Prethodni članak
Sljedeći članak

Krajem kolovoza je najžešći cvat korova ambrozije. Ukoliko se ne uklanja stiže i novčana kazna

Naša je županija u odnosu na druge krajeve,a prema karti koju je objavilo Ministarstvo poljoprivrede, područje bez ambrozije. Naravno, ima je pojedinačno, ali nije toliko rasprostranjena kao u drugim dijelovima zemlje


Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva izdalo je Naredbu o poduzimanju mjera obveznog uklanjanja ambrozije. Stoga i neke naše općine pozivaju građane da se odazovu akciji uklanjanja ambrozije.
Naša županija u odnosu na druge krajeve prema karti koju je objavilo Ministarstvo poljoprivrede je područje bez ambrozije. Naravno, ima je pojedinačno, ali nije toliko rasprostranjena kao u drugim dijelovima zemlje. U Hrvatskoj je najviše ima na prostoru između Save i Drave, ali se širi i uz morsku obalu ( Zadar, Istra, ušće Neretve).
Vlasnici i korisnici poljoprivrednog obrađenog i neobrađenog zemljišta (vrtova, oranica, livada itd.), šuma i lovišta, ovlaštenici upravljanja vodotocima i kanalima te površinama uz vodotoke i kanale, ovlaštenici upravljanja i održavanja površina uz javne prometnice i željezničke pruge, ovlaštenici upravljanja parkovima i drugim javnim zelenim površinama dužni su temeljem Naredbe o poduzimanju mjera obveznog uklanjanja ambrozije tijekom vegetacijske sezone tekuće godine, u više navrata, na svojim površinama (uključujući i rubove parcela, šuma i poljskih putova) provoditi mjere uklanjanja ambrozije.


Obveznici uklanjanja korova sami snose troškove mjera uklanjanja i uništavanja ambrozije. Inspekcijski nadzor nad provedbom mjera propisanih ovom Naredbom provodi poljoprivredna i šumarska inspekcije, te komunalni redar. Temeljem Zakona o poljoprivrednom zemljištu novčana kazna za prekršaj prave osobe iznosi od 1.500,00 do 17.000,00 kuna, a fizička osoba koja ne sprečava zakorovljenost može se kazniti globom u iznosu od 200,00 kn temeljem Odluka o agrotehničkim mjerama na poljoprivrednom zemljištu i mjerama zaštite od požara na poljoprivrednom zemljištu, šumama i šumskom zemljištu. Upozoravamo na izuzetno veliku štetnost po zdravlje tog korova kojeg zbog otpornosti još nazivaju partizanka ili limundžika. Kraj kolovoza je i najžešći cvat korova ambrozije. Prema službenim podacima u Hrvatskoj je na ambroziju alergično 55000 osoba.


Ambrozija (Ambrosia artemisiifolia, Ambrosia elatior),pelinolisni limundžik, u narodu poznata i kao partizanka i Krausova trava Ambrozija biljka porijeklom iz Sjeverne Amerike čije je sjeme doneseno u Europu transportima pšenice 1863 godine. U Hrvatskoj se pojavljuje 1940 godine.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook