Prethodni članak
Sljedeći članak

Vrtići, škole i odgojno - obrazovne ustanove prijavite se na natječaj za najljepši školski vrt

Podsjetimo, ta je nagrada prije pet godina stigla i u Zagorje, kada je Područna škola Orehovica dobila nagradu kao najljepše uređena škola u kontinentalnoj Hrvatskoj


U Područnoj školi Orehovica danas se održao motivacijski stručni skup Uređenje vrtova u dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama, centrima za odgoj i obrazovanje te učeničkim domovima u Krapinsko-zagorskoj županiji. Ovaj skup, u sklopu velikog obrazovno-ekološkog projekta Najljepši školski vrtovi, pod pokroviteljstvom Krapinsko-zagorske županije organiziraju Hrvatska radiotelevizija i Osnovna škola Stjepana Radića Brestovec Orehovički. Na skupu su bile prezentirane dosadašnje aktivnosti i rezultati projekta, moglo se čuti i nekoliko korisnih prezentacija vezanih  uz uređenje vrta, kao i vidjeti iskustva nekih pobjedničkih ustanova.

Projekt Najljepši školski vrtovi u suradnji  s HRT-om provode Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Ministarstvo poljoprivrede. U projektu  sudjeluju učenici osnovnih i srednjih škola, dječjih vrtića, učeničkih domova, djeca iz centara za odgoj i rehabilitaciju te djeca iz domova bez prikladne roditeljske skrbi iz cijele Hrvatske. U vrtovima koje su sama oblikovala i uredila djeca uče voljeti prirodu te prepoznavati vrijednost i ljepotu podneblja u kojemu žive. Projekt promiče isključivo organsku poljoprivredu, uzgoj izvornoga i domaćega bilja, prepoznavanje ljepote vlastitoga krajolika i povratak tradicijskim vrtovima u svim područjima Hrvatske.

- Prije 25 godina kada su kolege s Hrvatskog radija pokretali ovaj projekt, a osnovna ideja je bila da se djeca koja se vraćaju u razrušene škole  povežu s matičnom školom, zemljom i krajem iz koje dolaze. Kroz godine je taj projekt nadrastao tu počnu ideju, a i sama zelena priča je prisutna u javnosti tako da se bavimo i očuvanjem prirode, zaštitom okoliša, tradicijskim uzgojem, a vezano uz kurikularnu reformu povezivanjem odgojno- obrazovnog procesa na otvorenom te učenjem na primjerima. Nije uvjet da ustanove koje se prijavljuju imaju fantastično uređenu površinu, imamo puno različitih nagrada i kategorija, volimo kad nam se javi i pravi početnik i koji će uz naše savjete krenuti lagano u vrtu. Cilj je da se djeca vrate prirodi, da malo više spoznaju proces kako nastaje nešto iz sjemenke do ploda, da prate razvoj biljke, da nauče nešto o autohtonim vrstama u svojem kraju – rekla je Đurđica Čočić, voditeljica projetka Najljepši školski vrtovi Hrvatske radiotelevizije. Rekla je i kako će natječaj  biti otvoren na mrežnim stranicama Hrvatsko radiotelevizije i Ministarstva obrazovanja. U tekstu natječaja pišu uvjeti , dvije fotografije treba poslati na e-mail adresu, a sve o projektu možete pratiti  I na Facebook stranici.

Domaćin skupa, ravnatelj Osnovne škole Stjepana Radić Brestovec Orehovički Zdenko Kobeščak rekao je kako već godinama  matična  i Područna škola u Orehovici s velikim veseljem sudjeluje u ovom projektu. - Već  5 do 6 godina sudjelujemo u ovom projektu, a željeli smo da se primijeti ono što već niz godina radimo. Osnovna škola Stjepan Radić Brestovec Orehovički i Područna škola Orehovica imaju vrtove. Oko njih se trude djeca i učitelji, a rad u vrtu posebno veseli djecu. Ljudi koji prolaze pored škole zadovoljni su kad vide rasvjetan okoliš. Drago nam je da je Hrvatska radiotelevizija pokrenula ovaj natječaj. Imali smo čast i privilegiju što je prepoznata Područna škola Orehovica pa je prije pet godina dobila nagradu kao najljepše uređena škola u kontinentalnoj Hrvatskoj, tu je i Zelena učionica na otvorenom u šumi gdje odvijamo dio nastav. Naš školski vrt je dio zadruge koja proizvode namirnice koje rade naši učenici na što smo izuzetno ponosni – istaknuo je Kobeščak dodajući kako zahvaljujući idejama učenicima svake godine izmišljaju nešto novo  i obogaćuju svoj vrt.

Jasna Kokot Pelko, ravnateljica Osnovne škole Zlatar Bistrica rekla je kako je ovo hvalevrijedan događaj kojim se promoviraju školski vrtovi. – Naš školski vrt je napravljen prije dvije godine, krenuli smo s idejom da djecu poučimo tradiciji i da uzgajamo biljke koje su se prije uzgajale,a  tradicijski vrt je prerastao u permakulturni. Ove godine je šansa da i mi ovaj vrt pokažemo i široj javnosti – rekla je Kokot Pelko.

Događaju je nazočio i zamjenik načelnika Bedekovčine Janko Buzjak, dok je skup moderirao HRT-ov voditelj Davor Meštrović.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook