Prethodni članak
Sljedeći članak

JUBILEJ DOMA ZDRAVLJA KZŽ: ‘Bili smo 20 godina ispred vremena’


U Festivalskoj dvorani u Krapini danas je održana svečanost povodom 20. obljetnice Doma zdravlja Krapinsko – zagorske županije.

Ravnateljica Doma zdravlja Nada Dogan istaknula je da riječ je o velikoj obljetnici. – Veseli smo i razdragani, 20 godina je vrlo brzo prošlo, ali je to ipak i dosta vremena potrebnog da stvarno Dom zdravlja izraste u jednu uvaženu, dobro prepoznatljivu zdravstvenu ustanovu – rekla je Dogan. Dom zdravlja KZŽ danas zapošljava 342 djelatnika, od čega su 262 zdravstvena djelatnika.

Župan Željko Kolar napomenuo je da je tradicija primarne zdravstvene zaštite na području Krapinsko – zagorske županije puno duža. - Mi smo prije 20 godina spojili 6 domova zdravlja koji su bili locirani po sjedištima bivših općina u jedan, što će sada neki u Hrvatskoj morati napraviti nakon donošenja novog zakona od 1. travnja, pa onda možemo reći da smo bili 20 godina ispred vremena – rekao je Kolar, uz zahvalu tadašnjoj županici Vlasti Hubicki, prvom ravnatelju jedinstvenog Doma zdravlja i svim ljudima koji su sudjelovali u toj reformi.

- Zahvala i čestitka svim zaposlenicima, i onima koji su otišli u mirovinu, i onima koji danas rade na onome što čine za pružanje usluge našim stanovnicima. Loša zdravstvena politika je dovela do toga da imamo problema prije svega s doktorima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i da ovaj zakon sam po sebi neće biti dovoljan da riješimo probleme koji su se nagomilali. Ono što ćemo mi napraviti i što smo već napravili praktički do kraja, a prezentirat ćemo to sada stručnim vijećima, je da na neki način poništimo financijski jaz između onih doktora koji su u privatnim ordinacijama i onih koji rade unutar Doma zdravlja. Jer, velika je razlika u osobnim primanjima, a radi se jedan te isti posao – rekao je župan. Dodao je da ako se taj jaz neće riješiti zakonom i pravilnicima, Županija je spremna tu razliku pokriti kako bi motivirala ljude da dođu raditi u Dom zdravlja.


- Pripremili smo set mjera za one koji su ovdje pa si žele kupiti novi stan, one koji već otplaćuju kredit, pa da im pomognemo, one koji putuju u drugo mjesto stanovanja, iz da im se pomogne kupiti auto, to ćemo vezati za određene godine vjernosti samoj ustanovi, ali u svakom slučaju, to ćemo prezentirati u travnju i nakon toga polagano implementirati, ovisno o tome kako će ministarstvo zdravstva donijeti pravilnik – rekao je Kolar.
Na svečanosti su dodijeljene zahvalnice djelatnicima koji su svoj radni vijek proveli u sustavu zdravstva, neprekidno u Domu zdravlja više od 40 godina. To su Nadica Mesar, Ivan Šantek, Đurđica Vutmej, Vlatka Šoban, Nevenka Jecl, Jasna Slukan, Bernarda Družinec, Štefica Jurki, Ana Rumbak, Ivan Grzelja, Robert Ferk, Vesna Mirolić, Marija Pongrac, Neveka Radak i Zvonimir Friščić.


U ime djelatnika, zahvalio je dr. Ivan Šantek. - 1. travnja će biti 45 godina kako sam u Domu zdravlja neprekidno, a uskoro ću navršiti 70 godina života. Drago mi je da su nas se sjetili da smo svoj radni vijek i i život posvetili radu u našem Domu zdravlja odnosno u zaštiti zdravlja stanovnika KZŽ. Radili smo na svim frontovima da bi zdravstvo u KZŽ kvalitetno obavljalo svoje dužnosti. a se nadam da će i naši mlađi kolege nastaviti tim radom, temelje smo postavili i želim zahvaliti u ime svih nas. Neka živi, cvjeta, raste i dalje Dom zdravlja na dobrobit stanovnika KZŽ – rekao je Šantek.

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook