Prethodni članak
Sljedeći članak

Glavna europska tužiteljica: 'U Hrvatskoj imamo toliko posla da moramo zaposliti još ljudi'


Od njezina ureda u Hrvatskoj strepe mnogi. A nije ni čudo, budući da su, samo nekoliko mjeseci nakon što su počeli s radom, otvorene istrage koje su do tada stajale u ladici, uhićeni bivši ministri, procesuirani gradonačelnici, ljudi na čelu institucija koje se bave fondovima Europske unije... Laura Codruța Kövesi uvjerava da tu nije kraj.

U svom intervju za N1 televiziju, godinu i pol nakon osnutka, odgovorila je na pitanje zašto je bilo potrebno osnovati Ured europskog tužitelja u Hrvatskoj. - Stvarnost i rezultati EPPO-a dokazuju da smo trebali transnacionalni ured javnog tužitelja na razini EU-a. Kao prvo, zato što imamo jedan ured koji djeluje u 22 države članice, imamo istu tužiteljsku politiku, imamo jedinstvenu i ujednačenu strategiju za pristup ovim fenomenima, imamo specijalizirane tužitelje u svim državama članicama koji su fokusirani samo na ovaj tip kaznenih djela. Bolje ste upoznati s tipologijama, što je važno, jer ako znate tipologije, znate kako ih istraživati. I, što je važnije, a i prava dodana vrijednost EPPO-a, činjenica je da radimo bez nacionalnih granica. Kad istražujete nešto u Hrvatskoj i trebate informacije iz Španjolske ili Italije, dovoljno je samo nazvati svoga kolegu ili kliknuti gumb u našem elektroničkom sustavu i odmah ćete dobiti informaciju. Ne morate slati složene zamolnice i prolaziti formalnosti koje su postojale prije – rekla je Kövesi te dodala kako je zadovoljna radom hrvatskog ureda. 

Kao prvo, zadovoljni smo jer smo počeli. Proces usvajanja uredbe o EPPO-u bio je dug. Dakle, započeli smo s radom i nakon godinu i pol mogu reći da smo već dokazali kako smo učinkoviti. Zaprimili smo više od 4000 prijava o kaznenim djelima, pokrenuli smo više od 1200 istraga i zaplijenili smo 250 milijuna eura. Dakle, pet puta više od svoga proračuna. Naš proračun iznosi 44 milijuna eura, a zaplijenili smo 250 milijuna. Dakle, za svaki uloženi euro dobili ste pet eura. Zašto je to važno? Zato što to nije novac koji ide u proračun EU-a, nego u nacionalne proračune. Dakle, uz EPPO bolje štitimo proračun EU-a i, dakako, novac europskih građana, a time i Hrvata kao europskim građana. Uglavnom, vrlo sam zadovoljna. Mislim da u Zagrebu imamo odličan tim. Naši delegirani europski tužitelji veoma su profesionalni i hrabri – naglasila je.

Iako od nedavno imaju i dva tužitelja više u Hrvatskoj, njihov broj, kaže, trebat će se povećati. -Imamo europsku tužiteljicu Tamaru Laptoš, radi u Luxembourgu i nadzire europske tužitelje, zajedno čine vrlo dobar tim, vrlo sam zadovoljna njihovim radom u Hrvatskoj. Ali broj se predmeta povećao u posljednjih godinu dana pa mislim da trebamo više resursa, trebat ćemo više tužitelja. Ali nužno su nam potrebni posebni policijski službenici specijalizirani za financijske istrage koji bi radili na predmetima EPPO-a. Jučer sam razgovarala s Ravnateljstvom policije, rekli su će riješiti ovo pitanje. Nemam razloga ne vjerovati im. Koliko sam shvatila, u tijeku je organizacijski proces, zadužit će neke policijske službenike da rade za EPPO, što je veoma dobro – rekla je Kövesi te dodala kako vjeruje da će specijalne policijske snage dobiti već do kraja ove godine.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook