Prethodni članak
Sljedeći članak

[JUBILARNI 50. DANI KAJKAVSKE RIJEČI ZLATAR] 'Najveća vrijednost ove manifestacije je što su djeca u prvom planu'

U Galeriji izvorne umjetnosti u Zlataru predstavljen je bogat program zlatarske manifestacije, koja će trajati od 20. do 29. rujna


Manifestacija Dani kajkavske riječi već pola stoljeća čuva kajkavski jezik u riječi, pjesmi i slici i njeguje kajkavsko dječje stvaralaštvo. Ovogodišnji program trajat će od 20. do 29. rujna, a obilježit će ga tradicionalne priredbe i niz prigodnih sadržaja. Jubilarna 50. manifestacija najavljena je na današnjoj konferenciji za novinare koja se održala u zlatarskoj Galeriji izvorne umjetnosti.

- Možemo biti sretni i ponosni što naša manifestacija okuplja mlade ljude s kajkavskog govornog područja, ne samo naše županije, nego cijele Hrvatske. Svake godine brojne škole kajkavskog govornog područja pohode naš grad, zajedno se druže i prenose kajkavsku riječ i riječ kaj. Manifestacija je osmišljena u 10 dana popunjenih brojnim događanjima, od kulturnih, izložbi, predstavljanja knjiga, predstava, do zabavnog i sportskog dijela na trgu i terenima sportskim grada Zlatara. Vjerujem da će posjetitelji uživati u Zlataru, pa pozivam sve stanovnike Krapinsko – zagorske županije, i šire, da dođu, uživaju u Danima kajkavske riječi i iz Zlatara ponesu lijepe dojmove – pozvala je gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan – Pentek.

Manifestacija će biti svečano otvorena u petak 20. rujna u OŠ Ante Kovačića Zlatar u 19 sati. Bogat i sadržajan program predstavila je ravnateljica POU dr. Jurja Žerjavića Zlatar Gordana Valjak, koja je rekla da je napravljen program u kojem će se naći ponešto za svakoga, no istaknula je da je Zlatar posebno poznat po dječjim priredbama koje ove godine također slave 50. rođendan. – Priredbe Zbor malih pjesnika i likovna izložba Čovjek čovjeku su i starije od toga, krenule su još početkom 60-ih godina prošlog stoljeća. Treća priredba je Festival dječje kajkavske popevke, jedinstveno događanje, jer su djeca i autori i izvođači skladbi koje slušamo na Festivalu već 48 godina, uz pratnju Tamburaškog orkstera HRT – a. Dječjim priredbama posvećen je prvi vikend, pa će se u subotu 21. rujna održati Zbor malih pjesnika i izložba Čovjek čovjeku. Na ovim priredbama ugošćujemo otprilike 100 škola s kajkavskog govornog područja, dobili smo na Zboru malih pjesnika 311 radova 45 škola, isto toliko škola na izložbi, čak 665 radova, a manji dio toga ćemo slušati i izložiti u školi. Treća priredba Festival dječje kajkavske popevke održat će se u nedjelju 22. rujna – rekla je Gordana Valjak, dodavši kako se dio manifestacije posvećen djeci nastavlja i u Belcu. Kroz tjedan, posjetitelje očekuje niz kulturnih događanja, kazališnih predstava, likovnih izložbi, promocija knjiga, koncerata. Izdvojimo koncert KPD – a Zlatarjeve u utorak 24. rujna, jer društvo također bilježi 50 godina djelovanja i jedan je od osnivača Dana kajkavskih riječi,gdje će predstaviti svoj prvi CD 'To je naš zlatarski kraj'. – Tu je i predstavljanje Malog riječnika i Slikovnog riječnika kajkavskog govora stubičkog kraja, kao i predstavljanje knjige 'Najlepše su kajkavske riječi'.

Na kulturna događanja nadogradit ćemo izložbe, sajmove, sportska i zabavna događanja na vanjskoj pozornici i pod šatorom u drugom dijelu tjedna. Središnje, najvažnije vanjsko događanje je Pajdaško sprehajanje u subotu 28. rujna. Ponosimo se tradicijom ove priredbe od 1974.g., jer je to također sadržaj kojeg nema nigdje i po kojem je Zlatar jedinstven, natjecanje u etno prikazima naših starih običaja i zanata, koje je praćeno i glazbenim program, smijehom, šalom i zabavom. Sprehajanje će ove godine prigodno završiti vatrometom, koji smo pripremili povodom 50 godišnjice, a u nedjelju ćemo manifestaciju završiti 29. rujna koncertom Varaždinskih baroknih večeri u crkvi sv. Marije Snježne u Belcu – istaknula je Gordana Valjak.

Da je posebnost manifestacije upravo to što njeguje kajkavski jezik i kulturni izričaj prvenstveno kroz izričaj djece i mladih, istaknula je zamjenica župana Jasna Petek. - Naš kajkavski jezik je 2015. godine priznat od Međunarodne organizacije za standardizaciju kao kajkavski književni jezik, ne više dijelekt. Toj činjenici zasigurno su pridonijele manifestacije poput ove u Zlataru. Manifestacija je tijekom godina rasla, pa danas Dani kajkavskih riječi predstavljaju zaista respektabilnu manifestaciju i obogaćuju bogatu jesen u našoj županiji te čine na karti kulturnih i turističkih događanja KZŽ jednu izuzetno značajnu manifestaciju – istaknula je Jasna Petek, uputivši čestitke učiteljima i roditelja te svima koji podupiru mlade u njegovanju kajkavskog kulturnog izričaja.

Čestitke domaćinima upuutio je i župan Željko Kolar. - Novcem se može kupiti skoro sve, ali tradiciju ne možete kupiti i zato je ovih 50 godina, a neke priredbe su i starije, ima ogromnu vrijednost. Druga vrijednost je što je od svih naših manifestacija ova najviše ciljana na djecu. Djeca su ta koja su u prvom planu kroz pjesmu, riječ i sliku i tako veliki broj prostiglih radova ima izuzetno veliki značaj – istaknuo je župan. Pohvalio je i Pajdaško sprehajanje, ističući da niti jedna druga manifestacija nije koncipirana na taj način. – Bez podrške Grada, teško bi sve to bilo podići an tako visoku razinu. Pozivam sve ljude dobre volje da svi putevi idućih 10 – ak dana vode u Zlatar – pozvao je župan Kolar.

Kako je pressica održana u Galeriji izvorne umjetnosti, župan se osvrnuo na bogat fundus Galerije. – Prije 6,7 godina kada sam vidio u kakvom je to bilo stanju, zabrinuo sam se za opstojnost tih radova. Pohvala gradonačelnici i Galeriji, napravljen velik iskorak u očuvanju i prezentaciji ovih remek – djela umjetnosti. Trebalo bi napraviti dodatni iskorak, a DKR i obljetnica su idealna prilika da budemo partneri gradonačelnici i Galeriji i da iduću godinu uložimo značajnija sredstva da sam prostor galerije dovedemo u funkcionalnu razinu, da bar djelomično poprati ova sjajna djela, i da animiramo sve galerije na području županije i šire te da napravimo putujuću izložbu po čitavoj Hrvatskoj. S obzirom da je Rijeka prijestolnica europske kulture 2020. godine, predlažem da ponudimo Rijeci i gradonačelniku Vojku Obersnelu da iduće godine ovo izložimo u Rijeci – predložio je župan Kolar.

Organizator i voditelj manifestacije je Pučko otvoreno učilište dr. Jurja Žerjavića Zlatar, suorganizatori Grad Zlatar i TZ grada Zlatara te zlatarske udruge i ustanove. Generalni pokrovitelji su Hrvatski sabor, Ministarstvo kulture i Krapinsko – zagorska županija, a pokrovitelj priredbi za djecu i malde Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Književni i likovni susret odvija se pod pokroviteljstvom Školske knjige d.d.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook