Prethodni članak
Sljedeći članak

JUBILEJ: Pučko otvoreno učilište Krapina slavi svoj 60. rođendan

Mali, ali uspješan tim provodi brojne obrazovne i kulture aktivnosti i projekte na korist čitave zajednice


Pučko otvoreno učilište Krapina ove godine slavi vrijednu obljetnicu, svoj 60. rođendan. Sve je počelo 21. srpnja 1961. godine, kada je s radom započelo krapinsko Učilište kao prva takva ustanova na području Krapinsko – zagorske županije. U vrijeme kada mnogi nisu imali završenu osnovnu školu, djelatnost odgoja i obrazovanja koje je provodilo Učilište bilo je posebno važno te su mnoge generacije baš ovdje stekle obrazovanje putem večernje škole. Tijekom vremena, POU Krapina nosilo je nazive Narodno sveučilište Krapina te Centar za kulturu, umjetnost i informiranje ‘Ivica Božić’. Iz Učilišta je mnogo toga krenulo. Uključivanje njegovih zaposlenika bilo je važno za održavanje Festivala kajkavskih popevki, a u sklopu Učilišta djelovao je i zavičajni muzej, zahvaljujući kojem dolazi do osnivanja današnjeg Muzeja krapinskih neandertalaca. Osim muzeja, dio Učilišta nekada su bile i Gradska knjižnica i čitaonica, Osnovna glazbena škola, Radio stanica Krapina.

Brojne aktivnosti

A danas, nakon 60 godina ‘na plećima’, POU Krapina može se pohvaliti brojnim aktivnostima. Važan je čimbenik u provedbi cjeloživotnog obrazovanja i nudi obrazovne programe koje kontinuirano nadopunjuje prema potrebama tržišta rada i građana. Također, Učilište organizira kazališna gostovanja, koncerte, a kroz muzejsko – galerijsku djelatnost djeluje na tri lokacije, Galeriji grada Krapine, Muzeju Ljudevita Gaja i Parku skulptura ‘Forma prima’ na brdu Josipovac. Otvorenje Galerije 1993. godine bilo je vezano također za visoku obljetnicu 800. godina prvog spomena Krapine u pisanim dokumentima. Do danas, u Galeriji je održano više od 250 izložbi likovnih umjetnika. U Galeriji se od 1997. održava Zagorski likovni salon, od 2011. održava se međunarodna izložba maski, a već 23 godine uz blagdan Uskrsa organiziraju se izložbe pisanica na kojima sudjeluju i djeca, učenici, ali i likovni umjetnici. Park skulptura Forma prima jedinstveni je park suvremenih drvenih skulptura na otvorenom u Hrvatskoj, s više od 30 skulptura koje potpisuju najpoznatija imena svjetskih i domaćih kipara 80 – tih godina prošlog stoljeća.

Park ima svojstvo kulturnog dobra i upisan je u Registar kulturnih dobara RH. Ne smijemo zaboraviti krapinsko Kino, koje je djelovalo u okviru Narodnog sveučilišta od 1963. godine. Ugasilo se 2005. zbog dotrajale opreme, a nakon 11 godina pauze, 2016. zahvaljujući sredstvima Grada Krapine, Kino je opet otvorilo svoja vrata publici te se od tada kontinuirano tehnološki modernizira i programski nadopunjuje. Kino Krapina domaćin je dvaju filmskih festivala, organiziraju se projekcije filmova na otvorenom, autokino, premijere filmova uz gostovanje glumaca, režisera, tematske večeri, a mladima pokušava približiti svijet filma na velikom platnu kroz projekt lektira u kinu pri čemu se mora istači izuzetno dobru suradnju sa školama diljem županije. Godišnje se u kinu prikaže stotinjak naslova i bilježi preko 15 tisuća gledatelja. Učilište skbi i o jednom od najstarijih srednjovjekovnih utvrđenih gradova Hrvatske, Starom gradu Krapini. U cilju njegovog očuvanja, POU Krapina provelo je program obnove i revitalizacije koji je uključivao građevinsku i konstruktivnu sanaciju zgrade Palasa te sanaciju kompletne padine i stijene na kojoj se lokalitet nalazi. POU bilo je nositelj programa arheološko – konzervatorskih radova na tom lokalitetu, a u Galeriji grada Krapine nalazi se privremeni muzejski postav Arheološkog blaga Starog grada Krapine.

Provođenje EU projekata

Posljednjih nekoliko godina POU Krapina aktivno je u apliciranju i provođenju projekata financiranih iz EU fondova. – U posljednjih par godina proveli smo nekoliko projekata financiranih iz europskog socijalnog fonda. “Ključ kulture za sve generacije” projekt kojim smo s našim projektnim partnerima načinili velike korake u dobrom upravljanju u kulturi, donijeli mjere za razvoj sudioničkog upravljanja. Partneri su se umrežili, građani su se uključili u planiranje i provedbu edukacijskih programa u umjetnosti i kulturi te u planiranje i provedbu novih kulturno-umjetničkih programa u Krapini. Projektom „OK! Otkrijmo kreativnost“ doprinijelo se raznovrsnosti ponude kulturnih i umjetničkih aktivnosti u Krapini i u cijeloj Krapinsko-zagorskoj županiji za osobe starije od 54 godine kojima je omogućena besplatna dostupnost sadržaja kroz koje su imali prilike razviti svoje kreativne potencijale na radionicama pod vodstvom priznatih umjetnica. U projektu „Žene biraju novu šansu“ provodili smo osposobljavanja za poljoprivredna zanimanja dugotrajno nezaposlenih žena kako bi se pridonijelo poboljšanju položaja žena u svijetu rada. S današnjeg aspekta mogu reći da je korist projekata višestruka, jer su osim osnovnih ciljeva projekata, ostvarena nova prijateljstva i suradnje među svim sudionicima iz šireg dijela Hrvatske – kaže ravnateljica POU Krapina Grozdana Pavlović.

Učilište se prijavilo za još jedan projekt čije je ocjenjivanje u tijeku i čekaju se rezultati, radi se o međunarodnom projektu u kojem će sudjelovati 6 europskih država, a nositelj je Ljudska univerza iz Celja. - Projekt je vrlo vrijedan, radi se o području obrazovanja, gdje bi se potaknulo mlade, nezaposlene osobe, u ruralnim područjima, na samozapošljavanje i kreiranje poduzetništva – kaže ravnateljica.

Mali, ali uspješan tim

- Vrlo mali tim djelatnika kroz uspješnu suradnju sa vanjskim suradnicima, udrugama, ustanovama i stručnjacima iz raznih područja obrazovanja i kulture provodi uspješno brojne aktivnosti, programe i projekte na korist zajednici i pojedincima, ne samo s područja grada i županije već i na nacionalnoj i međunarodnoj razini – kaže ravnateljica. Povodom 60. rođendana, POU Krapina dobitnik je ovogodišnje Povelje Krapinsko – zagorske županije. Iako je ova godina slavljenička, zbog epidemiološke situacije za sada se ne mogu organizirati veća obilježavanja. – Sada uvelike koristimo internet i moderne tehnologije u komunikaciji s građanima i vjerujem da nas prate. Kada se situacija popravi, organizirat ćemo veće druženje da proslavimo naš jubilej, no sada je prvenstveno najbitnije zdravlje i da čuvamo jedni druge – kaže ravnateljica Grozdana Pavlović.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook