Prethodni članak
Sljedeći članak

'Kronična opstruktivna plućna bolest je u najvećoj mjeri uzrokovana pušenjem cigareta'

Svjetski dan kronične opstruktivne bolesti pluća obilježava se 20. listopada


Odjel pulmologije Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana po prvi put se uključila u obilježavanje Svjetskog dana  kronične opstruktivne bolesti (KOPB). U zabočkoj bolnici se danas bez naručivanja i bez uputnice mogla napraviti spirometrija, jednostavan test plućne funkcije gdje se može vidjeti ako osoba ima predispoziciji prema toj bolesti.

- Cilj akcije je povećati svjesnost o KOPB-u kao jednoj od vodećih bolesti u pulmologiji. Kronična opstruktivna plućna bolest u Hrvatskoj je u najvećoj mjeri uzrokovana pušenjem cigareta. Bolest izazizva zaduhu tj. nedostatak zraka i kronični kašalj. Na spirometriju bi trebali doći su ljudi koji su dugogodišnji pušači, koji kašlju, imaju iskašljaj i koji kod napora imaju zaduhu koja je sve gora i javlja se kod mirovanja - rekla nam je doktorica Mirjana Oštrić, opći internist Opće bolnice Zabok na subspecijalizaciji iz pulmologije u Kliničkoj bolnici Dubrava koja je napomenula da je vid prevencije prestanak pušenja. Kaže da se mladim osobama se savjetuje da ne počinju pušiti, a pušačima da prestanu s pušenjem cigareta.  - Osim pušenja do KOPB-a  dolazi zbog genetske sklonosti, ali 99% bolesnika su pušači. To je populacija srednje životne dobi, odnosno starijih od 45 godine života. Stariji bolesnici su ugroženiji - rekla je doktorica i dodala  kako ovom aktivnosti  OB Zabok želi skrenuti pažnju na bolest i možda nekog potaknuti da prestane pušiti i da se napravi spirometrija jer ponekad se bolest može dijagnosticirati i prije nego se pojave simptomi. Kad se bolest liječi u ranoj fazi, rezultati liječenja su bolji.  Oštrić je napomenula da se da se spirometrija može napraviti u OB Zabok s uputnicom bez naručivanja.

Ravnatelj Tihomir Vančina rekao je da se Opća bolnica Zabok odlučila na ovu akciju zbog toga jer imaju odjel pulmologije i odjel interne medicine. - Uvijek se rado odazovemo obilježavanju takvih akcija i drago nam je da su građani to prepoznali - istaknuo je Vančina.

Današnjoj akciji nazočila je zamjenica župana Jasna Petek. - Krapinsko-zagorska županija podržava sve akcije naših zdravstvenih usluga pa tako i ovu. Prema Svjetskoj zdravstvenoj ogranizaciji, KOPB je četvrti uzrok smrtnosti i riječ je od koje obolijeva sve više ljudi. Ovo je obilježavanja dobar način skretanja pozornosti o važnosti preventivnih aktivnosti pogotovo kod rizičnih skupina, a to su pušači - rekla je Petek.

Božidar Majsec iz Gornje Pačetine se odazvao ovoj akciji. - Dijagnosticiran mi je KOPB i došao sam vidjeti je li bolest progresivna ili ne. Drago mi je da postoje ovakve akcije - rekao je Majsec.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook