Prethodni članak
Sljedeći članak

NAŠA ZAGORKA – PONOS HRVATSKE: Snježana Stepan iz Oroslavja dobitnica je ovogodišnje nagrade

Nagradu je osvojila nesebičnim humanitarnim djelovanjem kroz akciju 'Lucijino svjetlo' koju provodi još već 10 godina


Da je ova Oroslavčanka ponos Zagorja i Hrvatske, mnogi Zagorci to su već dugi niz godina znali, koliko se Snježana Stepan bavi humanitarnim radom. No, za njezinu joj je predanost, veliko srce i volju sada i službeno stiglo priznanje, nagrada Ponos Hrvatske 2024.


Humanitarna akcija 'Lucijino svjetlo'

Snježana Stepan iz Oroslavja ovu je nagradu zaslužila zbog humanitarne akcije 'Lucijino svjetlo', koju je pokrenula na Božić 2014. godine, nakon prerane smrti njezine kćeri Lucije, koja se dugi niz godina liječila u Klaićevoj bolnici i drugim zagrebačkim bolnicama, ali i u inozemstvu. – Imala sam tada priliku vidjeti u kakvim se sve uvjetima nalaze najmlađi teško bolesnici i njihovi roditelji te koliko im nedostaju neki materijalni uvjeti boravka u bolničkom okruženju. Upravo me to ponukalo da uz pomoć dragih prijatelja, obitelji i poznanika pokrenem 'Lucijino svjetlo' – kaže Snježana, dodavši kako je na ovo priznanje, kao majka, kćer, sestra, prijateljica i Zagorka izrazito ponosna.

Tijekom godina, Snježana je upravo uz pomoć brojnih dobrih ljudi prikupljala didaktičke igre, slatkiše, odjeću, stvari za osobnu higijenu, ali i pokoji medicinski uređaj poput inhalatora, otoskopa, tlakomjera i slično, kao donacije za Klaićevu bolnicu, a sve to u božićno vrijeme, uz pjesmu i božićni duh kako bi se razveselilo mališane koji se liječe u bolnici prigodnim poklonima. - Također smo jedne godine uredili i čajnu kuhinju, a skupljali smo i donacije poput udobnih fotelja i stolaca kako bi roditeljima svakodnevni boravak u bolnicama s njihovom djecom učinili što udobnijim – priča nam Snježana. Sve to čini i dalje svake godine, jer humanitarna akcija neprestano traje.


Osnivanje udruge

O ovoj smo humanitarnoj akciji i mi već pisali nekoliko puta, kada nas je ova hrabra majka ganula svojoj pričom i željom da pomogne drugima, nakon što je zbog teške bolesti izgubila vlastito dijete. 'Ništa, kaže, nakon Lucijine smrti više nije bilo isto. Teško su njen odlazak prihvatili svi članovi obitelji, pogotovo Lucijina sestra blizanka Karmela i stariji brat Martin, koji je također dijete s poteškoćama u razvoju’, rekla nam je Snježana, kada smo prvi puta pisali o humanitarnoj akciji koju je pokrenula i koju sad već godinama održava, u spomen na Luciju. U akciju se godinama uključuju brojne zagorske škole i vrtići, župna zajednica i brojni privatni donatori.

Ponukana cjelokupnom životnom situacijom, događanjima i okolnostima koje proživljava, suočena s konstantnom potrebom da radi na unapređenju kvalitete života svojih bližnjih, odlučila se na još jedan vrlo značajan korak. – To je formalizacija dosadašnjeg humanitarnog rata. Uz podršku prijatelja, pokrenula sam proces osnivanja humanitarne udruge pod nazivom 'Lucijino svjetlo'. To će dati krunu mom cjelovitom dosadašnjem radu i vjerujem kako će biti još jedna od prepoznatih i uspješnih udruga, čije bi aktivnosti trebale pomagati onima kojima je pomoć najpotrebnija – kaže Snježana.

Veliko priznanje i motivacija

-Za mene ova cijela priča predstavlja jedan tijek događaja koji objedinjuje dugogodišnju borbu s životnim okolnostima, sustavom, svakodnevnim poteškoćama, ali nalaženje pozitivnih i optimističnih rješenja koja su usmjerena na naše bližnje. Zahvaljujući novinarima koji su prepoznali moj dugogodišnji humanitarni rad, od njih sam saznala kako sam nominirana i kako sam dobitnica nagrade, a što me izrazito razveselilo – ističe, dodavši kako nagrada Ponos Hrvatske za nju predstavlja jedno veliko priznanje, zahvalu na dosadašnjem radu, ali ujedno i motivaciju da nastavi dalje tim smjerom. – Da se još više angažiram oko humanitarnog rada i da svojim primjerom vlastitoj djeci i društvu u kojem živimo pokažem kako ne postoje prave prepreke čak ni kad ih život nametne, treba dići glavu, otvoriti srce i nastaviti boriti se za dobrobit drugih – to je ujedno i moj životni cilj – zaključuje. Nagrada Ponos Hrvatske bit će joj uručena na svečanoj dodjeli, 28. ožujka u Koncertnoj dvorani 'Vatroslav Lisinski', a dan radije prethodi i svečani prijem u Hrvatskom saboru kod predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook