Prethodni članak
Sljedeći članak

JOSIPOVIĆ: ‘Kolar je taj koji može završiti sukobe i privući nove članove’

Ako Kolar ostvari očekivanja i ojača stranku, Hrvatska će ponovo, uz snažnu desnu, dobiti i snažnu lijevu ruku, kaže Ivo Josipović


Bivši kandidat SDP-a za predsjednika RH, a kasnije i predsjednik države, Ivo Josipović, bez zadrške u javnim istupima za predsjednika SDP-a podržava Željka Kolara. Zanimali su nas razlozi za to te koje su to karakteristike koje bi mogle dovesti Kolara na čelno mjesto SDP-a.

Vidljivo je u Vašim dosadašnjim javnim istupima da pratite stanje u SDP-u te da je Vaš favorit za funkciju predsjednika SDP-a Željko Kolar. Što je to što bi on, po Vama, mogao donijeti SDP-u?

Josipović: Željko Kolar, prije svega, SDP-u može donijeti kraj unutarstranačkog “građanskog rata”. Frakcijske borbe koje nisu utemeljene na političkim, već interesnim razlikama, doveli su stranku na niske grane i te borbe konačno treba zaustaviti. Umjesto dijeljenja, stranka treba okupljanje. Kolar to može. A SDP ima zaista velik potencijal i Hrvatska treba SDP. Prije svega, SDP može Hrvatsku učiniti slobodnom od korupcije i nepotizma te je učiniti boljom i pravednijom državom. To je njegova najveća komparativna prednost. Naravno, ima i drugih stranaka koje žele takvu Hrvatsku, ali teško da je mogu ostvariti.Osim toga, Kolar se dokazao rezultatima, ne samo izbornim, nego i radnim. Uostalom, vi to u Krapinsko - zagorskoj županiji najbolje znate.

 

Po čemu se najviše razlikuje od ostalih kandidata?

Josipović: Da se razumijemo, svi kandidati imaju vrline i SDP takvim kandidaturama pokazuje da sve one tlapnje o njegovoj besperspektivnosti nisu točne. Grbin se dokazao nastupima u Saboru, Ranko Ostojić kvalitetnim ministrovanjem, a pokazao se i kao izvrstan organizator. Mirela Ahmetović je zapažena po uspjesima na lokalnoj razini i sigurno je budućnost stranke. Marino Percan je nešto manje poznat u javnosti, ali, očito, ne nedostaje mu hrabrosti da kaže mnoge stvari koji drugi radije prešućuju. Ipak, Željko Kolar je za mene najjači kandidat. Iza njega je karijera koja je stabilna i sigurno on nije zvijezda repatica. U stranci je bio kritičan prema slabostima vodstva na čelu, ali nije bio pučist. Ima iskustva i u vođenju velikih sustava kakva je županija i tu je bio vrlo uspješan. Osim toga, to pokazuju i njegovi govori, još više djela, socijalno je osjetljiv, radi na pravednijim odnosima u društvu. Upravo zbog njegovog korektnog odnosa u unutarstranačkom ratu, ali i zbog svoje naravi, Kolar je taj koji može završiti sukobe i privući nove članove, posebno intelektualce koji su otišli iz stranke ili su se od nje distancirali razočarani svađama i klanovskim ratom.

 

Koja je ključna osobina Željka Kolara zbog koje ga podržavate?

Josipović: Ako govorimo o osobnim karakteristikama, izdvajam njegovu koncilijantost i sposobnost da surađuje i s ljudima koji misle drukčije od njega. Upravo zato, siguran sam da njegov predsjednički mandat neće proći u čistkama nego da će biti obilježen okupljanjem na ideji pravednosti i europskih vrijednosti. Unatoč koncilijantnosti, riječ je o odlučnom čovjeku koji će sigurno znati provesti dogovorene politike.

Zašto mislite da je Kolar sposoban privući nove i vratiti stare intelektualne snage koje su se udaljile iz SDP-a?

Josipović: Mnogi su se misleći ljudi udaljili od i iz SDP-a upravo zbog svađa i klijentelističkih klanova. Kako bi stranka nagrizena ‘građanskim ratom’ mogla uvjeriti građane da je ona ta koja može mijenjati društvo na bolje!? A SDP je uvijek imao, ima i danas, u stranci ili blizu nje, intelektualni potencijal koji može osmisliti Hrvatsku XXI. stoljeća, državu koja je moderna, demokratska i pravedna. Ali, da bi se to zaista i dogodilo, treba napustiti klanovske bitke, treba poderati slavne šalabahtere i okrenuti novu stranicu u radu stranke. Kad se to dogodi, SDP će opet privući lijevu i centrističku intelektualnu elitu i biti vodeća politička stranka. Kolar u ovom izbornom ciklusu SDP-a meni ponajviše od svih kandidata djeluje kao osoba koja može okrenuti tu novu stranicu. Nije sudjelovao u sukobima, ima svoj osobni i politički integritet i neobično je marljiva osoba, spremna na naporan i težak rad potreban da se stranka reformira. Uz to, njegovi uspjesi, izborni i radni, daju mu nepobitan autoritet potreban da nametne drukčija pravila ponašanja u stranci.

 

Jesu li svi razlozi zbog kojih podržavate Kolara zapravo i razlozi Vašeg izlaska iz SDP-a?

Josipović: Da, dobrim dijelom. Zapravo, ja nisam izašao iz SDP-a već se u njega nisam vratio nakon predsjedničkog mandata tijekom kojega po Ustavu nisam smio biti u stranci. Naime, još u toku predsjedničkog mandata bilo mi je jasno da se neki moji politički ciljevi razlikuju od onih koje je imalo tadašnje vodstvo SDP-a i Vlada koju je vodio SDP. Zagovarao sam prilično radikalne reforme, posebno kada je riječ o državnoj upravi, potrebi snažne decentralizacije, smanjivanja broja jedinica lokalne uprave i samouprave te drastične promjene u pravosuđu. Vodstvo SDP-a je mislilo drukčije. To je legitimno i nemam se što na to ljutiti. Jedino, posebno u situaciji kad je bilo jasno da dio vodstva nije podržavao ni moju kandidaturu, još manje politiku koju sam zagovarao, nisam smatrao da je dobro vraćati se u stranku i biti dio sukoba. Ali, ovdje ne mogu ponovo ne istaći silan trud i entuzijazam koji je članstvo pokazalo tijekom predsjedničke kampanje. Da, i nisam smatrao da su unutarnji odnosi, bitke i ratovi koji su se vodili i naslućivali, okružje u kojemu sam vidio mogućnost za kvalitetnu politiku. Kasnije, kada je Davor Bernardić, bez obzira na sve zamjerke koje se mogu uputiti njegovoj politici, pokazao želju da se zatvore sukobi, da SDP opet bude integrativan, vratio sam se u stranku i nastojao pomoći da dođe do promjena. Nažalost, vidjeli smo, na konačnom testu, a to su parlamentarni izbori, SDP je pao. Smatram, primarno zbog stalnih unutarnjih sukoba koji su onemogućili da SDP izađe s dobrom, suvislom politikom potrebnih društvenih reformi. Staro je vodstvo prihvatilo odgovornost, korektno i sukladno demokratskim pravilima. Sad kad se bira novo vodstvo, volio bih da ono bude takvo koje ima integrativne i reformske kapacitete. Da, u Kolaru vidim osobu koja to može jamčiti.

 

Ima li eventualni izbor Kolara reperkusije i na nacionalnu političku scenu, neovisno o stranačkim preferencijama?

Josipović: Apsolutno! Ako Kolar ostvari očekivanja i ojača stranku, Hrvatska će ponovo, uz snažnu desnu, dobiti i snažnu lijevu ruku. Osim toga, očekujem da će doći i do drugačije, nešalabahterske kadrovske politike u kojoj će mladi kadrovi biti uključeni u razne oblike političkih aktivnosti i obrazovanja, u kojoj će dobivati i priliku sudjelovati na izborima te ‘prirodno’ izrastati u istaknute, pa i vodeće figure naše političke scene. Tko šalabahterima dođe na kakvu poziciju, teško može ispuniti očekivanja građana. Očekujem da će Kolar promijeniti puno toga što danas unazađuje SDP, time i cijelu Hrvatsku političku scenu.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook