Prethodni članak
Sljedeći članak

KUD 'Naša lipa' Tuhelj proslavio 24. rođendan: 'Narodno blago tuheljskog kraja želimo i dalje njegovati'


Nakon mnogo godina, 1998. godine zaživjela je u Tuhlju ideja da se osnuje kulturno-umjetničko društvo koje bi okupljaloentuzijaste za kulturni rad i ponudilo mladima da razvijaju svoje kulturno-umjetničke talente.

–KUD Naša lipa Tuhelj svoje začetke ima još u osnivanju Glazbene družine Tuhelj koju sam osnovao 1990. godine. Družinu su činili mladi glazbenici, osnovnoškolci iz Tuhlja, Klanjca i Kumrovca koje sam učio svirati harmoniku, gitaru, klavijature, klavir, bugariju i bas. Tijekom cijele godine marljivo smo vježbali, a svojom svirkom pratili smo i dopunjavali program školskih priredbi i mjesnih svečanih akademija. Na kraju svake školske godine organizirali smo koncert na kojem smo prikazali sve što smo naučili. Na koncertima su redovito sudjelovali i mladi plesači, članovi plesne sekcije Osnovne škole Lijepa naša Tuhelj voditeljice Biserke Androić kao i članovi recitatorsko-dramske grupe koju je vodila Pavica Iveković. U organizaciji koncerata dugi niz godina sudjelovala je i Snježana Romić – prisjetio se Armando Slaviček aktivnosti Glazbene družine koja je prethodila osnivanju KUD-a.

Kako su mladi glazbenici, recitatori i članovi plesne sekcije završetkom osmog razreda prestajali biti članovi Glazbene družine, Slaviček je došao na ideju da ih se ponovno okupi u radu društva.

–U to vrijeme, dolaskom vlč. Franje Nikice Špiljka u župu Tuhelj, 1998. godine osnovan je i crkveno-liturgijski zbor čiji sam voditelj bio dugi niz godina, a koji je također utjecao na osnivanje Društva. Inicijativu za osnivanjem Kulturno-umjetničkog društva Naša lipa Tuhelj i Športskog društva Tuhelj pokrenuo sam na 7. sjednici Općinskog vijeća 16. 4. 1998. godine kao općinski vijećnik. Inicijative su bile jednoglasno prihvaćene. Okosnicu inicijativnog odbora KUD-a činili su voditeljica dramske sekcije Pavica Iveković, voditeljica plesne sekcije Biserka Androić, Snježana Romić i voditelj zbora ArmandoSlaviček.Osnivačka Skupština KUD-a Naša lipa Tuhelj sazvana je 28. 10. 1998. i okupila je sedamdesetak članova.Budući da je od 1920. do 1928. godine u Tuhlju djelovalo Pjevačko društvo Naša lipa, bilo je logično da ime KUD-a bude Naša lipa. Cilj je KUD-a Naša lipa razvijanje amaterizma i njegovanje narodnog blaga, posebno narodnog blaga tuheljskog kraja– upoznao nas je Slaviček s radom Društva koje je ovih dana proslavilo 24. godišnjicu uspješnog djelovanja.

Društvo danas djeluje u dvije sekcije, dramsku sekciju vodi Pavica Iveković te mješoviti pjevački zbor kojeg vodi Armando Slaviček.

–U svom repertoaru Mješoviti pjevački zbor njeguje sakralna i svjetovna djela domaćih i stranih autora te klasične obrade narodnih napjeva. Nastupao je diljem Hrvatske te u Sloveniji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Sjevernoj Makedoniji. Zbor je devet puta predstavljao Krapinsko-zagorsku županiju na Susretima hrvatskih pjevačkih zborova u Rovinju i Novigradu Istarskom gdje osvaja srebrnu plaketu (2017. i 2019.) i brončanu plaketu (2007.), a  uz to, 2017. je dobio posebnu nagradu za izvedbu skladbe suvremenog skladatelja. Na „Festivalu glazbe“ u koncertnoj dvorani „Vatroslava Lisinskog“ u Zagrebu zbor osvaja dvije srebrne plakete (2016. i 2017.)., a 2018. i 2019. Zlatnu plaketu na 24. i 25. Smotri zborova Krapinsko-zagorske županije. Na Ohridskom zborskom festivalu u Sjevernoj Makedoniji 2019. osvaja treću nagradu.2012.  godine zbor je na Hrvatskoj-radio televiziji sudjelovao u prvoj emisiji „Do posljednjeg zbora“,  2014. u emisiji „Hrvatska uživo“, a predvodio je i liturgijsko pjevanje u misnom slavlju koje je prenosio HRT na Drugu korizmenu nedjelju (4.03.2012.).  2014. godine zboraši su pjevali na svetoj Misi prilikom  posvećenja velikog pastoralnog centra u gradu Baru u Crnoj Gori. Zbog izvanrednih rezultata koje postižu zbor i dramska sekcija (18 državnih smotri), KUD „Naša lipa“ dobitnik je priznanja Općine Tuhelj te Grada Klanjca – ukratko je sažeo brojna priznanja Slaviček koji ističe da su osobito ponosni na organizaciju međunarodnog natjecanja zborova „Zlatna lipa Tuhlja“ na kojem je u 13 godina sudjelovalo 109 različitih zborova iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Njemačke i Kosova.

Dramska sekcija KUD-a Naša lipa Tuhelj nastala je na temeljima dramsko-scenskog rada s učenicima u Osnovnoj školi Lijepa naša u Tuhlju.

–Dramska družina KUD-a Naša lipa je pokrenuta sa željom da se učenici i nakon osnovne škole nastave baviti ovim kreativnim izrazom i njegovati kajkavski izričaj i ljubav prema rodnom kraju. Pod vodstvom Pavice Iveković, a jedno vrijeme i Jelene Škalec, Družina je uprizorila preko dvadeset  predstava. Nakon stanke, u veljači 2019. ponovno počinje s radom pod vodstvom Pavice Iveković. Trenutno družina okuplja petnaestak mladih članova koji vole glumiti i uživaju u dramskom izražavanju. Družina je kroz minule godine rada zabilježila niz značajnih nastupa, posebno na Festivalima hrvatskih kazališnih amatera – osvrnuo se na rad Dramske družine KUD-a Slaviček.

Sljedeće godine KUD-a će obilježiti 25. godina djelovanja, a proslavit će kako dolikuje. – Na svečanu akademiju pozvati ćemo sve članove (aktivne i one koji su u mirovanju), društva s kojima smo surađivali, našu vjernu publiku i sve one koji su nas podržavali svih ovih godina financijski, ali i moralno.U planu je i izdavanje monografije. Sva građa za monografiju je prikupljena i pripremljena za grafičko oblikovanje. S obzirom da se radi o velikoj i opsežnoj građi, na prikupljanju fotografija, pripremi tekstova i ostale građe radili su mnogobrojni članovi našeg društva. Vjerujemo da ćemo našu monografiju promovirati na svečanoj akademiji povodom 25. godišnjice rada KUD-a Naša lipa Tuhelj – najavljuje proslavu značajnog jubileja Slaviček.

U budućnosti KUD namjerava nastaviti s kvalitetnim radom, s posebnim naglaskom na uključivanju mladih u rad društva:

–Članovi KUD-a su iz Tuhlja i okolnih mjesta dobne starosti od jedanaest do sedamdesetak godina. Svi zajedno djelujemo kao jedna velika obitelj, za što smo već nebrojeno puta dobili priznanja od drugih društava.Želimo i dalje nastaviti organizirati Međunarodno natjecanje pjevačkih zborova „Zlatna lipa Tuhlja“ koje je postalo prepoznatljivo svojom kvalitetom u Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu i Hrvatskoj–otkriva nam planove za budućnost Slaviček, kojemu želimo još puno godina uspješnog djelovanja KUD-a Naša lipa Tuhelj.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook