Prethodni članak
Sljedeći članak

HSU traži smanjenje HRT-ove pretplate za umirovljenike i građane s malim primanjima

Više od 100 tisuća građana završilo je u ovrhama zbog neplaćanja pristojbe HRT-u, upozorilo je vodstvo Županijske organizacije HSU-a Krapinsko – zagorske županije


Vodstvo ŽO HSU Krapinsko – zagorske županije danas je u Zaboku održalo konferenciju za novinare kako bi zagorske umirovljenike i građane upoznali s novim aktivnostima stranke koje su vezane uz provođenje strategije borbe protiv siromaštva. Nakon akcije prikupljanja potpisa protiv poskupljenja dopunskoga zdravstvenog osiguranja i za povećanje cenzusa korisnicima s niskim primanjima, HSU ima novu inicijativu. A to je da se ljudima s malim mirovinama i primanjima smanji mjesečna pristojba koju plaćaju HRT-u. Najavili su to danas predsjednik zagorskih umirovljenika Josip Kovačić i potpredsjednici Nikola Capar i Željko Čleković. 

- Riječ je o socijalnoj mjeri prilagođavanja mjesečne pristojbe HRT-a. Predlažemo da vlasnici prijamnika - samci čiji mjesečni prihod nije veći od 2340 kuna te članovi kućanstva čiji mjesečni prihod nije veći od 1830 kuna plaćaju mjesečnu pristojbu HRT-u i iznosu od 40 kuna, odnosno 50 posto mjesečne pristojbe. Isto tako da se svi građani s mjesečnim prihodima do 1500 kuna, koji sada plaćaju 40 kuna u cijelosti oslobode plaćanja mjesečne pristojbe. Tražimo poštovanje za umirovljenike i radnike slabijeg imovinskog stanja – rekao je Kovačić, najavivši da je njihov predsjednik Silvano Hrelja upravo danas u Sabor predao Prijedlog zakona o dopunama Zakona o HRT-u, koji ide u redovitu proceduru.

Kovačić je rekao i kako im je prva akcija prikupljanje potpisa protiv poskupljenja dopunskoga zdravstvenog osiguranja i za povećanje cenzusa korisnicima s niskim primanjima bila uspješna. Prikupili su 52.000 potpisa i predali ga u Hrvatski sabor, a KZŽ je bila među vodećim županijama gdje je sakupljeno najviše potpisa. Ukoliko njihovi prijedlozi ne budu prihvaćeni, Kovačić je najavio kako će na Trg bana Jelačića u Zagrebu i pred prozorom premijera održati prosvjed.

Prema Zakonu o HRT-u svi vlasnici prijamnika su obveznici plaćanja mjesečne pristojbe koja se utvrđuje prema prosječnoj plaći i već niz godina iznosi 80 kuna. Možda netko misli da to nije puno, no ukoliko netko ima mirovinu od 2000 kuna mjesečno i mora poplaćati sve račune i kupiti hranu,  taj iznos mu i nije mali. To je ponekad teško i nemoguće što potvrđuje i veliki broj ovrha, više od 100 tisuća godišnje i to samo zbog neplaćanja pretplate HRT-u. To se više ne bi smjelo događati– upozorio je Capar. 

-Je li opravdano da je razlika između pristojbe u Hrvatskoj i one u Sloveniji svega 15 kuna dok je slovenska prosječna plaća veća za 1700 kuna, a prosječna mirovina za 2265 kuna – dodao je Capar.

Željko Čleković se nadovezao na svoje stranačke kolege i rekao kako je prva akcija jako dobro odjeknula na terenu te da vjeruje i da će ova socijalna mjera prilagođavanja ili skidanja mjesečne pristojbe HRT-u biti dobro prihvaćena s obzirom na veliki broj umirovljenika i građana s niskim primanjima.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook