Prethodni članak
Sljedeći članak

Imamo potvrdu: Na spojnu cestu Zabok - Krapina stižu semafori!


Nakon što je završena izgradnja druge faze spojne ceste Zabok – Krapina, od čvora Sveti Križ Začretje do čvora Lepajci, mještani Svetog Križa Začretja postali su zabrinuti za sigurnost pješaka, prije svega školske djece, koja će na dva velika i prometna raskrižja morati prelaziti preko nove, brze ceste. Isto tako, zabrinuti su i za ostale sudionike u prometu, s obzirom na to da je riječ o raskrižjima dviju vrlo prometnih dionica cesta. Njihovu zabrinutost još od početka gradnje dijeli i načelnik Općine Marko Kos, kao i Osnovna škola Sveti Križ Začretje, no njihove brojne dopise tijekom godina Hrvatske ceste, kao investitor, jednostavno su ignorirale.

Načelnikovo pismo
Mještani su čitavo vrijeme očekivali da će na kraju na spornim raskrižjima ipak biti napravljeni rotori ili neka druga vrsta usporivača prometa, no nakon što je Zagorski list objavio da su radovi službeno završeni te da slijedi izdavanje uporabne dozvole i puštanje navedene prometnice u promet takva kakva je, načelnik Kos i mještani pokrenuli su potpisivanje peticije. Tako su u Velikom tjednu, uoči Uskrsa, u samo pet dana prikupili oko 1500 potpisa na peticiju koju je načelnik Marko Kos, s popratnim pismom poslao Hrvatskim cestama, Ministarstvu prometa, ali i Vladi Republike Hrvatske, točnije, ‘na ruke predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću’. - Općina Sveti Križ Začretje od samog puštanja u promet prve faze spojne ceste Zabok-Krapina mirno prosvjeduje i investitora Hrvatske ceste d.o.o kontinuirano već godinama upozorava na nedostatke i zastarjeli koncept prometnih rješenja koji su uočeni na terenu nakon puštanja u promet prve faze te na određene nedostatke koji se odnose na izgradnju druge faze spojne ceste Zabok – Krapina. O istome smo u više navrata obavijestili i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Prema informacijama kojima raspolažemo, radovi su završeni te uskoro slijedi tehnički pregled nakon čega će se prometnica pustiti u promet. Nažalost, lokalno stanovništvo i mi kao jedinica lokalne samouprave svakodnevno smo svjedoci nedostataka prometnice na koje Vas kontinuirano upozoravamo.  Dokaz da je naša zabrinutost opravdana su prometne nesreće koje se učestalo događaju na trasi prometnice.  Još jednom ponavljamo jedno te isto pitanje: Koliko prometnih nesreća i izgubljenih ljudskih života se mora dogoditi da konačno reagirate? Nedopustiva je situacija da se u današnje vrijeme kada postoje napredna tehnička i prometna rješenja cesta pusti u promet sa očiglednim nedostacima na koje kontinuirano upozoravamo – napisao je tada u pismu načelnik Kos.

Stižu semafori
Budući da smo doznali kako tehnički pregled navedene ceste još uvijek nije obavljen, a iz Hrvatskih cesta su nam potvrdili da termin tehničkog pregleda još nije ni zakazan, glasnogovornicu HC-a, Tamaru Đurijanček, pitali smo hoće li, kao investitor, reagirati na peticiju mještana. - Nakon dodatnog razmatranja, a uzevši u obzir bojazan stanovnika o potencijalnim prometnim nesrećama te činjenicu da će raskrižjem prolaziti djeca na putu prema školi, u najkraćem mogućem roku pokrenut ćemo aktivnosti potrebne za postavljanje semafora na raskrižju planirane ceste Zabok - Krapina i županijske ceste Ž2160 – odgovorila nam je Đurijanček te dodala kako će se ostale aktivnosti vezane uz povećanje sigurnosti prometa na cestama izvršiti u skladu s izvještajem neovisnog ovlaštenog revizora cestovne sigurnosti.   Također, kako je najavila, provest će se i analiza sigurnosti 'stare' zagorske magistrale. -Analiza cestovne sigurnosti (RSI) provest će se za dionicu državne ceste D1 od Svetog Križa Začretja do autoceste A2 (čvor Zaprešić). Izvršit će se pregled i prometno - sigurnosna analiza kojom će se utvrditi rizična ponašanja sudionika u prometu kao i eventualni nedostaci na cestovnoj infrastrukturi. Sukladno tome, utvrdit će se eventualne potrebne dodatne mjere i aktivnosti kojima bi se utjecalo na vozače da poštuju uspostavljenu prometnu signalizaciju, a posebice dopuštene brzine kretanja kao i eventualno potrebne dodatne optimalne mjere kojima će se utjecati na povećanje sigurnosti svih sudionika u prometu – najavila je Tamara Đurijanček.

Apel Hrvatskih cesta
Na koncu, Hrvatske ceste putem Zagorskog lista mještanima su uputile i zamolbu za strpljenjem. - Spojna cesta Zabok – Krapina u dijelu koji je pušten u promet izgrađena je u skladu sa svim pozitivnim propisima koji reguliraju izgradnju i sigurnost prometa. U tom smislu, a prije puštanja u promet obavljen je tehnički pregled na kojem je utvrđeno da je prometnica izgrađena u skladu sa glavnim projektom i građevinskom dozvolom. Na navedeni su glavni projekt ishođene sve suglasnosti javnopravnih tijela, a čime je potvrđeno da isti u potpunosti zadovoljava sve tehničke i zakonske uvjete. Za dio dionice koja je u izgradnji (faza II), za koju se očekuje skoro izdavanje uporabne dozvole, također je potrebno naglasiti kako je za istu ishođena građevinska dozvola i da je navedena dionica u potpunosti izgrađena u skladu sa istom. U skladu s navedenim molimo stanovnike Općine Sveti Križ Začretje za strpljenje kako bi se objektivno sagledala predmetna problematika od strane ovlaštenog revizora cestovne sigurnosti te utvrdile dodatne mjere i aktivnosti s ciljem rješavanju odvijanja prometa na tom dijelu državne ceste D1 kao i poduzele aktivnosti potrebne za spomenutu semaforizaciju raskrižja spojne ceste Zabok – Krapina i županijske ceste Ž2160 – apeliraju iz Hrvatskih cesta.Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program