Prethodni članak
Sljedeći članak

KREATIVCI I ISTRAŽIVAČI: Kroz Virtualnu knjigu 'Moja Krapina', učenici 3.b zajedno su ispričali krasnu priču o svom gradu

Virtualna knjiga sadrži fotografije, poveznice i priče, informacije o kajkavskom narječju, kulturno – povijesnim spomenicima, legendi o Čehu, Lehu i Mehu, a stranice su ispunjene zapisima, fotoalbumima, umnim mapama, crtežima, vitualnim panoima i brojnim zanimljivim podacima


- Zajedno smo pisali priču o Krapini, da svima ispričamo koliko je lijep naš gradić – istaknula je Nevenka Puh Malogorski, učiteljica 3. b razreda OŠ Augusta Cesarca, čiji su učenici danas u krapinskoj Gradskoj vijećnici predstavili pravu malu virtualnu knjigu pod nazivom 'Moja Krapina'.


Riječ je o digitalnom razrednom projektu, kojeg je osmislila učiteljica i napravila bazu, a učenici su je, nakon istraživanja, proučavanja i samostalnog učenja nadogradili. – U trećem razredu u nastavnom programu postoji tema Moja županija i grad koji je sjedište županije. Tako i naš razred, 3. b. trebao napraviti nešto da učenici nauče što više o svojem gradu, Krapini. Budući da u udžbenicima nema materijala koje bi oni mogli čitati i da smo u okolnostima u kakvima jesmo, pa radimo nastavu na daljinu, trebalo je doći do neke ideje kako učenicima približiti tu građu i kako da oni što više nauče – ispričala je učiteljica Nevenka kako je sve krenulo. Ona je napravila pravi mali udžbenik, na temelju kojeg su oni s velikom voljom rado istraživali dalje. - Radili su cijeli tjedan, zapravo bi mogli reći da je projekt trajao tijekom travnja i do sada, jer sam prvo ja imala pripreme za temelj – kaže učiteljica.


Virtualna knjiga sadrži fotografije, poveznice i priče, informacije o kajkavskom narječju, kulturno – povijesnim spomenicima, o legendi o Čehu, Lehu i Mehu, otvara se poveznica na Muzej krapinskih neandertalaca, na stranicu Grada Krapine. U knjizi su učenici mogli s različitim izvorima znanja i različitim pristupima doći do informacija i tražili neke zanimljivosti. Svaki je učenik u virtulanoj knjizi dobio dvije stranice, a ispunili su ih zapisima, fotoalbumima, pisali pjesme, pronašli najstarije razglednice, nartali strip o Čehu, Lehu i Mehu, izradili virtualne panoe, umne mape i još mnoštvo kreativnih uradaka, na svakoj stranici postoje i ikone, na koje kaad se klikne, dođe se do još detalja i zanimljivih podataka, od kojih neke nisu znali ni odrasli, poput činjenice da je prvi sport u Krapini bio bicikliza, da je ime dobiila po šaranu Krapu i sl. Nakon više od dva mjeseca nastave na daljinu, učiteljica kaže da su joj učenici jako nedoatajali.


– Čujemo se videokonferencijom svaki tjedan, ali nije to to. Nije to ono ozračje u kojem volimo biti, ona naša interakcija i sve ono što mi u razredu imamo, a ovako nemamo. Ja ću zapravo reći da su možda ovi učenici naučili i više zato što su doista morali istraživati sami, naravno uz pomoć roditelja, ispočetka, tražiti informacije, a to učenicima tog uzrasta nije lako. Prethodna generacija na tu je temu išla na teren, pa je učiteljica sve pokazala uživo. Bili smo u knjižnici franjevačkog samostana, gradskoj knjižnici i u crkvi sv. Nikole na Trškom vrhu i sl. Sve su to oni vidjeli, a možda nisu ušli u dubinu samog sadržaja, koliko su ušli sada, jer su bili potaknuti i motivirani, oni su se natjecali, tko će doći do neke zanimljivosti i zgodne informacije. Ovo je zapravo jedan poseban projekt i vrlo smo ponosni na njega – zaključila je Nevenka Puh Malogorski.

Učenicima i učiteljici na ovom je projektu zahvalio i čestitao gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović. – Učenici su si uistinu sa svojom učiteljicom dali truda, istraživali od kuće i napravili jedan virtualni album Krapine koji će biti, siguran sam, mnogima interesantan. Možda je to čak turistički interesantna virtualna knjižica jer imamo puno podataka o Krapini, koje, kao što su učenici i sami rekli, mnogi od njih nisu znali, a ni njihovi roditelji. Stvarno jedan lijep projekt koji je izuzetno kreativan i to mi je posebno drago, da su i u ovom vremenima učenici kreativni, da rade i uistinu zahvaljujem i učiteljici koja ih je potaknula na to da ne odrade samo onaj dio – učenje, zadaća i poslije playstation ili tv, nego su dodatno vrijeme i angažman uložili da kroz zabavan način još nešto dodatno nauče o našem gradu – rekao je gradonačelnik.

Virtualna knjiga bit će objavljena i na web stranici Grada Krapine. Gradonačelnik je i sam sudjelovao u projektu. - Dobio sam poziv odnosno zamolbu da li mogu pogledati ovaj virtualni album kad još nije bio završen, kad je bio u fazi izrade i da li bih mogao snimiti jedan video što mislim o tom albumu. To smo i učinili, a rekao sam ono što sam uistinu i mislio, da se stvarno divim ovome što su napravili učenici, da im čestitam i zahvaljujem na tome – zaključio je gradonačelnik.

Pogledajte projekt na sljedećem linku: https://view.genial.ly/5ea9b330b031cc0d780d5099/presentation-moja-krapina

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook