Prethodni članak
Sljedeći članak

'Jedna od najvažnijih aktivnosti je provedba EU projekata od kojih nikako ne smijemo odustati'

Načelnik Anđelko Topolovec o radu Općine Radoboj u proteklom razdoblju


Od pojave epidemije bolesti COVID-19 rad u Općini Radoboj se značajno promijenio – ukinut je rad sa strankama, uveden je rad od kuće, smanjeni su uobičajeni poslovi za ovo doba godine, zbog mjere zabrane okupljanja nisu se održavale sjednice Općinskog vijeća. No unatoč tome nije sve stalo. Kako kaže načelnik Općine Radoboj Anđelko Topolovec, zapravo je bilo vrlo dinamično, ponajviše zbog izdavanje propusnica. Od 23. ožujka od kada je uvedeno izdavanje propusnica izdano je ukupno 1050 propusnica, a najčešće u svrhu putovanja iz vitalnih obiteljskih razloga.

Neizvjesnost

- Pojedini poslovi koje obavljaju djelatnici Općine su smanjeni, prvenstveno poslovi nabave novih roba, radova ili usluga koji su potrebni za redovite aktivnosti koje provodi općina. Razlog je neizvjesnost što će u narednim mjesecima biti sa prihodima općine. Najveći udio u prihodima općine su prihodi od poreza na dohodak, a kako će se oni kretati u idućim mjesecima to nitko ne može predvidjeti – to ovisi prvenstveno o stanju gospodarstva, o visini plaća, broju zaposlenih. Stoga Općina vrlo oprezno planira svoje aktivnosti, a sve sukladno priljevu sredstava – kaže načelnik, dodajući da je jedna od najvažnijih aktivnosti provedba EU projekata od kojih se nikako ne bi smjelo odustati, bez obzira na smanjenje prihoda. - To su projekti prijavljeni na natječaje u posljednjih pet godina i za koje su odobrena sredstva u ukupnom iznosu 14.750.000 kuna i za koje će općina morati izdvojiti vlastitih 3.500.000 kuna. Iz Programa ruralnog razvoja za razdoblje 2014.-2020. za općinu Radoboj odobrena su tri projekta. Rekonstrukcija postojeće nerazvrstane ceste NC-KŠ-Brod-D35 na području Općine Radoboj provodi se od 2018. godine, građevinski radovi su završeni i uskoro će biti održan tehnički pregled te preostaje rješavanje ugovornih odnosa sa Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Za ovaj je projekt dodijeljeno 7.338.236 kn. Rekonstrukcija lovačkog doma (dogradnja i prenamjena u planinarski dom) također je projekt financiran iz Programa ruralnog razvoja. U veljači ove godine završen je postupak javne nabave i potpisan je ugovor sa izvođačem radova u vrijednosti 5.853.341 kn, a rok izvođenja radova je 18 mjeseci. Za navedeni projekt odobrena su EU sredstva u iznosu 4.092.390 kn. Izgradnja vatrogasnog doma DVD Jazvine još je jedan EU projekt, a nositelj projekta je Dobrovoljno vatrogasno društvo Jazvine. Za ovaj projekt odobrena su EU sredstva u iznosu 3.043.301 kn. Vrijednost projekta je 4.435.686 kn i uskoro se očekuje potpisivanje ugovora s izvođačem radova. Rok izvođenja radova je 18 mjeseci – kaže Topolovec.

 

Manji projekti

U tijeku je provedba još dva manja EU projekta – Izrada Strateškog plan razvoja informatike za koji je ugovor s izvršiteljem potpisan je u 2019. godini u vrijednosti 161.250 kn, izrada strategije je u tijeku. Odobrena sredstva su u 100-tnoj vrijednosti projekta. Projekt WiFi4EU financiran je od strane Europske komisije. Ugovor s izvođačem radova u vrijednosti 121.567 kn sa PDV-om potpisan je u 2019. godini, projekt je gotovo završen - oprema je postavljena, očekuje se primopredaja i završetak projekta u kratkom razdoblju. Za projekt je odobreno od 15.000 EUR bespovratnih EU sredstava.

- Nacionalni natječaji odnosno natječaji raznih ministarstava i ostalih ustanova na koje Općina svake godine prijavljuje projekte koje provodi (sanacija nerazvrstanih cesta, sanacija klizišta i dr.) za sada su zaustavljeni i tu također postoji neizvjesnost da li će biti odobrena ikakva sredstva i u kojem obimu će se ti projekti moći realizirati u ovoj godini. Odlukom Stožera civilne zaštite RH obustavljen je rad dijela trgovina, uslužnih djelatnosti, ugostiteljskih objekata, kulturnih djelatnosti. Kako bi i Općina Radoboj dala svoj doprinos odnosno pomoć poduzetnicima koji su bili primorani prestati s radom, Općinsko vijeće donijelo je odluku mjerama za ublažavanje posljedica izazvanih epidemijom bolesti COVID-19 za obveznike plaćanja komunalne naknade na području Općine Radoboj kojima je obustavljen rad, a osloboditi će se plaćanja komunalne naknade za drugi kvartal 2020.godine. Općinsko vijeće je donijelo i odluku o mjerama za financiranje djelatnosti predškolskog odgoja za vrijeme proglašene epidemije bolesti COVID-19, kojom su određeni troškovi neophodni za obavljanje djelatnosti koje će sufinancirati Općina Radoboj pod posebnim uvjetima, a kako bi roditelji čija djeca pohađaju vrtić bili oslobođeni bilo kakvog plaćanja za vrijeme obustave redovnog rada ustanova predškolskog odgoja – ističe načelnik Anđelko Topolovec.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook