Prethodni članak
Sljedeći članak

I JA SAM ANĐEO ČUVAR: ‘Životinja koja je proživjela traume češće vjeruje iskrenim dječjim rukama, nego odraslim osobama’

Povodom Svjetskog dana volontera, donosimo priču o hvalevrijednom projektu OŠ Ante Kovačića Zlatar i Skloništa za napuštene životinje Luč Zagorja


U školskoj godini 2022./23. pokrenut je humanitarni projekt OŠ Ante Kovačića Zlatar i Skloništa za napuštene životinje „Luč Zagorja“ pod geslom „I ja sam anđeo čuvar“. Voditeljice projekta su učiteljica Ana Marija Korpar i voditeljica Skloništa Mirjana Zajec.

Cilj projekta je senzibilizirati djecu o brizi za ranjive životinje u Skloništu te ih na taj način odlučno usmjeriti na kasniju brigu oko ranjivih skupina u društvu, kao i aktivno ih uključiti u volontiranje. Od početka projekta su mnogi psi i mačke pronašli svoj dom, a njihovi anđeli čuvari su u tome pomogli. Svojim radom obradovali su životinje i njihove nove vlasnike, a oni sami stekli iskustvo što ih čini važnim dijelom zajednice volontera.


- Djeca i životinje su kombinacija koja nosi samo pozitivne rezultate. Dijete stječe samopouzdanje, razvija empatiju i samostalnost. Životinja koja je proživjela traume češće vjeruje iskrenim dječjim rukama, nego odraslim osobama. Dijete provodi vrijeme u tjelesnoj aktivnosti, u prirodi, vodi brigu i vidi rezultate svoje brige. Životinju navikla na djecu lakše će udomiti obitelji s djecom. S tom mišlju pokrenut je ovaj projekt. Zainteresirani učenici se još uvijek mogu uključiti prijavom kod učiteljice i započeti putovanje k volonterstvu. Službeni završetak projekta bit će krajem nastavne godine, što ne znači da je posao malih anđela gotov. Njihove vrijedne ruke i dalje su potrebne da mijenjaju svijet oko sebe – rekla nam je Ana Marija Korpar, učiteljica razredne nastave, volonter u Skloništu Luč Zagorja.

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook