Prethodni članak
Sljedeći članak

Krajem kolovoza je najžešći cvat korova ambrozije. Ukoliko se ne uklanja stiže i novčana kazna

Naša je županija u odnosu na druge krajeve,a prema karti koju je objavilo Ministarstvo poljoprivrede, područje bez ambrozije. Naravno, ima je pojedinačno, ali nije toliko rasprostranjena kao u drugim dijelovima zemlje


Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva izdalo je Naredbu o poduzimanju mjera obveznog uklanjanja ambrozije. Stoga i neke naše općine pozivaju građane da se odazovu akciji uklanjanja ambrozije.
Naša županija u odnosu na druge krajeve prema karti koju je objavilo Ministarstvo poljoprivrede je područje bez ambrozije. Naravno, ima je pojedinačno, ali nije toliko rasprostranjena kao u drugim dijelovima zemlje. U Hrvatskoj je najviše ima na prostoru između Save i Drave, ali se širi i uz morsku obalu ( Zadar, Istra, ušće Neretve).
Vlasnici i korisnici poljoprivrednog obrađenog i neobrađenog zemljišta (vrtova, oranica, livada itd.), šuma i lovišta, ovlaštenici upravljanja vodotocima i kanalima te površinama uz vodotoke i kanale, ovlaštenici upravljanja i održavanja površina uz javne prometnice i željezničke pruge, ovlaštenici upravljanja parkovima i drugim javnim zelenim površinama dužni su temeljem Naredbe o poduzimanju mjera obveznog uklanjanja ambrozije tijekom vegetacijske sezone tekuće godine, u više navrata, na svojim površinama (uključujući i rubove parcela, šuma i poljskih putova) provoditi mjere uklanjanja ambrozije.


Obveznici uklanjanja korova sami snose troškove mjera uklanjanja i uništavanja ambrozije. Inspekcijski nadzor nad provedbom mjera propisanih ovom Naredbom provodi poljoprivredna i šumarska inspekcije, te komunalni redar. Temeljem Zakona o poljoprivrednom zemljištu novčana kazna za prekršaj prave osobe iznosi od 1.500,00 do 17.000,00 kuna, a fizička osoba koja ne sprečava zakorovljenost može se kazniti globom u iznosu od 200,00 kn temeljem Odluka o agrotehničkim mjerama na poljoprivrednom zemljištu i mjerama zaštite od požara na poljoprivrednom zemljištu, šumama i šumskom zemljištu. Upozoravamo na izuzetno veliku štetnost po zdravlje tog korova kojeg zbog otpornosti još nazivaju partizanka ili limundžika. Kraj kolovoza je i najžešći cvat korova ambrozije. Prema službenim podacima u Hrvatskoj je na ambroziju alergično 55000 osoba.


Ambrozija (Ambrosia artemisiifolia, Ambrosia elatior),pelinolisni limundžik, u narodu poznata i kao partizanka i Krausova trava Ambrozija biljka porijeklom iz Sjeverne Amerike čije je sjeme doneseno u Europu transportima pšenice 1863 godine. U Hrvatskoj se pojavljuje 1940 godine.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Mokri su i skliski kolnici od kiše mjestimice na cestama u središnjoj Hrvatskoj, Gorskom kotaru, Lici i Dalmaciji. Vozače pozivamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te da održavaju sigurnosni razmak između vozila. A1...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program