Prethodni članak
Sljedeći članak

ISTRAŽIVANJE POKAZALO: Djeca primjećuju kako im roditelji često rade i kod kuće u vrijeme koje bi trebali posvetiti obitelji

UNICEF Hrvatska i Hrvatska udruga poslodavaca proveli su prvo takvo istraživanje u HrvatskojDjeca primjećuju da im roditelji rade dulje od osmosatnog radnog vremena te često svjedoče njihovim poslovnim razgovorima i obvezama kod kuće, što je povezano s percepcijom da ne provode dovoljno slobodnog vremena s njima, pokazalo je istraživanje, prenosi Jutarnji.

UNICEF Hrvatska i Hrvatska udruga poslodavaca proveli su prvo takvo istraživanje u Hrvatskoj kojemu je cilj bio utvrditi postoji li jaz između onoga što poslodavci nude zaposlenim roditeljima ili skrbnicima i potreba djece i mladih.
Provedeno je na prigodnom, a ne na reprezentativnom uzorku djece i mladih te poduzeća, pa se ne može generalizirati, ali se vjeruje da daje relevantne uvide i ukazuje na indikativne trendove. U istraživanju je sudjelovalo 101 poduzeće te 273 djece i mladih iz svih dijelova Hrvatske.

Rezultati su pokazali da su djeca i mladi vrlo svjesni utjecaja radnih obveza roditelja. Primjećuju kako im roditelji rade dulje od osmosatnoga radnog vremena (84 posto) te često svjedoče poslovnim razgovorima i obvezama svojih roditelja kod kuće u vrijeme koje bi trebalo posvetiti obitelji (97 posto).

Rad od kuće učestala je organizacijska praksa za koju djeca i mladi smatraju da u najmanjoj mjeri doprinosi ugodnijem obiteljskom životu zbog moguće percepcije da takav rad roditelja ne znači nužno i više kvalitetnog vremena za djecu i obitelj. Jedino preklapanje između onoga što poslodavci nude zaposlenicima, a cijene djeca i mladi, jest u mogućnosti fleksibilnog dolaska i odlaska s radnog mjesta, prenosi Jutarnji.

Pet najčešćih praksi prilagođenih djeci i obitelji koje nudi poslovni sektor su: klizno radno vrijeme dolaska i odlaska s posla (76 posto), novčani dar za djecu povodom božićnih blagdana (72 posto), mogućnost rada od kuće (71 posto), jednokratna pomoć za rođenje djeteta (65 posto) i plaćeni dopust za očeve prilikom rođenja djeteta tijekom kojeg primaju punu plaću (48 posto).
Više od trećine anketiranih poslodavaca smatra da su sve ponuđene prednosti poslovanja po mjeri djece i obitelji važne što ukazuje na to da postoji svijest o koristima koje taj koncept ima za poslovanje. UNICEF je na temelju toga utvrdio najvažnije preporuke za poduzeća kojima je cilj stvaranje radnog okruženja naklonjenog zaposlenicima i njihovim obiteljima.

One podrazumijevaju stratešku poziciju poslovanja usmjerenog na djecu i obitelji, prilagođavanje praksi potrebama zaposlenika i njihovih obitelji, promicanje rodne ravnopravnosti na radnom mjestu i zaokret u percepciji roditeljskog dopusta kao isključivo majčinskog. Također, osiguravanje pristupačne i kvalitetne skrbi o djeci, pogotovo uslijed nepovoljnog omjera broja vrtića i potrebe za njima, fleksibilni radni angažmani prilagođeni obiteljskim potrebama zaposlenika te podršku zaposlenicima kroz edukaciju.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program