Prethodni članak
Sljedeći članak

Između vrtića i sunčanih elektrana, načelnik Darko Ban ipak je najponosniji na mještane

Gradi se i igralište u središtu Bedekovčine, asfaltira se, gradi kanalizacijska mreža, pomaže se poduzetnicima i građanima zbog kovid – krize, pomaže školarcima...


Dan općine Bedekovčina i blagdan župe svete Barbare slavi se 4. prosinca. Tim povodom razgovarali smo s načelnikom Općine Bedekovčina, Darkom Banom.

 

ZL: Ove godine proslava Dana općine zasigurno će biti drugačija od svih dosadašnjih. Kako ćete obilježiti taj dan?

Ban: Nažalost, kao i svi koji ovih dana obilježavaju dan svoje općine ili grada i mi moramo praktički otkazati sve što smo planirali. Kako zbog poštivanja svih propisanih epidemioloških mjera,ali i ono što je još važnije a to je čuvanje zdravlja svih nas, nemoguće je organizirati bilo kakav način obilježavanja Dana općine . Stoga ćemo naknadno kada će se za to svoriti bolji uvjeti obilježiti Dan općine. No, ono što je važno za istaknuti da će ova situacija završiti. Da će i epidemija uzrokovana koronavirusom prestati i da će već sljedeće godine biti prilike da na način kako i priliči svi zajedno, u puno drugačije ozračju, obilježimo dan naše općine.

ZL: Gledajući godinu iza nas, na što ste posebno ponosni?

Ban: Ako gledamo godinu koja je iza nas gotovo svi će reći da je žele što prije zaboraviti, a istina je da ćemo je se svi sjećati jako dugo. Nažalost, i povijest će tu godinu pamtiti u svojim udžbenicima. No, ono po čemu ću ja pamtiti godinu, a to je ujedno i odgovor na Vaše pitanje na što sam posebno ponosan, ponosan sam na naše ljude, sumještane, naše najbliže. Unatoč teškoj godini, kriznim situacijama, mnogim teškim odlukama koje su bile donijete, ali i prihvaćanjem takvih odluka, naši su mještani pokazali i odgovornost ali i brigu jedni za druge. Zbog toga kada pamtim ovu godinu, pamtit ću sve što je ona donijela, ali i zajedništvo i međusobnu podršku koja nas još uvijek nosi da izdržimo do kraja u ovoj teškoj situaciji.

 

ZL: Ove godine Bedekovčina kao da je procvala, evo radi se na novoj rasvjeti. Možete nam reći nešto o tome?

Ban: Rekonstrukcija javne rasvjete u Općini Bedekovčina jedan je od važnijih projekata na području Općine, a vrijedan je gotovo 3 milijuna kuna. Naime, postojeći sustav rasvjete sastojao se od zastarjelih i neefikasnih rasvjetnih tijela. Takva rasvjeta ne samo da je zastarjela, već znači veću potrošnju električne energije i samim time veće troškove za općinski proračun, odnosno za građane.
Ukratko, riječ je o zamjeni 1.200 svjetiljki novim, energetski učinkovitim LED svjetiljkama, a radi se o projektu velikog značaja za Općinu Bedekovčina, prije svega zbog primjene mjera energetske učinkovitosti i zaštite od svjetlosnog onečišćenja što je jedna od ključnih sastavnica održivog razvoja koji je u središtu svih sadašnjih i budućih aktivnosti Europske unije. Također, zamjenom ove rasvjete postići će se godišnja ušteda od 73 posto potrošnje električne energije za javnu rasvjetu. Dakle, niža potrošnja smanjit će troškove električne energije, nove svjetiljke imat će manji broj kvarova, a imat će i 13 godina garanciju na kvarove te će se smanjiti i troškovi za održavanje.
Proračunom je planirano da se vrijednost projekta financira na temelju Programa kreditiranja 'ESIF Krediti za javnu rasvjetu', financijskog instrumenta za koji su sredstva osigurana iz sredstava Europske unije, iz Strukturnih i investicijskih fondova, odnosno Europskog fonda za regionalni razvoj, kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., 'Promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije', s ciljem povećanja učinkovitosti sustava javne rasvjete u iznosu od 2.980.012,50 kuna. Važno je napomenuti da će se rekonstrukcijom javne rasvjete ostvariti značajna ušteda na potrošnji električne energije pa će se kredit zapravo isplaćivati iz tih ušteda.

 

ZL: Dograđuje se i vrtić, podsjetimo na gabarite, financiranje i očekivani završetak. Zašto se krenulo u dogradnju?

Ban: Jedan od najvažnijih projekata Općine Bedekovčina svakako je dogradnja dječjeg vrtića koji je odavno postao premali da bi primio sve najmlađe žitelje općine i omogućio im da polaze vrtić i predškolski odgoj. Vrijednost dogradnje vrtića je nešto više od 10 milijuna kuna. S obzirom na izmjene u financiranju gradnje, projekt rekonstrukcije i dogradnje dječjeg vrtića razbili smo u faze te smo prošle godine završili s radovima na I. fazi koja je obuhvaćala pripremne radove, a ove godine krenuli smo u realizaciju II. faze te očekujemo da će u rujnu 2021. godine vrtić biti otvoren za još dodatne tri vrtićke skupine, odnosno 60-ero djece. Završetkom radova na II. fazi dobit će se prva uporabna cjelina koja će činiti kompletno izvana uređena građevina s prilaznom cestom, vatrogasnim pristupom i 20 parkirališnih mjesta te kompletno uređen i opremljen dio u prizemlju s 3 vrtićke skupine kapaciteta 60-tero djece starosti od 3 do 7 godina te višenamjenskim i ostalim pomoćnim prostorom. Ukupna neto korisna površina prostora prve uporabne cjeline iznosi 536,06 m2 zatvorenog i 63,10 m2 otvorenog prostora.

ZL: Zašto ste se odlučili na gradnju vrtića kreditnim zaduženjem? Nije li postojala neka druga mogućnost?

Ban: Nažalost, krivnjom države vrtić se neće moći dograditi sredstvima EU, već će se radovi financirati iz općinskog proračuna. Prilikom prijave projekta dogradnje vrtića Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, troškovnik našeg projekta bio je unutar dopuštenog iznosa određenog natječajem. Iako je bio ovjeren od ovlaštenog projektanta, Agencija je uzela za pravo revidirati ovjereni troškovnik dodajući troškove te je tako vlastitom procjenom povećala vrijednost našeg projekta iznad dopuštenog iznosa i automatski nas eliminirala i odbila sufinanciranje projekta. Još apsurdnije od revidiranja ovjerenog troškovnika jest činjenica da dok su Općinu Bedekovčina odbijali zbog prelaska dopuštenog iznosa, pripremali su odluku kojom su ostalim prijaviteljima dopustili veću vrijednost projekta od one koja je prvotno propisana natječajem. S druge strane imate slučajeve gdje se po predmetnom natječaju sufinancira i gradnja vrtića na tuđem zemljištu što je nedopustivo, ali Agencija takve projekte nije smatrala spornim. Zašto su to napravili, samo oni znaju. Nakon toga ostao je gorak okus u ustima te osjećaj ogorčenosti ne samo kao načelnika već i kao roditelja, prijatelja, kolege, sumještana svih onih čija djeca danas ne mogu biti smještena u dječjem vrtiću Bedekovčina. Želim naglasiti, politika je težak posao s puno izazova te suočavanja s lošim namjerama suprotne strane, no ono što nikada ne smije biti predmet političkih prepucavanja su naša djeca. To je nedopustivo! S obzirom na odgovornost koju imam kao općinski načelnik, nije bilo vremena za žalovanje te sam zajedno sa svojim suradnicima krenuo u rješavanje problema. Kako bi osigurali smještaj za što više djece s područja Općine, osim početka dogradnje Dječjeg vrtića Bedekovčina, potaknuli smo i sufinancirali putem potpora otvaranje obrta za čuvanje djece te također sufinanciramo boravak djece u obrtima za čuvanje djece, privatnim vrtićima i vrtićima drugih jedinica lokalne samouprave.

 

ZL: Ove godine, čini se, dosta se asfaltiralo?

Ban: U 2020. godini asfaltirane su sljedeće nerazvrstane ceste ukupne duljine 2.395 metara: NC ŽD-009 (Židovinjak), NC GR-008 (Mutaki, Grabe), NC BD3-042 (2 odvojak Jankovčica III, Bedekovčina), NC OR-008 (Zadravec-Valjaki), NC KE-010 (Kebel), NC OR-003 (Odvojak Orehovica – Meštrović Mario), NC GR-015 (Veliki Komor - Belovar Zlatarski (Šukci)), NC MO-003 (Martinec Orehovički) i NC OR-008 (Odvojak Zadravec - Zadravec Valjaki). Ukupna cijena radova asfaltiranja iznosi 622.890,00 kuna s PDV-om. Ovim putem zahvaljujem mještanima na sudjelovanju u sufinanciranju navedenih radova.

 

 

ZL: Postoje problem s klizištima. Kako se to rješava?

Ban: Sa zadovoljstvom mogu reći da smo ove godine realizirali projekt sanacije klizišta na groblju Orehovica i na nerazvrstanoj cesti uz groblje. Ukupna vrijednost radova sanacije iznosila je 1.300.000,00 kuna, od čega su Hrvatske vode sufinancirale 660.000,00 kuna. Projekt je bio prijavljen sukladno Planu upravljanja vodama za 2020. godinu, a ispunjenju uvjeta za prijavu prethodilo je uspješno rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na groblju čime je Općina Bedekovčina upisana kao vlasnik cijelog groblja Orehovica. Ovo je zaista značajan projekt što potvrđuje i visina investicije od 1,3 milijuna kuna. Radit ćemo i dalje na pripremi dokumentacije kako bi sanirali i preostala klizišta. Nadam se da će nas država pratiti i sudjelovati u sufinanciranju kao što je to bilo u ovom projektu.

ZL: Koje bi projekte još izdvojili?

Ban: Na području Općine Bedekovčina u tijeku su radovi na izgradnji kanalizacijske mreže. Sveukupno u I. i II. fazi izvodit će se radovi na sljedećim ulicama: Ulici Prilaz Jezerima, Naselju Jalševec, Ulici Antuna Mihanovića, Čajkovljanskom naselju, Naselju Glumpaki, Ulici Stjepana Radića, Naselju Stanići, Ulici Dragutina Domjanića, Ulici Ljudevita Gaja, Ulici Jankovčica III, Ulici Matije Gupca, Ulici Valenta Jakuša, Ulici palih boraca, Ulici Tonke i Josipa Jurin, Ulici narodnih heroja, Stubičkoj ulici i Ulici Alojza Člekovića. Radovi na području Općine Bedekovčine obuhvata su 18,8 km sveukupne vrijednosti 41,5 milijuna kuna, a izvode u okviru projekta ‘Izgradnja sustava prikupljanja i odvodnje otpadnih voda sustava odvodnje Zabok i sustava odvodnje Zlatar’ u kojem Općina Bedekovčina sudjeluje kao partner na temelju potpisanog Ugovora sa Zagorskim vodovodom d.o.o. i ostalim jedinicama lokalne samouprave. Područje projekta uključuje gradove Zabok, Oroslavje, Donju Stubicu i Zlatar te općine Veliko Trgovišće, Bedekovčinu, Sveti Križ Začretje, Mače, Stubičke Toplice, Gornju Stubicu, Mariju Bistricu, Zlatar Bistricu, Konjščinu i Lobor. Od ukupnog iznosa ulaganja 67 % sredstava za predmetni projekt financirat će se iz potpore Europske unije - Kohezijskog fonda, dok će preostali dio od 33 % biti raspodijeljen između Zagorskog vodovoda d.o.o., Hrvatskih voda te Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

 


ZL: Vidimo, nešto se gradi u centru Bedekovčine?

Ban: Općina Bedekovčina prijavila je projekt izgradnje i opremanja dječjeg igrališta u centru Bedekovčine na natječaj Lokalne akcijske grupe Zeleni bregi za tip operacije 2.1.1. Ulaganja u opće društvenu infrastrukturu i pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo. Nakon provedenog postupka odabira projekta od strane LAG-a, podnesen je Zahtjev za potporu prema Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju te je Općina s njom potpisala Ugovor o sufinanciranju projekta izgradnje Dječjeg igrališta u Bedekovčini. Riječ je o projektu vrijednom 437.751,90 kuna, od čega će 148.250 kuna biti financirano EU sredstvima. Projekt obuhvaća izgradnju dječjeg igrališta sa spravama (njihalica, klackalica, tobogan s penjalicom, gumene gljive i ljuljačka) te pješačkih površina, kao i postavljanje elemenata urbane opreme – klupa i koševa za smeće, ali i krajobrazno uređenje čestice, postavljanje zaštitne ograde te izgradnju rasvjete dječjeg igrališta.Izgradnjom i opremanjem dječjeg igrališta u Bedekovčini osigurat će se bolji uvjeti za rast i razvoj djece, za sigurnu igru i druženje te doprinijeti povećanju socijalizacije, međusobnog povezivanja i interakcije djece i mladih, a izgradnja igrališta u skladu je s mjerom 1.3. Lokalnog programa djelovanja za mlade u Bedekovčini kojoj je cilj omogućiti infrastrukturne i institucionalne uvjete za kvalitetno provođenje slobodnog vremena.

ZL: Što možete reći o spominjanoj izgradnji Sunčane elektrane u Gospodarskoj zoni Poznanovec

Ban: Općina Bedekovčina je 11. travnja 2019. godine, povodom objavljenog javnog poziva, dostavila pismo namjere HEP-u s podacima predložene lokacije za izgradnju sunčane elektrane na području Gospodarske zone Poznanovec. HEP-u je s cijelog područja Republike Hrvatske dostavljeno 48 pisama namjere gradova i općina koje su zainteresirane za razvoja sunčanih elektrana na svom području. Nakon provedenih analiza, 15-ak lokacija pokazalo je ozbiljan potencijal za razvoj projekta, među kojima je i Općina Bedekovčina, kao jedina jedinica lokalne samouprave s područja Krapinsko - zagorske županije. Nakon potpisivanja Sporazuma o suradnji na razvoju projekata obnovljivih izvora energije (sunčane elektrane), Općina Bedekovčina krenula je u izradu projektne dokumentacije za potrebe ishođenja građevinske dozvole. HEP snosi sve troškove razvoja projekta, uključujući i izradu projektno – tehničke dokumentacije.

 

ZL: Ponosni ste bili i na novo ruho i uštedu energije u srednjoj školi?

Ban: Riječ je o projektu prijavljenom i odobrenom za sufinanciranje u sklopu javnog poziva za dodjelu bespovratnih sredstava za energetsku obnovu i korištenje obnovljivih izvora energije za zgrade javnog sektora, u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija iz Fonda za regionalni razvoj. Ukupna vrijednost županijskog projekta energetske obnove Srednje škole Bedekovčina je 8,6 milijuna kuna, od čega su bespovratna sredstva iz operativnog programa 4 milijuna, sredstva Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU 1,8 milijuna, a sredstva osnivača, Krapinsko -zagorske županije, 2,7 milijuna kuna. Planirani rezultat ovog projekta je postizanje uštede toplinske energije od 53,87 posto.

ZL: Ustrajni ste u tome da Bedekovčina dobije status grada? Što bi time Općina i građani dobili i u kojoj je fazi procedura?

Ban: Općina Bedekovčina, nakon Grada Krapine i Grada Zaboka, najmnogoljudnija je jedinica lokalne samouprave na području Krapinsko - zagorske županije. Također, općinsko središte, naselje Bedekovčina, drugo je po veličini naselje u županiji, te jedino urbano naselje koje nije središte upravnog grada. Također, Općina je mjesto s velikim brojem aktivnih trgovačkih društava, OPG-ova i obrta koji omogućuju radna mjesta stanovnicima Općine Bedekovčina. Nadalje, općina ima bogat turistički potencijal u izletničkom, športsko - ribolovnom, kulturno - zabavnom turizmu, te turizmu baštine. Osim što je kulturni centar, Bedekovčina je i jedan od najvećih obrazovnih centara županije. Sve su to činjenice koje su snažni argumenti vezano uz odluku o promijeni statusa. Uz razne benefite koji bi se dobili dobivanjem statusa grada, najvažniji učinak je povećanje sredstava u proračunu Općine Bedekovčina koje bi Općina dobila iz državnog proračuna putem sredstava fiskalnog izravnanja. Radi se o iznosu od oko 4 milijuna kuna godišnje. Zahtjev za promjenu statusa općine u status grada podnijet je Hrvatskom saboru u veljači ove godine te Općina trenutno čeka povratnu informaciju.

ZL: Nažalost, kriza uzrokovana koronavirusom i epidemijom nezaobilazna je tema. S obzirom na novonastalu javnozdravstvenu situaciju i općina Bedekovčina, u skladu sa svojim mogućnostima donijela je određene mjere pomoći gospodarstvenicima. Koje su to?

Ban: Programom koji smo donijeli u prvoj polovici godine namjera je bila suzbiti negativne ekonomske posljedice krize uzrokovane epidemijom COVID-19 virusa kako bi se održala likvidnost i zadržala postojeća radna mjesta subjekata malog gospodarstva. Njime su predviđene 3 mjere: potpore novoosnovanim subjektima malog gospodarstva, potpore poduzetnicima za financiranje troškova izrade projektnih prijedloga za sufinanciranje iz fondova EU i nacionalnih fondova te jednokratne potpore za suzbijanje negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih epidemijom COVID-19 virusa. Za provedbu navedenog Programa u proračunu smo izdvojili 215.000 kuna. Također, donijeli smo i mjere koje se odnose na oslobođenje obveza plaćanja komunalne naknade za poslovni prostor i građevinsko zemljište koje služi obavljanju poslovne djelatnosti, oslobođenje od plaćanja jednokratne godišnje naknade za prodaju putem pokretnih trgovina, oslobođenje od plaćanja poreza na korištenje javnih površina za obavljanje ugostiteljske djelatnosti, oslobođenje od plaćanja poreza na korištenje javnih površina te zakupa poslovnih prostora u vlasništvu Općine Bedekovčina te odgoda pokretanja i provedbe postupaka prisilne naplate.

ZL: To nisu bile jedine mjere, pomagalo se i građanima?

Ban: Tako je. Općina je nastavila provedbu socijalnih mjera na svom području. To je pomoć za podmirenje troškova stanovanja koji se odnose na najamninu, električnu energiju, plin, grijanje, vodu i druge troškove stanovanja koji se isplaćuju sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi. Isplaćuju se naknade za novorođenu djecu u iznosu od 1.500,00 kuna za prvo novorođeno ili posvojeno dijete, 2.000,00 kuna za drugo, 2.500,00 kuna za treće i četvrto novorođeno ili posvojeno dijete, a za svako peto i sljedeće novorođeno ili posvojeno dijete 5.500,00 kuna. Tu su i jednokratne novčane pomoći građanima u potrebi, a koje se odnose na plaćanje električne energije, plina za grijanje, kupnju ogrjevnog drveta, prehrambenih namirnica, odjeće i obuće, saniranje posljedica od požara te zadovoljenje drugih osnovnih životnih potreba. Ovo su samo neke od mjere kojih je zaista mnogo.
Socijalna osjetljivost Općine osobito je došla do izražaja u vrijeme epidemije koronavirusom kada su se operativne snage CZ-a uključile su u podjelu uskrsnih paketa obiteljima s četvero i više maloljetne djece od kojih je najmanje jedno predškolske dobi, podjelu paketa socijalno ugroženim osobama i obiteljima - korisnicima zajamčene minimalne naknade te starijima i nemoćnima koje je organizirala Općina Bedekovčina u suradnji s Crvenim križem. Po potrebi se vrši obilazak samačkih staračkih kućanstava, nemoćnih osoba i osoba kojima je određena mjera samoizolacije radi opskrbe namirnicama i lijekovima na što sam izrazito ponosan. Općina je također roditeljima, čija djeca borave u vrtićima i obrtima za čuvanje djece, pružila financijsku pomoć te pokrila troškove za vrijeme kada su isti bili zatvoreni, a koje bi u protivnom snosili sami roditelji. Također, i ove godine osigurat ćemo božićne poklon bonove umirovljenicima starijima od 65 godina koji su korisnici obiteljskih i starosnih mirovina do 2.000 kuna te imaju prebivalište na području Općine Bedekovčina.

ZL: Jedan od prioriteta u radu Općine Bedekovčina jest briga o djeci i mladima, a osobito na području obrazovanja. Od iznimne je važnosti da svako dijete ima jednaku mogućnost obrazovanja bez obzira na socijalni status. I ovdje imate dosta toga za pokazati?

Ban: U školskoj godini 2020./2021. za roditelje učenika osnovnih škola na području općine, radne bilježnice i za obvezne i izborne predmete te radni materijal za tehničku kulturu, likovne mape i geografski atlas bili su besplatni. Općina Bedekovčina i KZŽ sufinancirale su nabavu radnih bilježnica za obvezne i izborne predmete, svaka u 50 postotnom iznosu, a povrh toga Općina Bedekovčina u cijelosti je financirala i nabavu radnog materijala za tehničku kulturu, likovne mape i geografske atlase što je roditeljima zasigurno olakšalo financijski napor koji imaju prilikom školovanja svoje djece, a osobito u ovo doba financijske nestabilnosti. Također, nastavljeno je sufinanciranje logopedskog kabineta, sufinanciranje prijevoza učenika i studenata, stipendiranje učenika i studenata, sufinanciranje troškova boravka djeteta u Dječjem vrtiću i jaslicama te obrtima za čuvanje djece, naknade za besplatnu školsku kuhinju učenicima Osnovne škole Stjepana Radića Brestovec Orehovički i Osnovnoj školi Bedekovčina koji nisu obuhvaćeni projektom Zalogajček.Također, Općina svake godine nagrađuje odlične i nagrađene učenike i učenice s područja Općine vrednujući tako svaki njihov uspjeh i motivirajući ih da i dalje vrijedno sakupljaju znanje i usavršavaju se u području za koji su sami iskazali interes. Uvijek napominjem kako su mladi naša budućnost te da je znanje nešto što im nitko ne može oduzeti, stoga sam osobito ponosan na sve navedene aktivnosti kojima ulažemo u naše bogatstvo, našu djecu i mlade.

 

ZL: Poruka građanima povodom Dana općine i blagdana župe!

Ban: Ova godina bila je izazovna za sve nas i našli smo se svi zajedno u situaciji za kakvu nikada nismo ni razmišljali da će nam se dogoditi. Epidemija uzrokovana koronavirusom promijenila je naše živote, promijenila je naš način života. Iako će ovu godinu mnogi htjeti što prije staviti iza sebe, štoviše probati zaboraviti, ona nam je pokazala nešto jako važno. Pokazala nam je da kada je situacija loša, kada nam prijeti velika opasnost, svi stanemo jedan uz drugoga, pokažemo zajedništvo koje nam je prijeko potrebno za prevladavanje ovakvih situacija. Ovim putem zahvaljujem svim mještankama i mještanima naše općine koji su pokazali veliku odgovornost. Ne sumnjam da ćemo i iz toga svi zajedno izaći kao pobjednici. Imajmo nadu u bolje sutra. Iako će ove godine izostati klasično obilježavanje Dana općine te nadolazećih božićnih blagdana, kada sve ovo jednom prođe, već sljedeće godine bit će prilika da sve nadoknadimo. Iza nas je mnogo napornog rada, no svjesni smo da nas čeka još mnogo koraka kako bismo ostvarili zajedničku viziju razvoja naše Bedekovčine, a sve s ciljem povećanja kvalitete življenja naših građana, koji su ujedno i najveća vrijednost koju posjedujemo. Drage moje mještanke i mještani, želim zahvaliti na vašoj podršci jer samo zajedničkim radom, međusobnim razumijevanjem i tolerancijom možemo graditi bolju budućnost za sebe i svoju djecu. Također, želim zahvaliti i svojim najbližim suradnicima, a posebno djelatnicima Jedinstvenog upravnog odjela, koji ulažu puno truda, želje i ustrajnosti kako bi se ostvarili željeni rezultati. Svim dragim sumještanima i sumještankama čestitam Dan Općine i Župe sv. Barbara te svim dobrim ljudima od srca želim sretan Božić i uspješnu novu 2021. godinu praćenu blagostanjem, mirom i dobrotom u toplini doma i okruženju vaših najmilijih.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook