Prethodni članak
Sljedeći članak

Komisija na Rebru odobrila prekid trudnoće Mireli Čavajdi, danas prosvjed potpore

Prosvjed je iskaz solidarnosti sa svim ženama koje su doživjele različite oblike nasilja u zdravstvenim ustanovama, kažu organizatori

  • Beroš

    Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL


Drugostupanjsko etičko povjerenstvo u KBC-u Rebro dalo je u srijedu pozitivno mišljenje o prekidu trudnoće Mireli Čavajdi, kojoj su liječnici ranije odbili obaviti prekid trudnoće u 26. tjednu iako je bebi otkriven zloćudni tumor na mozgu.

Još nije poznato u kojoj bi od četiri bolnice u Zagrebu trebala obaviti zahvat.
Ranije je Čavajda tražila od četiri bolnice u Zagrebu prekid trudnoće, no odbijena je, zbog čega je i podnijela žalbu. U Sloveniji je ta odluka prošla i drugostupanjsku komisiju koja je donijela pozitivnu odluku oko prekida trudnoće. Potom je istupila u javnost, a cijeli je slučaj izazvao burne reakcije i potaknuo pitanje dostupnosti pobačaja u našim bolnicama.

- Analiza je zahtijevala detaljnu evaluaciju, ključan je bio nalaz magneta mozga.. Pokazao je značajno promijenjene okolnosti, neću o tome u detalje. To je bio razlog na osnovu kojeg je drugostupanjska komisija ocijenila da su ispunjeni razlozi za medicinski prekid trudnoće - rekao je ministar Vili Beroš.
- Komisija sastavljena od eminentnih stručnjaka, suca i zdravstvenog radnika, ocijenila je da je stanje jako teško i odobrila prekid trudnoće - rekao je ministar i dodao da Zakon ne regulira daljnje postupanje.

Beroš je rekao da je njegova preporuka da se obrati nekoj od zagrebačkih bolnica i dogovori sa stručnjacima o načinu prekida trudnoće.
- Želim garantirati da će se napraviti ono što je za gospođu najsigurnije i što je optimalno i u skladu s njenim zahtjevima. Ako se odluči na zahvat koji se ne provodi u Hrvatskoj, bit će omogućeno liječenje u inozemstvu. S obzirom na pozitivan pravni lijek ostvareni su svi pravni preduvjeti za plaćanje te procedure u inozemstvu – rekao je Beroš, piše 24 sata.

U četvrtak u 18 sati na Trgu bana Josipa Jelačića održat će se prosvjed "Dosta! Uništavanja javnog zdravstva i zanemarivanja zdravlja žena!"
Prosvjed koji organiziraju, među ostalima, Roditelji u akciji, CESI, Zaklada Solidarna, PaRiter, Građanske i građani Rijeke, znak je solidarnosti s Mirelom Čavajdom kojoj je uskraćen zakonski zajamčen prekid trudnoće, piše Jutarnji.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook