Prethodni članak
Sljedeći članak

Izložba slika uz kajkavske popevke oduševila posjetitelje zlatarske galerije


Rijetki su likovni događaji koji u relativno maloj gradskoj sredini okupe na jednome mjestu 23 slikara i dva kipara, kao što se to dogodilo u petak u zlatarskoj Galeriji izvorne umjetnosti. Naime, svojim izloženim  likovnim radovima publici su se predstavili članovi najstarije zagorske  likovne udruge „Ernest Tomašević“ iz Krapine i njihovi zabočki prijatelji iz Likovne sekcije „Josip Kaltnecker“.

Publici ih je predstavila Zdenka Lazar, predsjednica krapinske udruge, naglasivši kako krapinsko likovno društvo  djeluje od 1966. godine. Pobliže je publiku upoznala s djelovanjem  akademskog slikara  i grafičara Ernesta Tomaševića (Krapina, 1897.- Zagreb, 1980.) čije ime nosi krapinska udruga. Zabočka likovna sekcija mlađa je po stažu. Djeluje od 1985. godine,a 2004. dobila je ime po svojem osnivatelju, gimnazijskom profesoru  Josipu Kaltneckeru (1923. -2003.), pokretaču likovnog života u gradu Zaboku.

-Ova zajednička izložba potvrda je punih 18 godina zajedničke povezanosti i umjetničkog stvaranja i pozdravljam  predsjednika zabočke sekcije, Dragu Cvijetića, uz želje da suradnja opstane i dalje –spomenula je Zdenka Lazar, upoznajući publiku  kako u izloženim likovnim djelima prevladavaju tehnike ulja i akrila na platnu, te akvarela.

Vilim Jurman izložio je skulpture od kaširanog papira, a Tomislav Hršak skulpturu od patobiranog gipsa. Naslovnicu kataloga, koji prati spomenutu zanimljivu izložbu, krasi akvarel „Moja fara“ Ivana Hršaka Belka. Motivi koji su stvaralački privukli pozornost zagorskih slikara različiti su. Primjerice, Marina Jurinjak izložila je svoje ulje na platnu „Božuri“, cvijeće koje upravo cvjeta u zagorskim vrtovima. Zdenka Lazar svoj je akril na platnu nazvala „Melankolija“, a Željka Breka privukla je –kuruza! Marija Čukelj privlači pozornost svojim uljem na platnu „Dvorac Helenbach“. I tako se nastavlja šetnja od slike do slike koje čine izložbu vrijednu posjeta. Zdenka Lazar v.d. ravnateljici Galerije, Boženi Slunjski, za galerijski fundus darovala je akvarel Ivana Hršaka Belka s motivom irisa.

Ono što je pridonijelo pamtljivosti otvorenja ovog zlatarskog likovnog događaja je mini koncert krapinskoga pjevača ugodne boje glasa Miljenka Goluba. Uz glasovirsku pratnju mladoga glazbenika Predraga Kranjčeca poveo je publiku na kratku pjevačku  šetnju kroz prošlost Krapinskoga festivala, pjevajući kajkavske festivalske evergreene. Sasvim opravdano bit će sudionik i ovogodišnje retrospektivne večeri  Festivala kajkavskih popevki.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook