Prethodni članak
Sljedeći članak

HZZO: Novosti vezane za bolovanje


Neki građani koji su nakon dugo vremena bili na bolovanju ovih dana nemalo su se iznenadili kada im je obiteljski liječnik rekao da više ne daje papirnate doznake već da ih tvrtke same preuzimaju iz sustava, piše Dnevnik.hr.

Iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje kažu da liječnici obiteljske medicine nisu dobili uputu HZZO-a prema kojoj više nisu u obvezi izdavati papirnata Izvješća o privremenoj nesposobnosti ili spriječenosti za rad. Obavijest je sredinom veljače išla poslodavcima koji podnose elektroničkim putem zahtjeve za povrat isplaćene nakade plaće - da u tom slučaju ne traže osiguranike papirnata Izvješća.

"Međutim, ugovorni doktori i dalje imaju obvezu izdavanja papirnatih Izvješća prema zahtjevu osiguranih osoba ili ako poslodavac nije u sustavu eZdravstveno. Papirnata Izvješća nisu u potpunosti ukinuta", poručuju iz HZZO-a.
Dakle, liječnik obiteljske medicine dužan je izdati doznaku za bolovanje u papirnatom obliku ako je osiguranik zaposlen kod poslodavca koji ne podnosi zahtjev za povratom isplaćene naknade plaće digitalnim putem.
Na pitanje kako sada izgleda postupak otvaranja i zatvaranja bolovanja, iz HZZO-a pojašnjavaju:

"Osiguranik koji je obolio ili koji je privremeno spriječen za rad zbog drugih okolnosti obvezan je javiti se svom izabranom doktoru u roku od tri dana od nastanka privremene nesposobnosti za rad odnosno u roku od tri dana od njezina prestanka.

Početak i dužinu trajanja privremene nesposobnosti utvrđuje izabrani obiteljski liječnik. Takva se informacija odmah šalje u Centralni zdravstveni informacijski sustav Republike Hrvatske (CEZIH), a HZZO tu informaciju preuzima i dostavlja portalu eZdravstveno kojem mogu pristupiti poslodavci. Isti je postupak i u slučaju završetka bolovanja."

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook