Prethodni članak
Sljedeći članak

Krda divljih svinja rade veliku štetu u Konjščini

Šteta je sve više...


U Konjščini imaju velikih problema sa divljim svinjama koje rade veliku štetu na usjevima, najviše na kukuruzu. Svinje čak znaju koja im je sorta najbolja, a ženke ruše sve pred sobom jer mladunci ne mogu dosegnuti klipove.

„Ove godine sam sijao nešto manje od jednog hektara, a šteta kad se sve zbroji bude 10.000 kuna. Znači, sijem za divlje svinje, rekao je  Mladen Jantolek za HRT.

Na području između Medvednice i Ivanščice nikad više ove vrste divljači. Krdo od 40-ak jedinki snimljeno je na lokaciji Stara Konjščina - i lovci su zabezeknuti. Čine, kažu, sve, ali gotovo su nemoćni.

„Sad smo imali nekoliko nedjelja, a i u tjednu, pokušaje da ih istjeramo. Mi ih istjeramo s jedne, oni odu na drugu stranu i opet tamo čine štete“, rekao je Darko Lisjak. predsjednik Lovačkog društva Fazan, Konjščina. I u Općini Konjščina su upoznati da divlje svinje čine štetu, a načelnica Anita Krok sitiče kako mještani često prijavljuju da im dabrovi jedu kukuruz, a srne i divlje svinje uništavaju nasade i usjeve. No, općine su odgovorne samo za štetu koja je nastala do 100 metara od naselja.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook