Prethodni članak
Sljedeći članak

Ivan Pavao II. rođen je na današnji dan prije jednog stoljeća

Najsvečaniji dan u povijesti Marije Bistrice bio je 03. listopad 1998. godine kada je Papa Ivan Pavao II. posjetio Mariju Bistricu


Nijedan Papa u modernoj eri nije oblikovao Katoličku Crkvu kao papa Ivan Pavao II., rođen na današnji dan prije jednog stoljeća. Sveti Ivan Pavao II., rođen kao Karol Józef Wojtyła, 264. nasljednik apostola Petra, papa je bio od 16. listopada 1978. do smrti 2005. godine. Svetac je Katoličke Crkve.

Njegova osobna toplina, neposrednost i prirodna karizma Ivana Pavla II. izuzetno su snažno djelovali preko suvremenih elektroničkih medija, šireći njegovu poruku i u najzabitnijim dijelovima planeta Zemlje. U 26 godina svoga pontifikata, posjetio je 130 država. Proputovao je 1,2 milijuna kilometara. Obišao je zemaljsku kuglu oko 30 puta. Posjetio je oko 850 gradova. Prvi je papa, koji je posjetio gradove Azije, Afrike i Južne Amerike. Papa se tijekom cijelog pontifikata zalagao za mir. Zagovarao je pravo svakoga naroda, na svoju državu, samostalnost i suverenost.

Najsvečaniji dan u povijesti Marije Bistrice bio je 03. listopad 1998. godine kada je Papa Ivan Pavao II. posjetio Mariju Bistricu i proglasio blaženim pokojnog zagrebačkog nadbiskupa i bistričkog hodočasnika kardinala Alojzija Stepinca. U Mariji Bistrici od ranih večernjih sati u petak 2. listopada tisuće već pristiglih hodočasnika sudjelovale su u različitim pobožnostima te su se duhovno pripravljale za susret sa Svetim Ocem i beatifikaciju kardinala Alojzija Stepinca. Sveti je Otac iz nuncijature u Zagrebu 3. listopada krenuo oko 8 sati u osobnom automobilu cestom preko Sljemena, Stubičkih Toplica do Marije Bistrice. Nekoliko kilometara prije ulaska u Mariju Bistricu prešao je u »papamobil« te nastavio put do »crkve na otvorenom«. Kada su stotine tisuća hodočasnika primijetili »papamobil«, buran pljesak se prolomio Marijom Bistricom Sveti je Otac predvodio misno slavlje u koncelebraciji sa sedam kardinala, sedamdesetak biskupa te više od 1.000 svećenika.

Osmislio je sintagmu "kultura života" na svom putovanju u SAD 1993. godine. Pri tome je izjavio: "Kultura života znači poštivanje prirode i zaštita Božjeg djela stvaranja. Na poseban način, znači poštivanje ljudskog života od prvog trenutka začeća do prirodne smrti." Promicao je međureligijski dijalog i mir. Zalagao se za jedinstvo kršćana. Pokazao je otvorenost prema drugim vjerskim zajednicima. Prvi je papa, koji je ušao u džamiju i sinagogu. Za vrijeme pontifikata napisao je te izgovorio oko 15.000 raznih govora i dokumenata, što je oko 18 milijuna riječi. Napisao je 14 enciklika, 11 apostolskih konstitucija, 41 apostolsko pismo, 15 apostolskih pobudnica, 19 motu proprija i više knjiga. Na deset je konzistorija imenovao novih 231 kardinala i zaredio 321 biskupa. Proglasio je novih 1338 blaženika i 482 novih svetaca. Papa Benedikt XVI. proglasio je 2011. svoga prethodnika Ivana Pavla II. blaženim, te odredio 22. listopada kao njegov spomendan-blagdan jer je toga dana Ivan Pavao II. održao prvu sv. misu kao papa, a papa Franjo, samo tri godine kasnije 2014. proglasio ga je svetim.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook