Prethodni članak
Sljedeći članak

Vrtići, škole i odgojno - obrazovne ustanove prijavite se na natječaj za najljepši školski vrt

Podsjetimo, ta je nagrada prije pet godina stigla i u Zagorje, kada je Područna škola Orehovica dobila nagradu kao najljepše uređena škola u kontinentalnoj Hrvatskoj


U Područnoj školi Orehovica danas se održao motivacijski stručni skup Uređenje vrtova u dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama, centrima za odgoj i obrazovanje te učeničkim domovima u Krapinsko-zagorskoj županiji. Ovaj skup, u sklopu velikog obrazovno-ekološkog projekta Najljepši školski vrtovi, pod pokroviteljstvom Krapinsko-zagorske županije organiziraju Hrvatska radiotelevizija i Osnovna škola Stjepana Radića Brestovec Orehovički. Na skupu su bile prezentirane dosadašnje aktivnosti i rezultati projekta, moglo se čuti i nekoliko korisnih prezentacija vezanih  uz uređenje vrta, kao i vidjeti iskustva nekih pobjedničkih ustanova.

Projekt Najljepši školski vrtovi u suradnji  s HRT-om provode Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Ministarstvo poljoprivrede. U projektu  sudjeluju učenici osnovnih i srednjih škola, dječjih vrtića, učeničkih domova, djeca iz centara za odgoj i rehabilitaciju te djeca iz domova bez prikladne roditeljske skrbi iz cijele Hrvatske. U vrtovima koje su sama oblikovala i uredila djeca uče voljeti prirodu te prepoznavati vrijednost i ljepotu podneblja u kojemu žive. Projekt promiče isključivo organsku poljoprivredu, uzgoj izvornoga i domaćega bilja, prepoznavanje ljepote vlastitoga krajolika i povratak tradicijskim vrtovima u svim područjima Hrvatske.

- Prije 25 godina kada su kolege s Hrvatskog radija pokretali ovaj projekt, a osnovna ideja je bila da se djeca koja se vraćaju u razrušene škole  povežu s matičnom školom, zemljom i krajem iz koje dolaze. Kroz godine je taj projekt nadrastao tu počnu ideju, a i sama zelena priča je prisutna u javnosti tako da se bavimo i očuvanjem prirode, zaštitom okoliša, tradicijskim uzgojem, a vezano uz kurikularnu reformu povezivanjem odgojno- obrazovnog procesa na otvorenom te učenjem na primjerima. Nije uvjet da ustanove koje se prijavljuju imaju fantastično uređenu površinu, imamo puno različitih nagrada i kategorija, volimo kad nam se javi i pravi početnik i koji će uz naše savjete krenuti lagano u vrtu. Cilj je da se djeca vrate prirodi, da malo više spoznaju proces kako nastaje nešto iz sjemenke do ploda, da prate razvoj biljke, da nauče nešto o autohtonim vrstama u svojem kraju – rekla je Đurđica Čočić, voditeljica projetka Najljepši školski vrtovi Hrvatske radiotelevizije. Rekla je i kako će natječaj  biti otvoren na mrežnim stranicama Hrvatsko radiotelevizije i Ministarstva obrazovanja. U tekstu natječaja pišu uvjeti , dvije fotografije treba poslati na e-mail adresu, a sve o projektu možete pratiti  I na Facebook stranici.

Domaćin skupa, ravnatelj Osnovne škole Stjepana Radić Brestovec Orehovički Zdenko Kobeščak rekao je kako već godinama  matična  i Područna škola u Orehovici s velikim veseljem sudjeluje u ovom projektu. - Već  5 do 6 godina sudjelujemo u ovom projektu, a željeli smo da se primijeti ono što već niz godina radimo. Osnovna škola Stjepan Radić Brestovec Orehovički i Područna škola Orehovica imaju vrtove. Oko njih se trude djeca i učitelji, a rad u vrtu posebno veseli djecu. Ljudi koji prolaze pored škole zadovoljni su kad vide rasvjetan okoliš. Drago nam je da je Hrvatska radiotelevizija pokrenula ovaj natječaj. Imali smo čast i privilegiju što je prepoznata Područna škola Orehovica pa je prije pet godina dobila nagradu kao najljepše uređena škola u kontinentalnoj Hrvatskoj, tu je i Zelena učionica na otvorenom u šumi gdje odvijamo dio nastav. Naš školski vrt je dio zadruge koja proizvode namirnice koje rade naši učenici na što smo izuzetno ponosni – istaknuo je Kobeščak dodajući kako zahvaljujući idejama učenicima svake godine izmišljaju nešto novo  i obogaćuju svoj vrt.

Jasna Kokot Pelko, ravnateljica Osnovne škole Zlatar Bistrica rekla je kako je ovo hvalevrijedan događaj kojim se promoviraju školski vrtovi. – Naš školski vrt je napravljen prije dvije godine, krenuli smo s idejom da djecu poučimo tradiciji i da uzgajamo biljke koje su se prije uzgajale,a  tradicijski vrt je prerastao u permakulturni. Ove godine je šansa da i mi ovaj vrt pokažemo i široj javnosti – rekla je Kokot Pelko.

Događaju je nazočio i zamjenik načelnika Bedekovčine Janko Buzjak, dok je skup moderirao HRT-ov voditelj Davor Meštrović.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Zbog jakog vjetra samo za osobna vozila otvorene su: -dionica autoceste A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Sveti Rok i Posedarje (ostala vozila voze obilazno državnom cestom (DC27) Karin-Obrovac- Gračac), -državna cesta Maslenica-Zaton ...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program