Prethodni članak
Sljedeći članak

Konji iz Zagorja osvajaju prva mjesta na svim domaćim natjecanjima!


Ugajivač konja Mirko Majsec iz Krapine poznat po svojoj ljubavi prema konjima ponovo osvaja nagrade i odličja sa vrhunskim uzgojem. Tako je njegova kobila Ruža na XX. Izložbi stoke i XXII. Izložbi konja Krapinsko – zagorske županije u Zlataru odnijela prvo mjesto u kategoriji kobila. Isto tako, i on je početkom rujna sudjelovao na 30. jesenskom međunarodnom bjelovarskom sajmu u Gudovcu. U Gudovcu je kobila Cvijeta također zauzela prvo mjesto u kategoriji kobila.


Majsec nam je otkrio u čemu je tajna uzgoja, ima u uzgoju 14 kobila koje su sve vrhunski uzgoj i sve mogu osvajati nagrade. “One su dugo godina pripremane i slagane i biran je vrhunski rasplod da se mogu pokazati na svim izložbama”- dodaje Majsec.


Podsjetimo da Županijska udruga uzgajivača konja Krapina poluči uspjehe gdje god se pojavi na sajmu i koji god događaj organizira. Važno je spomenuti nedavno 21. Vozočašće u Mariju Bistricu na kojem je nastupilo preko 100 jahača i jahačica i 70 zaprega, a u kočiji predsjednika udruge Mirka Majseca provozala se i ministrica poljoprivrede Marija Vučković koja je tom prilikom izjavila: “Željela bih se ovim putem zahvaliti svima koji obnavljaju i razvijaju konjogojstvo, koji čuvaju izvorne i autohtone pasmine te iskazati podršku i Ministarstva poljoprivrede, i hrvatske Vlade”- rekla je ministrica pružajući punu podršku toj lijepoj i vrijednoj manifestaciji.


Majsec u uzgoju ima ukupno 26 konja zajedno sa ždrijebadi. Ljubav prema konjima usađena mu je još od malih dana: “Svima nama koji se bavimo uzgojem konja je to velika ljubav i strast i drago nam je kad se to prepoznaje kroz nagrade na izložbama. Meni su moji konji hobi i odmor za dušu jer ih ne samo da uzgajam već se i s njima družim. Priznajem, konj je velika obaveza, ali i velika ljubav. Kad se konj i vlasnik upoznaju onda je to uzajamno pomaganje jer je konj vrlo pametna životinja”- dodaje Majsec.Iz Krapinsko-zagorske županije na sajmu u Gudovcu konje su predstavljali i Josip Vučilovski sa svojim šampionskim pastuhom Fadilom.

Fadil je star 5 godina, a težak 825 kg. Takvog konja, kaže, nikada nije imao. – On je najbolji konj kojeg sam imao, poslušan, miroljubiv, miran, jako je dobar skakač, dobre plodnosti – hvali šampiona njegov ponosni vlasnik. Fadilu društvo prave kobila Riđa od 13 godina, sedmogodišnja Linda i najmlađa Frida, koja će sada napuniti godinu dana. Ždrijebad se, kaže klasira, ženske idu većinom za rasplod, a muška grla u Italiju. Naravno, na imanju Josipu pomažu svi, supruga, djeca, unuci, koliko su u mogućnosti i uvijek su sretni i ponosni kad osvoje nagrade.

Na sajmu u Gudovcu konj Fadil vlasnika Josipa Vučilovskog iz Petrovskog osvojio je drugo mjesto što je izuzetna stvar komentirao nam je Mirko Majsec te dodao: “Zagorci su najbolji i h Zagorju na izložbi ali i u Gudovcu. Ova godina je jako uspješna za naše uzgajivače konja”- ponosno ističe Majsec.
Mirko Majsec poznati je uzgajivač konja i dobitnik mnogih priznanja i nagrada i uvijek se može pohvaliti vrhunskim grlom, te smo sigurno da će uskoro stići još brojnih priznanja i nagrada.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook