Prethodni članak
Sljedeći članak

JUBILEJ: U 55 godina u zabočkom rodilištu rođeno više od 47 tisuća Zagorki i Zagoraca

Stalno se ulaže u nove tehnologije, zaposlenici se stalno dodatno educiraju i sama atmosfera oko rodilišta je fantastična, to je rodilište koje jednostavno privlači majke – rekao je župan Kolar


Odjel ginekologije i porodništva Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana obilježio je danas 55 godina rada.

Voditelj odjela, dr. Rajko Fureš, istaknuo je ovom prilikom da je to doista odjel koji pokušava implementirati najsuvremenije spoznaje s područja medicine, ali i humanosti, humanizacije poroda, u korist i na zadovoljstvo trudnica, rodilja, ginekoloških pacijentica i novorođenčadi. Zabočko je rodilište rodilište – prijatelj djece i rodilište – prijatelj majki. – To su koncepti koji govore u prilog tome da trebamo podizati kvalitetu i da trebamo naglašavati humani odnos prema trudnicama, rodiljama, novorođenčadi, da žene odlaze zadovoljne kućama, da im je to najljepši doživljaju u životu i da će to pamtiti kao najdraža sjećanja. To iziskuje veliki trud i angažman, ali nema veće sadisfakcije za nas zdravstvene djelatnike od zadovoljnih trudnica, rodilja i djece – rekao je dr. Fureš.


Dodao je da je ovo rodilište 2016. godine postao prvo u Hrvatskoj koje je uvelo obezboljavanje poroda tzv. rajskim plinom ili dušičnim oksidulom. - Danas je to u rutinskoj uporabi, svaka rodilja koja dođe i izrazi želju da hoće takav način obezboljavanja rado ćemo joj to omogućiti. Ovih dana smo u rutinsku uporabu uveli još dodatnu metodu obezboljavanja poroda, a to je epiduralna analgezija – kaže Fureš.


U OB Zabok godišnje se u prosjeku rađa 1000 mališana, a prošle su godine obavljena 902 poroda.

Ravnatelj bolnice Tihomir Vančina istaknuo je da bolnica pruža zavidnu razinu zdravstvene zaštite. – Na odjelu svaki boks koji ograđen je sa staklenim stijenama, opremljentelevizorom, medicinskom opremom da se olakša porod, možemo ponositi prostorim i medicinskom opremom. No, posao čine ljudi. Imamo izvrsne liječnike, medicinske sestre, primalje, sve što čini suvremenu ginekologiju. Uvijek postoji mjesta za napredak, moramo pratiti trendove i to će doprinijeti tome da trudnice i roditelje imaju vrhunsku uslugu u našoj bolnici. Ovo je odjel u koji pacijent dolazi s osmijehom na licu i odlazi s omijehom, a mi ćemo se i dalje truditi da budemo sve bolji i bolji – rekao je Vančina.

Župan Željko Kolar čestitao je voditelju odjela, sestrama, ravnatelju, svim zaposlenicima odjela, kao i bivšim voditeljima, na sjajnom rodilištu. - 55 godina rada sjajnih ljudi, preko 46 tisuća poroda, preko 47 tisuća rođenih malih Zagorki i Zagoraca, a u posljednje vrijeme sve više majki se odlučuje s područja Grada Zagreba, Zagrebačke županije, Varaždinske i ostalih dijelova Hrvatske doći na naš ginekološki odjel, upravo iz toga što je ovo rodilište prijatelj djece i prijatelj majki.Stalno se ulaže u nove tehnologije, sami zaposlenici se stalno dodatno educiraju i jednostavno ta sama atmosfera oko rodilišta je fantastična, to je rodilište koje jednostavno privlači majke – rekao je župan.


Kolar je dodao da Županija svake godine, već desetak zaredom, van svih financiranja bolnice, jednom godišnje još posebno financira nešto što je od najveće potrebe za samo rodilište, a tako će biti i dalje.

Vera Katalinić Jantolić, savjetnica ministra, pohvalila je rodilište. - Ono što posebno veseli je da je to rodilište prijatelj djece, ne samo da je tu titulu steklo od strane UNICEF – a, nego su je uspjeli unutar desetak godina i obnoviti i ponoviti, a to nije jednostavno – rekla je Katalinić Jantolić.


Sonja Borovčak prisjetila se svoje upornosti kao saborske zastupnice u nastojanjima da Krapinsko – zagorska županija dobije bolnicu. - Nije to bilo lako, ali bila sma uporna I imala želju ostvariti nešto što ljudima zaista treba. Ovo je jedan dobro odrađeni posao i kasnije se poklopilo da je sve krenulo, nije bilo zastoja. Ovo je najjeftniji kvadratni metar izgrađenog novog bolničkog prostora u Hrvatskoj – istaknula je Borovčak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook