Prethodni članak
Sljedeći članak

'Kvalitetno se može vježbati i u vlastitom dnevnom boravku'

Čučnjevi, trbušnjaci, sklekovi i plankovi... vježbe su to koje svatko od nas može prakticirati i kod kuće kad u doba koronavirusa moramo ostati doma, ističe fitness trener Marko Vrbanec


Bavljenje tjelovježbom iznimno je važno da bi se očuvalo i tijelo, ali i duh. U posljednje su vrijeme razni grupni oblici treninga postali iznimno popularni, a ljudska svijest o potrebi kretanja i brige za vlastito tijelo kao da se počela povećavati. I onda je sve stalo. Stigao je koronavirus, a da bi se spriječilo širenje zaraze, zatvorene su teretane i otkazani treninzi. Ljudi su ostali unutar svoja četiri zida s preporukom da ne izlaze van.

'Uz rekvizite, lepeza vježbi je široka'

No, i u dnevnom boravku može se kvalitetno vježbati. Tvrdi to i 23 - godišnji fitness trener i student Kineziološkog fakulteta u Zagrebu, Zabočanin Marko Vrbanec.

Ovaj aktivni mladić inače se bavi i savate boksom i kickboxingom, a iza njega su brojni uspjesi poput osvajanja prvenstva Hrvatske i Svjetskog kupa, a okitio se i titulom prvaka Balkana. Kaže, ova neugodna i neobična situacija sve je vježbače i one koji su radili na svojoj kondiciji izbacila iz rutine, ali jednako se kvalitetno može vježbati i kod kuće. - Postoji mali milijun vježbi koje se izvode samo sa vlastitim tijelom, a ako posjedujemo još pokoji rekvizit, lepeza mogućnosti je zaista široka - istankuo je Marko koji inače funkcionalne treninge vodi u Zaboku i Klanjcu.

 

Motivacija i fokus

Faktor koji igra glavnu ulogu u tome možemo li odraditi trening jednako učinkovito kao i u teretani leži u fokusu i motivaciji. - Kod kuće imamo mnogo vanjskih distraktora koji utječu na naše vježbanje. Ako nam je teško, vjerojatno ćemo stati, ako čujemo nešto zanimljivo na televiziji bit ćemo sigurni da baš to sada želimo čuti. Kod teretane je ipak druga priča. Spremili smo stvari, stigli u teretanu gdje su svi sa istim ciljem kao i mi. Samim time motivirani smo da odradimo ono što želimo. Upravo zato najbolje se izolirati što je više moguće dok vježbate. Što se tiče toga koju vrstu treninga izvoditi – imate potpunu slobodu - rekao je 23 - godišnji trener i dugogodišnji sportaš. Mnogi s dolaskom ljepšeg vremena kao oblik rekreacije biraju šetnju prirodom. Marko ističe kako ona nije u potpunosti adekvatna zamjena za trening, ali je uvijek dobrodošla i svakako pomaže da se očuva zdravlje, i fizičko i psihičko. Iako se sa svojim vježbačima fizički je nalazi po nekoliko puta dnevno u dvorani za vježbanje, oni to čine na najpopularniji način ovih dana - online, odnosno, putem interneta. Onima koji bi se željeli aktivirati i početi vježbati kod kuće, Marko savjetuje vježbe poput čučnjeva, iskoraka, planka te razne varijante sklekova i trbušnjaka. - Kada su u pitanju aktivnosti na otvorenom odlično je voziti bicikl i trčati. Svaki od nas bi barem 30 minuta dnevno trebao posvetiti nekom obliku tjelesne aktivnosti - zaključio je Marko Vrbanec.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook