Prethodni članak
Sljedeći članak

Intervju s novim voditeljem omladinske škole NK Zagorca, Nenadom Kovačićem: 'Došao sam postaviti školu na zdrave temelje'

RAZGOVOR S NENADOM KOVAČIĆEM, VODITELJEM OMLADINSKE ŠKOLE ZAGORCA IZ KRAPINE


Iza omladinske škole Zagorca iz Krapine je jedna od najlošijih sezona – iz 1. NL Središte ispali su kadeti i juniori; sve preostale kategorije koje su se natjecale u raznim ligama nisu osjetile slast prvaka i pobjednika lige. Pad je počeo odlaskom Marijana Čaića, a nakon njega uslijedili su novi i novi voditelji škole koji nisu donosili pomak već lagani ali kontinuirani pad te su neke omladinske škole naše županije polako, ali sigurno lakoćom pobjeđivale svoje vršnjake iz nekad nepobjedivog Zagorca kao što su npr. Rudar (DZ ), Pregrada, Stubica, Mladost (Z), itd. Uvidjevši tu neospornu činjenicu, stalan ali kontinuiran pad, Uprava krapinskog kluba vuče dobar potez i u svoje redove na mjesto voditelja škole dovodi Nenada Kovačića, dugogodišnjeg voditelja omladinske škole Rudara iz Dubrave Zabočke koji je, osam godina, koliko je proveo na mjestu voditelja u Rudarevoj školi, uspio podići školu od „neprepoznatljive“ do vrlo uspješne nogometne škole u našoj županiji.

Iskoristili smo jedan intermezzo u Kovačićevom radu i zamolili ga za kratak razgovor na što nam je odgovorio da prije prvog pitanja i njegovog odgovora mora kazati:“ Prije svega želio bih se zahvaliti bivšem klubu, Rudar (DZ), na predivnih 8 godina koje sam proveo u njihovim redovima gdje smo, moje je skromno mišljenje, digli školu iz pepela na jednu drugu višu dimenziju koja je za našu regiju glasi veoma dobro“:

Vaši prvi dojmovi, stanje u omladinskoj školi Zagorca ?!

„Rekao bih da su prvi dojmovi ok i  ništa više od toga. No, očito je da stanje unatrag dvije – tri godine kad promatram okom  trenera, koji je bio u nekom drugom klubu, u konstantom padu. Tome u prilog govori i činjenica – dosta često mijenjanje voditelja škole. Nadam se da neću i ja biti jedan od njih ( smijeh ). To znači da se „nešto tražilo „, da nije postignuto ono što se željelo i očito su zbog toga uslijedile česte smjene a iz toga proizlazi da se nije moglo govoriti o konstantnom i stabilnom radu te dizanju škole na potreban nivo. Samo da kažem za primjer – ja sam bio u Rudar u 8 godina ( dva olimpijska ciklusa, op.a. ) i tu i u to vrijeme se može napraviti određeni pomak što znači da mora biti jedan vremenski period u kojem se vide koraci koji idu prema naprijed ili suprotno što automatski znači i smjenu“.

Da li Vas je iznenadio „povijesni uspjeh“ omladinske škole Zagorca koja u protekloj sezoni nije uspjela osvojiti niti jedan naslov prvaka ?

Prije svega moram naglasiti da je Zagorec oduvijek najjači klub u Županiji uostalom o tome i govore njegovi rezultati i svakako da su neki sada začuđeni kako vi kažete s tim „povijesnim uspjehom“. Taj podatak niti ja nisam znao jer sam bio fokusiran na rad u svom klubu i nisam tako detaljno pratio rezultate ostalih škola i što se događalo u njima. No, ne trebamo biti puno začuđeni tim podatkom zato jer morate znati da su juniori i kadeti te pioniri i stariji pioniri igrali u 1. NL Središte, gdje nije baš jednostavno biti prvaka, a ondje „dolje“ – limači i zagići – sve vam ovisi o tome kakva će se generacija pojaviti. Ne bih rekao da je to nekakvo alarmantno stanje jer u ligama Središte teško je ostvariti najbolji rezultat dok u zagićima i limačima sve ovisi , kako sam već rekao, o generaciji ali za potpunu istinu naglašavam da se već u limačima može nešto napraviti jer treniraju 3 – 4 godine. Znači da me taj „povijesni uspjeh“ nije iznenadio biti zapanjio!“

Koliko kategorija imate, tko su treneri i koliki je broj djece uključeno u rad omladinske škole ?

Imamo sve kategorije. Tako Prstići, Zagići I i Zagići II ( trener Tomislav Rogan pristigao iz Rudara Dubrave Zabočke ), Limači II ( Martin Zrnc ); Limači I ( Nino Kos ), Mlađi pioniri II ( Matija Novački ), Mlađi pioniri I ( Marko Marjanović ), Stariji pioniri II ( Nenad Kovačić ), Mlađi pioniri I ( Ivan Anić Čurko ), Kadeti ( Marko Pastorčić ) i Juniori ( Srećko Mlinarić ). U  najvišoj ligi ( 1. NL Središte ) igraju mlađi i stariji pioniri I, zatim juniori i kadeti u 2. NL Središte dok će ostale kategorije, selekcije, igrati u županijskim ligama. Prije dvij e- tri godine škola je brojala oko 250 djece a sada smo na 180 što nam ukazuje i činjenica da je do pada došlo zbog čestog mijenjanja voditelja škole o čemu sam već govorio te da su se istovremeno u Županiji počele dizati omladinske škole u nekim klubovima – npr. Rudar (DZ), Stubica, Pregrada, Mladost ( Z), Gaj Mače, Jedinstvo (SKZ ) a najnovije je i Zagorec (VT) – te su djeca išla u one škole koje su kvalitetne ili kvalitetnije od Zagorčeve u blizini mjesta svog stanovanja, Došao sam u Zagorec da podignem nivo rada, da postavim školu na zdrave temelje i da sve krene prema nečem boljem.“

Što mislite o edukaciji trenera jer prateći rad škole ovih godina nisam baš primijetio neku posebnu želju za edukacijom kod trenera ?

Odgovoriti ću protupitanjem – zašto imamo mali broj trenera sa UEFA A licencom ? Prije svega morate znati da to nije lako završiti, da je jako zahtjevno, da treba odvojiti puno svog slobodnog vremena te odvojiti i poveću sumu novaca za školovanje što u ovim vremenima nije baš lako a kad znate taj podatak onda će Vam biti jasnije zašto imamo mali broj trenera sa navedenom licencom. Znam da se u navijačkom puku smatra da je to lako ali nije baš tako – stvarno je zahtjevno, od vremena do novaca ! Navesti ću svoj primjer – posjedujem B licencu UEFE – i sa mnom su se školovali, između ostalih, Robert Kovač, Jurica Vranješ, Mario Stanić i ini – te nas je ukupno bilo 40 – tak da bi na kraju položilo i licencu dobilo nas 13  što je očiti pokazatelj da nije lako ! No, mi u zagorcu se imamo čime pohvaliti – u stručnom stožeru kluba nalazi se poznati svjetski stručnjak – Zvonko Komes – od kojeg se može puno naučiti te će njegova edukacija našim trenerima jako dobro doći. Gospodin Komes je već vodio  treninge kadeta i juniora a bili su i nazočni treneri škole tako da su se mogli i mogu naučiti a ono što je divno je činjenica da će trener Komes dati trenerima omladinske škole programe rada kako dalje.+, kako usmjeriti igrače, kako prepoznati igrače, kako… No, na tome nećemo stati jer kako imamo sporazum s prvoligašem Goricom već smo dogovorili nekoliko prezentacija s voditeljem njihove škole Markom Radanićem koji je s veseljem prihvatio taj poziv i koji ima veliko iskustvo i iza sebe odličan rad jer sve njihove kategorije se nalaze u Prvoj ligi.“

I za kraj – koji su Vaši ciljevi ?

Kad dođeš u novi klub nije ti cilj da sve ide onako kako je išlo do tvog dolaska već ti je cilj pokrenuti događaje koji će voditi prema gore. Odnosno ljestvica cilja se diže po svim kategorijama te se eto npr. nadam da ćemo sa kadetima i juniorima, iako je povratak najteži, uspjeti se vratiti tamo gdje nam je i mjesto – 1. NL Središte. Za pionire neću reći da nam je cilj opstanak već da nam je cilj biti stabilan prvoligaš s pogledom u gornji dio tablice. U ostalim kategorijama i dalje raditi kvalitetno te posebno pripremati limače za natjecanje u ligama te postići masovnost u prstićima i zagićima koju ćemo realizirati kroz nekoliko projekata da ne ulazim sada u detalje tih projekata jer ću vam oduzeti previše prostora. Istovremeno, 3. i 4. rujna ove godine, organiziramo veliki turnir za zagiće i limače koji će u Krapinu sigurno privući mnogo klubova a time i gledatelje što će, vjerujem potaknuti i roditelje da upišu svoju djecu u našu omladinsku školu s vjerom da će taj turnir postati tradicionalan.  Da zaključim – nadam se i vjerujem da će mojim dolaskom sve krenuti ka boljem a kako će to sve biti – živi bili pa vidjeli!“ – završio je razgovor Nenad Kovačić, novi voditelj omladinske škole Zagorca.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook