Prethodni članak
Sljedeći članak

Jedinstveni Park znanosti u Oroslavju i dalje mami veliki interes javnosti

Otvoren je prije četiri godine, a namijenjen je školskim grupama, ali i individualnim posjetiteljima uz stručno vodstvo


I četvrtu godinu otkako je otvoren u Mokricama u Oroslavju, Park znanosti mami veliki interes posjetitelja. Iako je korona onemogućila posjete školskih grupa u drugom dijelu prošle i prvom dijelu ove godine, u Parku su se, kažu, u tom periodu okrenuli individualnim posjetima. – Vikendima su nam puni svi termini vođenih tura individualnih posjeta, a familije nam dolaze uglavnom iz Zagreba, no imamo i posjetitelja iz Varaždina, Čakovca, Rijeke, čak smo imali goste iz Dubaija i Rusije. Svi, a pogotovo stranci, ostavili su nam pozitivne osvrte i recenzije – rekao nam je Luka Veverec, vlasnik, osnivač i idejni začetnik Parka znanosti.

Proučavanje eksponata i timski rad

Tijekom mjeseca kolovoza u Parku znanosti održan je ljetni kamp u kojem su sudjelovala djeca uzrasta od 6 do 12 godina, koja su na najzanimljiviji mogući način naučila kako znanost nije bauk te da se i matematiku, kemiju i fiziku može vrlo lako razumjeti i zavoljeti. – Za kamp smo imali veliki interes, došla su nam i djeca iz Splita, Šibenika, Slavonije… Iako nismo u kamp imali uključen smještaj, odnosno boravak kod nas tijekom cijela tri dana, već samo po tri sata dnevno u tri dana, obitelji su si pronašle smještaj ovdje u blizini te im je ovo bila prilika da otkrivaju Zagorje. Dijete bi na 3 sata ostavili kod nas u kampu, a za to bi vrijeme razgledavali ovaj kraj. Mi smo im preporučili što mogu vidjeti i posjetiti, gdje mogu jesti – Ispričao nam je Luka.

Tijekom tri sata dnevno, svaki je dan imao posebnu temu, pa su se tako obrađivali matematika, fizika, psihologija i kemija. – Prvo bismo obišli eksponate i objasnili ih, a onda bi djeca kroz radionicu timski izradila neki od eksponata. Uglavnom bi tada otkrili kako dobro funkcioniraju kao tim i razvila su se nova prijateljstva – kaže Veverec, uz kojega vodstva odrađuju brat Matija i Tomica, koji si u lipnju besplatno ugostili i školsku grupu djece iz Gline, kojima su prezentirali eksponate Parka znanosti.

Znanost kao zabava

A ima li među malim posjetiteljima budućih znanstvenika i koje je zapravo program namijenjen? – Dolaze nam djeca koja imaju interesa za znanost, ali i djeca koja nisu posebno nadarena za neka od ovih područja, što je još važnije. Ovaj park je zapravo namijenjen upravo za prosječnog klinca, da vidi kako to nije neka posebna nauka te da na jednostavnim principima izgube odbojnost prema matematici, fizici i slično. Kad nam dođe grupa klinaca, prvo postavimo pitanje tko voli matematiku i fiziku. Od njih pedeset, dvoje – troje digne ruku. Nakon vođene ture, kada ponovo postavimo to pitanje i kada vide da to zapravo nije bauk, ruku ih digne četrdesetak. To nam je cilj, da djeca kroz zezanciju i ležernost dobe viziju kako znanost može biti jednostavna i zabavna – zaključio je Luka. Park znanosti bogatiji je i za amfiteatar u kojem će se održavati radionice i predavanja uz vanjske suradnike, što zbog korone dosada nije zaživjelo, no Luka se nada da će uskoro i to ostvariti.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook