Prethodni članak
Sljedeći članak

Kreće kampanja privlačenja investitora u Zagorje: 'Već se javilo stotinjak sudionika'


Još prije desetak godina Zagorje je bila jedna od 'hrvatskih oaza' za investitore koji traže jeftinu radnu snagu, budući da je Krapinsko – zagorska županija bila pri samom dnu rang liste prosječne plaće po županijama. To je samo po sebi privlačilo pojedine strane investitore kojima je, osim dobre prometne infrastrukture i kvalitetne, educirane radne snage, posebno privlačna bila činjenica da tu radnu snagu nisu morali baš previše platiti. No, sada se situacija drastično promijenila i, kao što je pokazuje najsvježiji primjer s tvrtkom Boxmark, takve kompanije polako odlaze iz Zagorja i premještaju svoje pogone na druge lokacije. Naime, proteklih par godina upravo Krapinsko – zagorska županija bilježi najveći rast prosječne plaće od svih županija u Republici Hrvatskoj te je, prema nedavno objavljenim podacima Državnog zavoda za statistiku, 2022. godine ušla u TOP 5 županija s najvećom prosječnom plaćom u Hrvatskoj. Ispred nje su, naravno, na prvom i drugom mjestu Grad Zagreb i Zagrebačka županija, te Primorsko – goranska na trećem i Karlovačka na četvrtom.

Gospodarski sektori

No, Krapinsko – zagorska županija tu ne želi stati, već sada preko svoje tvrtke Poduzetnički centar d.o.o., koju vodi vrlo angažirana i ambiciozna direktorica Helena Matuša, pokreće veliku kampanju 'Invest in Zagorje', kojoj je primarni cilj, kao što to govori sam njezin naziv, privući nove investitore u Zagorje te im kroz ovaj dugoročni projekt olakšati pristup svim potrebnim informacijama i pružiti im svu moguću podršku. Razgovarajući s direktoricom Matuša o ovoj temi prvo što smo je pitali bilo je koja je to vrsta investitora, iz kojih gospodarskih sektora, koje prvenstveno žele privući u Zagorje. – Na razini čitave Republike Hrvatska izrađena je Industrijska strategija i ona je, naravno, Krapinsko – zagorsku županiju svrstala u regiju Sjever Hrvatske, a Sjever Hrvatske već ima definirane sektore u kojima se žele poticati daljnja ulaganja i stvarati određeni lanci vrijednosti. To su sektori pametne industrije, a kad govorimo o pametnoj industriji, govorimo o automatizaciji, robotizaciji i tehnološkom napretku naših tradicionalnih industrija koje su u Zagorju već odavno snažne i poznate: metaloprerađivačka, tekstilna i drvnoprerađivačka industrija. Zatim, tu je i 'Zeleni rast', odnosno, dodatni razvoj poljoprivrede, pametni turizam, zdravstveni turizam i, naravno, digitalne tehnologije kao poveznica među svim tim sektorima – odgovorila nam je Matuša.

 

Jedinstvena platforma

U procesu, odnosno, kampanji privlačenja investitora, prvi korak koji se sam po sebi nameće kao nužan je omogućiti potencijalnim investitorima u Zagorje da im sve ključne informacije budu dostupne na jednom mjestu. – Kad dođete na različite internetska stranice, i Poduzetničkog centra, i Krapinsko – zagorske županije, i REGEA-e, i Zagorske razvojne agencije, i HZZ-a, i Obrtničke komore i Gospodarske komore, vi uvijek imate samo segmente informacija. Dakle, na jednoj stranici se nalazi jedan segment informacija, na drugoj drugi, a nigdje ne postoje cjelokupni i sveobuhvatni podaci, osim na stranici Invest Croatia, gdje opet imate informacije o svim mogućim poslovnim zonama, regijama i županijama u Hrvatskoj. Mi smo kroz protekle dvije godine dobivali velik broj upita od zainteresiranih investitora, ali i od Ministarstva vanjskih poslova, od Ministarstva gospodarstva te od raznih revizorskih kuća i računovodstvenih servisa koji traže za svoje klijente lokacije za investiranje. I svaki puta je tu dolazilo do ponovnog prikupljanja podataka o potencijalnim lokacijama, o nekim statističkim podacima, usporedbama i slično. Stoga smo uvidjeli nužnost da na tu potrebu odgovorimo jednom cjelovitom investicijskom platformom, koju smo nazvali Invest in Zagorje – pojasnila nam je Matuša.

 

Umjetna inteligencija

Kako je rekla, na toj će investicijskoj platformi, interaktivnoj web stranici, biti objedinjeni ključni podaci koje interesiraju potencijalne investitore. – Na toj investicijskoj platformi bit će svi podaci o poslovnim zonama onih gradova i općina koji su se uključili u ovaj projekt, a trenutno ih je 18 s područja Krapinsko – zagorske županije. Također, tu će biti čak i informacije o društvenom životu u Zagorju, ali i one o tome kako otvoriti firmu, kome se obratiti, kakav je porezni sustav, kolika su davanja i koje su moguće lokacije za ulaganja. Isto tako, na platformi će biti dostupan i GIS sustav, a to je sustav u kojem kliknete na određenu zonu i vidite točno sve različite slojeve, od komunalne infrastrukture, od cesta, od telekomunikacijske infrastrukture, do granica parcela i sve ostale prostorno-planske podatke o samoj zoni. Isto tako, dodajemo i 'chatbot', koji je zapravo mala, početna verzija umjetne inteligencije, gdje korisnik može upisati određeno pitanje i dobiti odgovor. Tu, dakako, mislimo na konkretna pitanja investitora, gdje on od 'chatbota' može tražiti da mu usporedi zone i ponudi ono što njemu treba. Na primjer, može upisati: 'Meni treba 2000 četvornih metara zemljišta, s tim i tim priključcima, pronađi mi lokacije u Zagorju koje su u tim parametrima dostupne u Zagorju'. I taj 'chatbot' je, koliko vidimo, prva takva verzija u Hrvatskoj na jednoj investicijskoj platformi, a tu smo se ugledali na Dubai i Estoniju, koji imaju omogućene takve funkcionalnosti na svojim platformama – ispričala nam je Matuša.

 

Prva konferencija

Ta platforma, sama po sebi, bit će itekako korisna potencijalnim investitorima, koji razmišljaju o investiranju u Zagorje i traže najadekvatniju lokaciju. No, Matuša kaže da je to samo jedan dio čitavog ovog projekta, odnosno kampanje, i na njega će se posebno fokusirati ove godine, dok će drugi dio biti privlačenje novih investitora putem konferencija. Prva, i to cjelodnevna konferencija, održat će se već 17. svibnja ove godine u Poduzetničkom centru u Krapini, a na nju se do sada prijavilo već stotinjak sudionika. – Na konferenciju 'Invest in Zagorje' pozivamo sve, i iskusne poduzetnike, i nove poduzetnike, da se umrežuju, da s nama razgovaraju, da se upoznaju i s našim Poduzetničkim inkubatorom i uslugama koje nudimo. I ta će se konferencija održavati redovito, najmanje jednom godišnje. Ona je otvorena za sve, a prijaviti na nju se možete putem web stranice Poduzetničkog centra, na kojoj možete vidjeti i veliki popis svih govornika – pozvala je direktorica Helena Matuša.

 

Plan i raspored

Na istoj stranici može se pogledati i detaljan plan, odnosno, raspored ovogodišnje konferencije, no, direktoricu Matuša zamolili smo da nam ukratko predstavi njen presjek. – U prvom dijelu konferencije predstavljamo rezultate Poduzetništva u srednjim školama, programa kojeg smo pokrenuli prije pet mjeseci. Tu imamo devet timova koji će prezentirati svoja rješenja, a najbolji će biti i nagrađen. Centralni dio konferencije započinje poslijepodne, kada imamo prvo panel s investitorima, koji će nam predstaviti što je to ključno i što se to najviše gleda kod donošenja investicijske odluke. Nakon toga se 'prebacujemo' na investitore rizičnog kapitala jer pokušavamo u Zagorju oživjeti i tu start-up scenu. Naime, dovodimo i investitore koji će pričati o tome zašto se uopće obratiti nekom investitoru, bilo nekom fondu rizičnog kapitala ili poslovnom anđelu. Nadalje, na konferenciji ćemo imati i natjecanje deset start-upova u sektoru zdravstvene industrije, koji će pokazati svoja rješenja, a najbolji će biti i nagrađeni – najavila je Matuša.

 

Daljnji koraci

Ipak, investicijska platforma, informacije za investitore i konferencije koje će se održavati, nisu jedini plan Poduzetničkog centra. Jasno je, naime, svima da je posebno važno doprijeti i do novih investitora, pa čak i do onih koji možda i nikad nisu čuli za Hrvatsko zagorje. Direktorica Matuša i na to naše pitanje imala je ne samo spreman odgovor, već i pripremljen plan s konkretnim koracima.

– Nakon investicijske platforme i konferencije, kroz različita udruženja, kroz hrvatska veleposlanstva i naše komore koja imaju svoja udruženja, krenut ćemo s ciljanim kampanjama, nastupima na sajmovima i direktnim kontaktima s potencijalnim investitorima. A za samu promociju Hrvatskog zagorja kao regije poželjne za investiranje, ali i promociju naše investicijske platforme, postoji uistinu puno različitih mogućnosti koje do sada nisu nikako, ili barem nisu dovoljno iskorištene. Evo, samo jedan od bukvalnih primjera je naša autocesta Zagreb – Macelj. Njome tijekom godine prođu milijuni turista, a među njima je zasigurno i poneki menadžer, poneki vlasnik neke tvrtke, i koliko god se to nekom može činiti nevjerojatnim, ali samo pokoji jumbo plakat uz autocestu, na kojem bi pisalo 'Invest in Zagorje – contact us' (Investiraj u Zagorje – javi nam se, op.a.) možda bi nekome ostao u glavi pa bi se možda i javio. Velim to je samo jedan od mnogih primjera na koji možemo i planiramo promovirati našu kampanju, uz dakako već spomenute kontakte preko institucija i udruženja, kao i društvenih mreža – ispričala nam je Helena Matuša, direktorica Poduzetničkog centra, te na kraju još jednom pozvala sve zainteresirane da se prijave na prvu konferenciju 17. svibnja u Krapini.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook