Prethodni članak
Sljedeći članak

KOLAR: Kako su bili branitelji uspješni u ratnim operacijama, tako i mi moramo biti uspješni u mirnodopskim izazovima'

'Ovdje je stvarno lijep prostor kojeg su članovi Udruge veterana i dragovoljaca Domovinskog rata jako lijepo uredili i to je prostor za uživanje ne samo branitelja već cijelih njihovih obitelji, rekao je načelnik Ban


U Bedekovčini, na jezeru kojim gospodari Udruga veterana i dragovoljaca Domovinskog rata, okupilo se danas 21. put 14 braniteljskih udruga iz cijele Hrvatske. Inače, na ovakva druženja dolazi dvadesetak udruga s puno više članova, no ove godine je zbog epidemioloških mjera sve u smanjenom obujmu.

Načelnik Općine Bedekovčina Darko Ban izrazio je nadu da će se iduće godine moći dozvoliti dolazak svim udrugama koje će to htjeti. 'Ovdje je stvarno lijep prostor kojeg su članovi Udruge veterana i dragovoljaca Domovinskog rata jako lijepo uredili i to je prostor za uživanje ne samo branitelja već cijelih njihovih obitelji. Moram zahvaliti Udruzi dragovoljaca i veterana na punoj podršci u osvajanju mojeg trećeg mandata i želji da i taj treći mandat odradimo zajedno kao što smo i prethodna dva. Za svaki posao članovi ove udruge bili su uz mene i pružili mi pomoć na svakom koraku te se nadam takvoj suradnji i dalje, rekao je načelnik Ban.


Stjepan Jaković, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Bedekovčine objasnio je da je ovo druženje organizirano povodom 30. godišnjice osnutka oružanih snaga RH, specijalne i temeljne policije te ujedno i povodom Dana državnosti. Uz domaćine, u Bedekovčinu je došlo još članova iz 14 udruga kako bi se ispoštivale epidemiološke mjere. Zbog pandemije promijenjena su i natjecanja. Ostalo je natjecanje u lovu udicom na plovak te kuhanje kotlovine, no nema kartanja bele već je postavljena viseća kuglana.


Župan Željko Kolar istaknuo je da je susret branitelja tradicija koja već duže vremena traje, a bila je organizirana radi proslave Dana državnosti. ‘Uvijek mi je drago vidjeti branitelje na okupu, da se međusobno druže i da su zdravi. Jer, to je vrlo rizična populacija, i u koroni smo izgubili jedan dio naših branitelja i prijatelja, i zbog toga ih uvijek pozivam da prije svega paze na svoje zdravlje. Zbog toga sam zadovoljan što je naša bolnica u Zaboku prva u Hrvatskoj postala i bolnica veterana i dragovoljaca Domovinskog rata, a suradnja između bolnice i braniteljskih udruga je na jednoj vrlo visokoj razini, rekao je župan te naglasio nemjerljiv doprinos hrvatskih branitelja u stvaranju hrvatske države. ‘Ne smijemo zaboraviti one najbolje među nama koji su položili život za Hrvatsku, za slobodu i neovisnost, sjetimo se i njihovih obitelji koji su izgubili svoje najmilije i moramo napraviti apsolutno sve što je u našoj moći, bez obzira na kojem poslu se nalazimo, da osiguramo što bolji život ljudima na našim područjima, da stvorimo uvjete da nam mladi ne odlaze iz države. Jer, hrvatska vojska je pobjednička vojska, izvojevali smo slobodu u pravednom i obrambenom ratu, ali, kako su bili branitelji uspješni u ratnim operacijama, tako i mi, barem na istoj razini, moramo biti uspješni u mirnodopskim izazovima koji su pred nama – zaključio je Kolar.

Prvi put na ovo druženje došao je i Marko Ratković, vanjski suradnik u kabinetu potpredsjednika Vlade i ministarstva hrvatskih branitelja kao izaslanik ministra. 'Prvi put sam ovdje i drago mi je što je danas meni pripala čast nazočiti ovom lijepom skupu na kojem se okupljaju branitelji i udruge branitelja ne samo s područja Krapinsko – zagorske županije, već iz cijele Hrvatske, rekao je Ratković istaknuvši da su dojmovi izvrsni i za svaku je pohvalu što su bedekovčanski branitelji napravili od zemljišta kojeg su dobili na korištenje.'Za urediti ovako nešto doista treba volje, snage i vremena, ali i novca, kazao je Ratković istaknuvši da će Ministarstvo hrvatskih branitelja uvijek biti suport onim idejama koje su u svrhu promicanja Domovinskog rata i na dobrobit hrvatskih branitelja.
Tijekom dana izaslanstva udruga, Županije i Općine položit će vijence i zapaliti svijeće kod središnjeg spomenika braniteljima u parku u središtu Bedekovčine.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook