj zna - uzeti novac pacijentima, povećati troškove direktno za korisnike usluga, odnosno za pacijente. Izdvajamo i ovako veliki novac iz plaće, i onda još se tjera sve građane da imaju i dopunsko zdravstveno osiguranje. To je zastarjeli model, rekla je predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata Jasna Karačić, prenosi HRT.

- Što se tiče povećanja troškova za pacijente bez dopunskog osiguranja, mislim da je bilo očekivano. Nije da podržavamo, ali mislimo da je to potrebno u ovom trenutku zbog održivosti sustava, istaknuo je predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu Ivica Belina.

Cilj je povećati prihode i potaknuti ugovaranje dopunskog osiguranja.

- Mi sad imamo otprilike oko 900 tisuća građana koji nisu uključeni u sustav dopunskog osiguranja. Povećanja sudjelovanja građana u cijeni zdravstvene usluge znači s jedne strane veći prihod zdravstvenim ustanovama koje daju zdravstvenu uslugu i koje jesu zbog niske cijene u financijskim problemima u kojima jesu, rekao je direktor Udruge poslodavaca u zdravstvu Dražen Jurković.

Zato reforma uključuje i:

- Daljnje objedinjavanje javne nabave, uspostava registra posebno skupe opreme, plan zanavljanja iste, zatim revizija liste lijekova HZZO-a, novi model ugovaranja i plaćanja zdravstvene usluge, izrada strateškog okvira razvoja ljudskih resursa, zatim aktivno upravljanje specijalizacijama, rekao je u subotu ministar zdravstva Vili Beroš.

Ministar najavljuje i zabranu rada u privatnim ustanovama.

- Ne zatvaramo oči pred problemom potencijalnog zanemarivanja radnih obaveza pojedinca u matičnim ustanovama u korist rada u privatnoj praksi. Odnosi se moraju urediti, rekao je Beroš.

U HUBOL-u kažu populistički je to potez koji mu služi u prikrivanju dosadašnjih značajnih propusta u kontroli dvojnog rada liječnika. U privatnom sektoru su za sinergiju.

- Suludo je da u privatnom sektoru imate toliko golemu opremu neiskorištenu, već ću vam reći jedan apsurd - da vi možete u privatnom sektoru u Hrvatskoj imati pacijente iz Njemačke i Ujedinjenih Arapskih Emirata s uputnicom, a to ne može napraviti hrvatski pacijent, naglasio je specijalist pedijatrije, subspecijalist medicinske genetike Dragan Primorac.

Cjelokupni prijedlog reforme i e-savjetovanje očekuje se kroz mjesec, dva, no fokus je jasan jačanje preventive, ali i godišnja ušteda u zdravstvenom proračunu od 600 milijuna kuna, piše HRT.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook