Prethodni članak
Sljedeći članak

Izolacija će trajati do 1. lipnja?

Jutarnji list razgovarao je s Krunoslavom Capakom, ravnateljem Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo


Jutarnji list razgovarao je s Krunoslavom Capakom, ravnateljem Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o tome koliko dugo bi mjere vezane uz pandemiju koronavirusa mogle trajati.

-  Smatram osobno da će tek početkom lipnja biti bolja situacija te da će se tada početi normalizirati život - odgovorio nam Jutarnjem Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a. - Sunce je pozitivno. Virus ubijaju UV zrake, a što se tiče izdržljivosti, virus umire na 70 stupnjeva u samo par sekundi - rekao je.

Tako razmišljaju i britanski stručnjaci koji također tvrde da bi rigorozne mjere morale trajati do lipnja. Prema njihovim projekcijama, ukinu li se stroge mjere sredinom travnja, kratkotoročno će doći do opadanja broja težih bolesnika koji zahtijevaju intenzivnu skrb, no već do sredine srpnja pritisak će biti ogroman.

 Ako se sve mjere ukinu početkom lipnja, pritisak će do sredine srpnja opet biti velik, odnosno gotovo jednak kao i da su mjere ukinute u travnju. No, ako se stroge mjere održe do početka šestog mjeseca, a i nakon toga se nastavi sa zabranom okupljanja i održi navika što je moguće veće socijalne distance, pritisak na zdravstveni sustav bit će u narednim mjesecima konstantno nizak, piše Jutarnji.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook