Prethodni članak
Sljedeći članak

Kajkaš KAJ?


Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske u sklopu provedenog Natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava projektima udruga u području izvaninstitucionalnoga odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2023./2024. dodijelilo je Kajkaviani bespovratna sredstva u iznosu od 18 082,50 € za provedbu projekta Kajkaš KAJ koji se bliži uspješnom izvršenju.

Cilj projekta bilo je očuvanje kajkavskog jezika odgojno-obrazovnim radom u osnovnim školama. Ove godine uključene su OŠ Donja Stubica, OŠ Marija Bistrica, OŠ Matije Gupca Gornja Stubica, OŠ Oroslavje te OŠ Vladimir Bosnar Stubičke Toplice.

Projekt Kajkaš KAJ provodi se od 1. 12. 2023. do 15. 7. 2024.,  a dosad je u njemu:
održan 1 metodičko-znanstveni okrugli stol; održan 1 operativni sastanak partnera na projektu; u partnerskim školama održano 5 promocija “Priče o jednom Kaju”, znanstvene slikovnice o kajkavskom književnom jeziku sa dr. sc. Bojanom Schubert; 11 učiteljica izvelo 50 kvalitetnih edukativnih aktivnosti u partnerskim školama; provedeno istraživanje o uporabi kajkavskog narječja u 5 škola, odnosno 18 razrednih odjeljenja – sudjelovalo je 272 učenika od 1. do 8. razreda.

Na završnom događanju u ponedjeljak, 10. 6. 2024. u 19:00 zahvalit ćemo uključenim djelatnicama i vodstvu partnerskih škola, nagraditi mudre i šaljive učeničke radove pristigle na natječaj, a uživat ćemo i u prikazu nekoliko kratkih kajkavskih dramskih formi. Predstavit ćemo i rezultate istraživanja o uporabi kajkavskog. Ovi primjeri dobre prakse moći će poslužiti za slične buduće aktivnosti svima koji budu zainteresirani za promicanje kajkavštine na ovakve načine.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook