Prethodni članak
Sljedeći članak

Kasnimo sa sezonom obrane od tuče!

Sezona operativnih poslova obrane od tuče trebala je započeti 1. svibnja



Sezona operativnih poslova obrane od tuče trebala je započeti 1. svibnja, no kada će početi još nije službeno potvrđeno. Predsjednik Udruge raketara Hrvatske Josip Salatko kaže kako njemu izgleda da ove godine obrane od tuče neće biti. - Ništa službeno nismo dobili, očito je ukinuta svojevoljno. No, obranu od tuče zakonski je donio Sabor , ta je odluka pravovaljana i oni su je dužni provoditi . Pretprošle godine je ukinuta obrana od tuče raketama, ali su nam ostali prizemni generatori. Ove godine ni to. Nitko se nam ne javlja. Znamo već njihova opravdanja. Obranu od tuče nemaju ni druge europske zemlje, kaj nam to treba, 5000 tisuća izlika - tvrdi Salatko.

Kaže kako je Slovenija obranu od tuče ukinula 90.-ih godina, no oni imaju avionsku obranu. - Poznam pilota koji zasijava oblak srebro jodidom. U Republici Srpskoj imaju automatske lansirne postaje i prizemne generatore. Mađari i Austrijanci pojačavaju obranu od tuče, samo nama ne treba, jer mi smo najpametniji - govori Salatko.


U telefonskom razgovoru voditelj Samostalne službe za praćenje i ublažavanje posljedica nepogoda DHMZ-a Velimir Osman rekao nam je kako obrana od tuče nije ukinuta, već samo kasni. 

Sezona obrane od tuče kasni, kaže, zbog epidemiološke situacije i ograničenog kretanja zbog čega nisu stigli pripremiti teren za početak sezone. Također od Ministarstva financija čeka se suglasnost vezano za financiranje, a koje se, između ostalog, odnosi i  na mjesečne naknade poslužiteljima na postajama i za provedbu javne nabave za otopine.

- Ne krećemo 1. svibnja, ali i bi mogli 1. lipnja. Da li će to biti 1. lipnja i koji dan kasnije, no u svakom slučaju provodit će se obrane od tuče i to prizemnim generatorima. O tome smo obavijestili Ministarstvo poljoprivrede koje provodi nadzor i sve županije na kojima se provodi obrana od tuče – napomenuo je Osman.

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook