Prethodni članak
Sljedeći članak

Kazališna poslastica: Novi teatar iz Oroslavja najavljuje premijeru prve predstave


U subotu, 27. travnja, svoju će premijeru u Domu kulture imati predstava 'Prostoručno', oroslavskog Ausvinkl Teatra, odnosno Dramske sekcije KUD – a Sloboda. Prva je to predstava ovog ansambla, koji je osnovan još prije nekoliko godina, no premijeru tadašnje predstave, koji je već bio pripremljen i uvježban, spriječila je korona, nakon čega se ansambl raspao.

Pokretači kazališta u Oroslavju

Današnju postavu Ausvinkl teatra i dalje čini ona okosnica od prije nekoliko godina, pokretači kazališta u Oroslavju, Mladen Šakoronja, Franjo Ordanić, Vlado šuk i, kao jedina dama među njima, Martina Mirt -  Ordanić. Upravo je ona autorica teksta predstave 'Prostoručno', koja bi se mogla okarakterizirati kao društvena satira, no sama autorica kaže kako je preciznija definicija 'grda nuspojava nesanicom izmučenog uma Martine Mirt – Ordanić'. Sama definicija koju je dala autorica implicira kako je i kada nastala predstava, čija se radnja odvija u jednom dnevnom boravku i prati život jedne jako fine, dobrostojeće zagrebačke familije. Glavni likovi su pater familijas Martin, njegova kćer Helena i zet Boris te guru, life coach i iscjelitelj Greg. – Naime, radnja se odvija oko toga da je deda Martin zadnje vrijeme malo 'maka' i da ga je počel loviti Alzi, stoga kćer i zet unajme iscjelitelja Grega kako bi im pomogao nositi se s time. Imamo i pesa, Bogarta, kojega je trebao tumačiti pravi glumac, no bili smo ga prisiljeni u zadnji čas zamijeniti plišancem – kaže autorica teksta Martina.

Društvena satira

Iako nam nisu htjeli otkriti previše detalja oko same predstave i radnje, ističu kako je predstava puna situacija koje su istovremeno jako smiješne, ali i tužne s ozbiljnim posljedicama i s neočekivanim krajem. – Viđenje predstave je u oku promatrača. Nekome će neke situacije biti tužne, nekom smiješne. No, predstava je životna i trebala bi izazvati veselje kod publike. Nismo htjeli raditi neku dramu ili crnilo, to nije za ovaj trenutak i publiku željnu veselja. Mi želimo da naša publika plače od smijeha. Bila bi nam velika čast kada bi na kraju predstave publika napuštala dvoranu s osmijehom na licu i dajemo puno od sebe da to postignemo. A vjerujemo i da će se puno ljudi prepoznati u našim likovima, njihovim karakteristikama i problemima – kaže Mladen Šakoronja, koji tumači lik Borisa, koji je kao dobrostojeći pučanin 'upao' u jednu finu gospodsku obitelj plemenitog porijekla, a pored toga je i Židov i, kako sam kaže, zajebant. Upitali smo stoga Mladena kako teku probe i koliko je teško ući u lik ukoliko se ne poklapa s osobnim karakterom glumca. – Dosta zahtjevno je ući u lik ukoliko je kontra karaktera glumca i malo kada to ispadne dobro, u amaterskim kazalištima. Naravno, u profesionalnom ansamblima glumci to rade uglavnom savršeno. Što se probi tiče, krenuli smo s dvije tjedno, a sada su, pred premijeru, intenzivnije. Mi smo amaterska dramska sekcija i svi to radimo iz ljubavi prema toj vrsti umjetnosti, stoga su probe uvijek vesele i bez nervoze. Dobra smo ekipa i volio bih da to tako i ostane. Svatko od nas ima neki svoj 'problem', netko s dikcijom, netko s pamćenjem teksta, netko s pokretom, tako da jedan drugoga pomažemo i savjetujemo – priča Šakoronja.

Premijera

Da ima puno posla da bi se uvježbala jedna ovakva predstava na izuzetno visokoj razini, potvrdili su oboje. – Martina je napravila odličan tekst. No, svi smo mi stariji, znate, pola stoljeća i plus i onda nam puno teksta stvara problem. A sam je tekst mrtvo slovo na papiru dok ga ne uobličite. Da bi ga uobličili, prvo ga morate naučiti. Tek kad ga naučite i stanete na scenu bez papira, onda počinjete formirati svoj lik. Tek tada počinje pravi rad i upravo taj dio rada je meni osobno najdraži – kaže još Mladen. Martina, osim što je autorica teksta, tumači i lik Helene, a po potrebi oko predstave radi na raznim pozicijama. – Nekad sam s njima na bini, nekad sam iza s tehničkom ekipom, nekad ispod bine pa ih špotam, gdje god treba – našalila se. No, ističe kako je cilj, osim pokazati ovu predstavu publici i dobro sve nasmijati, pokrenuti kazalište u Oroslavju. I to nakon više od 70 godina. – Želja nam je motivirati ljude da nam se priključe i da Ausvinkl teatar ojača i raste – kaže Mirt – Ordanić dodavši kako Ausvinkl teatar zahvaljuje Gradu Oroslavju na podršci te KUD – u Sloboda. Predstava 'Prostoručno' svoju će premijeru imati u subotu, 27. travnja s početkom u 20 sati u oroslavskom Domu kulture. Ulaz je besplatan, no radi numeracije sjedala potrebno je podići karte u uredu Turističke zajednice grada Oroslavja ili Gradskoj knjižnici Oroslavje.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook