Prethodni članak
Sljedeći članak

OTVOREN TJEDAN KAJKAVSKE KULTURE: 'Posjetite ovih dana Krapinu, posjetite dušu kaja!'

Bogat Tjedan kajkavske kulture objedinjuje sve ono što ovaj kraj može pokazati, rekla je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, koja je otvorila manifestaciju


Lepe ti je, lepe ti je Zagorje zelene – zapjevali su mališani Dječjeg vrtića Gustav Krklec Krapina danas na Trgu Ljudevita Gaja i time uveli Krapinu Tjedan kajkavske kulture, manifestaciju od iznimnog značenja za Grad Krapinu, Krapinsko-zagorsku županiju i cijelo kajkavsko govorno područje, koja donosi bogatu riznicu kvalitetnih priredbi kao što su koncerti, znanstveni skupovi, recitali, izložbe, gospodarska okupljanja i sportski susreti. Vrhunac svake manifestacije je „Festival kajkavskih popevki“, koncert novoskladanih popevki u izvedbi eminentnih hrvatskih glazbenika koji će ove godine doživjeti svoje 56. izdanje.

Uoči otvorenja manifestacije, ispred Festivalske dvorane župan Željko Kolar otvorio je izložbu dječjih radova, na koju je ove godine pristigao zavidan broj radova, a odobrani su oni najbolji, njih 314 iz 78 osnovnih škola iz 10 županija, među kojima čak iz Šibensko – kninske i Osječko – baranjske županije te Grada Zagreba.

Potom je uslijedilo predstavljanje povijesnih postrojbi iz svih krajeva Hrvatske, predvođenih počasnom postrojbom Grada Krapine, 'Ilircima', kao i prigodan glazbeni program Adama Končića i Savskih valova.


Dobrodošlicu u Krapinu poželio je gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović. - Svugdje se vrijeme mjeri od Nove do Stare godine, jedino se u Krapini mjeri od Festivala do Festivala. Nakon što smo iz godine u godinu dizali ovaj Tjedan s novim sadržajima, nakon što je bilo sve više posjetitelja, prošle godine kada se dogodila epidemija morali smo to organizirati puno skromnije. I ove godine bili smo u u procjepu između onoga što nam nalažu epidemiološke mjere i naših želja za organizacijom, no vjerujem da smo našli jednu sredinu, dobar program koji će ipak zadovoljiti sve. Hvala što ste došli, posjetite ovih dana Krapinu, osjetite dušu kaja! – pozvao je gradonačelnik.

Župan Željko Kolar rekao je da lijepo vrijeme nije baš običaj u Krapini za vrijeme Tjedna. - To je zapravo nagrada organizatorima, koji su napravili veliki napor da imamo takav prekrasan program. Krapinski Festival nije smao festival od važnosti za Krapinsko – zagorsku županiju, već je od važnosti za čitavu Hrvatsku – istaknuo je župan Kolar, zahvalivši pokroviteljima, Ministarstvu kulture i predsjedniku RH. – Želim svima da se ugodno osjećate u Krapini, i posjetite nas, a mi ćemo biti, kao i uvijek, sjajni domaćini – rekao je župan.


Tjedan kajkavske kulture otvorila je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, uz čestitke svim koji sudjeluju u organizaciji manifestacije. - Bogat Tjedan kajkavske kulture objedinjuje sve ono što ovaj kraj može pokazati, od stvaralaštva najmanjih i najmlađih, do nešto starijih koji se uvijek vesele novim izdanjima. Ponosna sam što se ovaj Festival tako lijepo razvio, da sve više umjetnika, ne samo onih koji su ponikli iz kajkavskog narječja, već i onih drugih, dolaze ovdje zajedno s vama kroz različite programe podijeliti kajkavsku riječ i sudjelovati u njegovanju ove vrijedne tradicije – rekla je ministrica.


Posjetiteljima je prezentiran i novi krapinski suvenir, Festivalski štrukelj, projekt učenika ŠUDIGO – a i SŠ Pregrada, podržan od strane Ministarstva turizma i TZ grada Krapine. Riječ je o gastro suveniru koji uključuje jednu od najpoznatijih zagorskih delicija, zagorski štrukelj i glinenu posudu s otisnutim logom u koji se štrukelj pakira.

Svečanom otvorenju prisustvovali su brojni uzvanici, među kojima su bili izaslanik predsjednika Sabora, saborski zastupnik Žarko Tušek, saborski zastupnik Željko Pavić, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek, izaslanica minisitra hrvatskih branitelja Nevenka Benić, izaslanik ministarstva rada i mirovinskog sustava, obitelji i socijlane politike Tomislav Milunović i drugi gosti.

Tijekom Tjedna kajkavske kulture održat će se se jubilarni 20. znanstveni skup „Kajkavski jezik, književnost i kultura kroz stoljeća”, u srijedu u 19 sati Recital kajkavske poezije Krapina 2021., kao i Recital dječjeg kajkavskog stvaralaštva u utorak u 17 sati te 36. Dječji kajkavski festival – Mali kaj 2021. u četvrtak u 19 sati. Središnji dio manifestacije bit će 56. festival kajkavskih popevki. U petak, 10. rujna od 20 sati održat će se retrospektivni koncert „Popevke zanavek”, a dan kasnije Večer novih popevki. I na ovogodišnjoj će manifestaciji biti organiziran bogat glazbeni program uz nastup zvijezda domaće estrade.

Osim već spomenutih Kumova, u Krapinu dolaze Vigor, Crvena jabuka i Klapa Rišpet, Nina Kraljić, a posjetitelje će zabavljati i Gordana Ivanjek, Podvinčani, Dećki z bregov, Kontra bend, Fiškali, Šarmeri i Trnje te Gradski puhački orkestar Krapina. Tijekom Tjedna kajkavske kulture održat će se i Dani krapinskog sporta koji će početi u subotu, 4. rujna, a od 9. do 11. rujna i tradicionalni Zagorski gospodarski zbor. U subotu od 17 sati je otvorenje izložbe „Pola stoljeća Muzeja na Hušnjakovu” u Muzeju krapinskih neandertalaca, a u Galeriji Grada Krapine izložba 9. zagorski likovni salon moći će se razgledati od 7. do11. rujna od 10.00 do 13.00 sati te od 9. do 11. rujna od 17.00 do 19.30 sati.

Cijelu fotogaleriju s otvorenja TKK pogledajte OVDJE

Cjelokupni program Tjedna kajkavske kulture:

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook