Prethodni članak
Sljedeći članak

Ponovo krenuli radovi na jezeru Trakošćan


Nakon brojnih problema ponovo su krenuli radovi na vađenju mulja na jezeru Trakošćan javlja tportal.hr.

Podsjetimo, Hrvatske vode potpisale su ugovor o radovima za čišćenje jezera od nataloženog mulja u travnju 2021. s tvrtkom Bagerkop Roberto iz Novog Marofa. Jezero je ispražnjeno i sve je trebalo biti gotovo u roku od godinu dana.

Međutim tad su krenuli problemi. Vlasnik Bagerkopa Boris Rauš počeo se žaliti da dno jezera nije dobro isušeno pa mu strojevi tonu u debele naslage mulja. Kako bi se doskočilo tome, na jezeru su nasipanjem kamenja izgrađeni servisni putevi za bagere i kamione. Uslijed toga narasla je i predviđena cijena projekta s dva na 2,5 milijuna eura.

Sve to opet nije ubrzalo radove. Krajnji rok prolongiran je nekoliko puta, a sve je završilo jednostranim raskidom ugovora s Bagerkopom.

Rauš je posegnuo za takozvanim pravom zadržavanja, odnosno retencije, što prevedeno s pravničkog jezika znači da je odbio predati gradilište u posjed Hrvatskih voda. Svojim strojevima blokirao je pristup Trakošćanskom jezeru.

Pat-pozicija trajala je 30-ak dana, odnosno sve donedavno, kad je konačno Rauš popustio i maknuo strojeve. Sad je u tijeku postupak vještačenja zatražen od vlasnika Bagerkopa kako bi se utvrdile stvarne količine iskopanog mulja.

Za novog izvođača radova izabrana je Varaždinska tvrtka Hidroing koja je ovih dana krenula s radovima i predviđa čišćenje mulja u 100 dana, pod uvjetom da su suhi i bez većih padalina.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook