Prethodni članak
Sljedeći članak

Inspekcija cesta Hrvatskim cestama: 'Pješačke prijelaze u Začretju iscrtajte na crvenoj podlozi'

  • Raskrižje sudar Sveti Križ Začretje

    Foto: Prva prometna nesreća dogodila se dva dana nakon prosvjeda


Nakon prošlotjedne, nove prometne nesreće na jednom od raskrižja koja su u Svetom Križu Začretju nastala nakon otvaranja druge dionice Spojne ceste Zabok – Krapina, nezdovoljstvo lokalnog stanovništva ponovo se intenziviralo.

Njihovi zahtjevi, zapravo su vrlo jednostavni. Tražili su dodatno osiguranje raskrižja i obećano im je da će ga dobiti na način da će se na raskrižju na južnom ulazu u Sveti Križ Začrteje sadgraditi rotor, a da će se na raskrižju s ulicom Marije Jurić Zagorke postaviti semafori. Mještani su ta rješenja prihvatili, ali njihov je zahtjev (kojeg su artikulirali i na prosvjedu) da se novootvorena dionica spojne ceste zatvori dok se projekt izgradnje rotora i semaforizacije raskrižja u potpunosti ne realizira.

Iz Hrvatskih cesta su im jasno poručili kako ne mogu zatvoriti cestu jer nalog za to može jedino dati inspekcija Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Stoga je predstavnica nezadovoljnih mještana, Tatjana Belanović, pozvala spomenutu inspekciju, koja je vrlo brza došla i pregledala čitavu dionicu, a na upit o rezultatima inspekcijskog nadzora Belanović je od inspekcije dobila sljedeći odgovor: "Inspekcija cesta MMPI izvršila je dana 30.12. 2022. godine inspekcijski nadzor spojne ceste Zabok (DC24) – Krapina (DC1). Sukladnom inspekcijskom nadzoru, upravitelju ceste – Hrvatskim cestama d.o.o., predložene su mjere za dodatno povećanje sigurnosti na novoizgrađenoj dionici državne ceste DC1, koje su usvojene i koje će nakon izrade prometnog elaborata biti provedene na prometnici".

O tom inspekcijskom nadzoru, njegovom rezultatu i prijedlozima koje je inspekcija donijela, razgovarali smo i s glasnogovornicom Hrvatskih cesta, Tamarom Đurijanček. -Uprava za cestovni promet, cestovnu infrastrukturu i inspekciju izvršila je inspekcijski nadzor kojim nisu utvrđeni nedostaci na cesti nego su predmetnim predložene određene dodatne mjere sigurnosti prometa u smislu izvedbe dodatne prometne signalizacije. Hrvatske ceste d.o.o. su prethodno izvele većinski dio predloženih mjera, dok će se ostale mjere koje se odnose na iscrtavanje oznake STOP na kolniku (te najave 50 metara prethodno na istu oznaku) te razmatranje iscrtavanja pješačkog prijelaza na crvenoj podlozi izvesti u najkraćem mogućem roku. Napominjemo kako su iste mjere predložene na način da nisu obvezne za izvršenje, već isključivo prijedlog. U konačnici želimo napomenuti kako ćemo predmetno raskrižje sa županijskom cestom ŽC2160 semaforizirati te smo nastavno na navedeno izradili projektnu dokumentaciju, ishodili suglasnosti, osigurali sredstva te pokrenuli postupak nabave za radove semaforizacije – rekla je Đurijanček za Zagorje.com.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook