Prethodni članak
Sljedeći članak

'Jedan smo korak ispred EU, kroz realizirane projekte razmišljali smo i zeleno i digitalno'

Prošla je godina u Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Zagorje zeleno bila u znaku završetaka projekata


U Centru za prirodu Zagorje u Radoboju danas su predstavljene aktivnosti Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko – zagorske županije Zagorje zeleno u prošloj godini te planovi za ovu.


Ravnateljica Dijana Hršak istaknula je da je prošla godina bila u znaku završetka projekata, prije svega projekta Zagorje – ABECEDA prirode, koji je bio najopsežniji i financijski, i što se tiče aktivnosti. Projekt je financiarn iz Operativnog programa Konkurentsnot i kohezija preko Ministarstva regionalnog razvoja, a Ustanovi su bili partneri na projektu Krapinsko – zagorska županija i Zagorska razvojna agencija.


Projekt je bio vrijedan 4,5 milijuna kuna, a najznačanija stavka bila je izgradnja i uređenje posjetiteljske infrastrukture, za koju je uloženo 3,5 milijuna kuna. Centar je multimedijski uređen, a najviše je radova bilo u potkrovlju gdje je uz multimedijske sadržaje moguće prikazati zaštićenu prirodu tijekom cijele godine. - Iz projekta finanirana je i izgrađena Staza kroz krošnje, izradili smo 3 zelene učionice na 3 lokacije, a u dijelu promidžbe i vidljivosti imali smo puno promotivnih aktivnosti, postavljene jumbo plakate, promotivne materijale, održana je promotivna novinarsku turu, završnu konferenciju, a rezultate projekta objavili smo u prestižnim časopisima poput National Geographica, Modre laste i SMIB -a, obzirom da su i naš rad i planovi usmjereni prema školskoj populaciji – rekla je Dijana Hršak.


Završio je i projekt Veze prirode, prekogranični projekt sufinaniran iz programa INTERREG Slovenija – Hrvatska, koji je Ustanova povodila s hrvatskim i slovenskim partnerima. Ustanova je u dijelu zaštite i promicanja korištenja zaštićenih područja provela vrijedne aktivniosti sanacije održavanja zaštićenih starih stabala. - Radi se o spomeniku prirode Gupčeva lipa i stoljetnoj lipi u Desiniću. Po prvi puta tretirali smo je trihodermom, gljivom koja djeluje negativno na gljive truležnice sa ciljem da ovim starim damama produžimo život. Projekt planiramo i dalje nastaviti i proširiti ga na ostala vrijedna stara stabla – istaknula je Hršak. Provedeno je i biološko istraživanje slatkovodnih rakova na tri rijeke, Horvatska, Kosteljina i Sutla, a projekt se nastavlja u ovoj godini. - Radili smo kontinuirano na održavanju suhih brdskih travnjaka, staništima vrijednim za orhideje te smo proveli akciju sanacije crne točke za vodozemce. Ta je akcija, osim što ima direktan pozitivan utjecaj na vodozemce, vrlo vrijedna zbog uključivanja volontera i senzibilizacije lokalne zajednice o strogo zaštićenim vrstama – istaknula je Hršak.


Provedeno je i speleološko istraživanje u špilji Sutinčica. Do prošle godine Židovske jame bile su najduža špilja u našoj županiji, nešto manje od 100 m, a sada imamo novu, više nego duplo dužu špilju čija istraživanja još uvijek nisu završila i nastavljaju se i ove godine. Speleolozi su uspjeli ući do 236 m dužine. Provode se i monitorinzi, što je dobra aktivnost za uključivanje škola i lokalne zajednice. - Započeli smo izradu tri plana upravljanja zaštićenim područjima, jedan plan za rijeku Sutlu i značajan krajobraz Zelenjak, zatim Strahinčicu i vršni dio Ivančice te jedan za špilju Židovske jame. Aktivno sudjelujemo u manifestacijama, izradili smo nove video materijale i uvidjeli smo potrebu da se snime virtualne šetnje na poučnim stazama – rekla je Hršak.
Što se tiče plana za 2022. godinu, nastavljaju se održavanja zelenih površina, revitalizacije staništa, provođenja neposrednog nadzora u zaštićenim područjima, biološka i speleološka istraživanja te završetak započetih planova upravljanja za Natura područja. - Za 2022. godinu planiramo financije od 2,3 milijuna kuna, obzirom da nema prijavljenih velikih projekata – zaključila je ravnateljica.

Župan Željko Kolar čestitao je ravnateljici i njezinom timu na završetku projekta ABECEDA prirode, što je najveći EU projekt vezan za zaštitu prirode. - To su dvije nove turističke atrakcije, koje su na neki način promijenile sliku onoga što nudimo u tom sektoru u KZŽ. U ovom dijeli smo jedan korak ispred EU, jer EU je novu financijsku omotnicu 2021. – 2027. na neki način prezentirala kroz digitalno i zeleno. Mi smo kroz ove projekte koje smo već realizirali razmišljali i zeleno i digitalno i to pokazuje koliko smo se posvetili projektima zaštite priode na području KZŽ i koliko smo bili inovativni. Benefiti ovih investicija tek će se vidjeti u budućnosti. Proračun za 2022. godinu je manji jer još uvijek nema natječaja, ulazimo u financijsku omotnicu koja još nije definirana, objektivno je za očekivati da će prvi javni natječaji biti krajem godine ili početkom sljedeće – rekao je župan.


Osvrnuo se i na promijenjeni odnosno skraćeni naziv Ustanove, Zagorje zeleno. – Uvijek smo se dičili i potencirali da je Zagorje zeleno, priroda očuvana i to je bio jedan od ključnih faktora kojim smo mislili privući ljude. Osim što će doći u naše toplice, OPG – ove, vinske podrume, govorili smo o zaštićenoj i čistoj prirodi. Da bi se to nastavilo, morali smo krenuti u ovaj investicijski ciklus jer danas svaki posjetitelj želi nešto novo, neku atrakciju. Ova tri plana upravljanja koja pripremmo za naša zaštićena područja, omogućit će nam dodatne sadržaje, ciljano usmjerene prema određenoj publici kojoj ćemo moći ponuditi još nešto više. Sve to je  dodtna ponuda našim hotelima, restoranima i kupalištima - rekao je župan.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook