Prethodni članak
Sljedeći članak

Izmjene Ovršnog zakona: Zimi nema deložacija, a ovrha nekretnine za dug veći od 40.000 kuna

Prema podacima Fine, krajem listopada bilo je 247 tisuća potrošača koji nisu podmirili dospjele neizvršene osnove za plaćanje, što je blago povećanje u odnosu na kraj ožujka, kada ih je bilo 238 tisuća, naveo je ministar.

  • ovrhe/Igor Soban/PIXSELL

    Igor Soban/PIXSELL


Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica predstavio je u utorak u saboru izmjene i dopune Ovršnog zakona.
Predstavljajući zastupnicima zakonske izmjene, Malenica je kazao kako će se njima uravnotežiti i unaprijediti postojeći sustav, da će se postupci provoditi brže, jeftinije i ekonomičnije, istovremeno štiteći prava ovršenika i vjerovnika.

Prema podacima Fine, krajem listopada bilo je 247 tisuća potrošača koji nisu podmirili dospjele neizvršene osnove za plaćanje, što je blago povećanje u odnosu na kraj ožujka, kada ih je bilo 238 tisuća, naveo je ministar.

- Uzimajući u obzir da je pojavom epidemije došlo do smanjenja gospodarske aktivnosti, koje posljedično dovodi do gubitka radnih mjesta i smanjenja platežne moći građana, bila je nužna zakonodavna intervencija da se zaštiti dostojanstvo ovršenika uz zadržavanje načela proporcionalnosti između interesa dužnika i vjerovnika - kazao je Malenica. Novina je u izmjenama Ovršnog zakona uvođenje elektroničke komunikacije između sudionika. Predlaže se da se ovršni postupak na temelju vjerodostojne isprave pokreće podnošenjem elektroničkog prijedloga putem informacijskog sustava javnom bilježniku, koji prijedloge dodjeljuje javnim bilježnicima ravnomjerno prema abecednom redu, piše index.hr.
Ujedno se propisuje da javni bilježnici provode postupovne radnje u ovršnom postupku kao povjerenici suda.
Troškovi postupka smanjuju se jer više neće biti troška izdavanja potvrde o pravomoćnosti i ovršnosti. Ona se više ne bi izdavala na zahtjev ovrhovoditelja, već ju javni bilježnik izdaje ako u roku 15 dana od isteka roka za prigovor ne zaprimi prigovor ovršenika.
Uvodi se i institut prethodne obavijesti, koju će dužniku upućivati javni bilježnici, te će dužnik moći ispuniti svoje obveze u roku 15 dana.

Index piše i kako se deložacije neće provoditi od 1. studenog do 1. travnja, a povećava se i iznos glavnice za koju se ovrha nad nekretninom ne može pokrenuti, s 20.000 kuna na 40.000 kuna.
Krug primanja izuzetih od ovrhe proširuje se i na božićnice, uskrsnice, regres i ostale novčane prigodne nagrade, kao i na naknadu za topli obrok.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Zbog prometne nesreće na autocesti A3 Bregana-Lipovac na 134. km između čvorova Novska i Okučani u smjeru Bregane vozi se samo zaustavnim trakom, dok se u smjeru Lipovca vozi voznim i zaustavnim trakom uz ograničenje brzine 60 km/h.  Zbog...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program