Prethodni članak
Sljedeći članak

[PREDSTAVLJEN NOVI RTG UREĐAJ U OB ZABOK] Bolja usluga, manje zračenja i točniji nalazi

Dnevno se obavi 120 do 150 pregleda na klasičnom rendgenu, istaknuo je ravnatelj bolnice Tihomir Vančina


Na Odjelu za radiologiju Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana danas je predstavljen novi RTG uređaj vrijedan milijun kuna, koji omogućuje radiološku dijagnostiku u skladu s najvišim svjetskim standardima.

Kako je napomenuo ravnatelj bolnice Tihomir Vančina, RTG uređaj bilo je nužno zanoviti, jer je na odjelu bio aparat instaliran još 2008. godine, a na ovom se uređaju obavlja veliki broj pretraga. – U jednom danu se obavi 120 do 150 pregleda na klasičnom rendgenu, a na taj se način aparat puno troši. Liste čekanja za ovaj pregeld su manje nego na nacionalnoj razini, čeka se 17 dana za kontrastne i klasične pretrage na digitalnom rendgenu, za CT nam je čekanje otprilike 40 dana, a za ultarzvuk 50 – ak dana. U zadnjih 5 godina smo povećali broj pacijenata s 300 na 400 tisuća pacijenata i taj broj i zahtjevi rastu iz godine u godinu. Mi se trudimo raditi i subotama, nedjeljama, zadovoljiti veliku potražnju, jačamo kadrove i inabavljamo novu opremu – rekao je Tihomir Vančina, dodavši da je u zadnjih 4 godine u bolnicu dovedeno opreme u vrijednosti više od 40 milijuna kuna.

– Od preseljenja 2008., svake godine uz pomoć Krapinsko – zagorske županije zanavljamo opremu, što je nužno da bismo mogli pružiti kvalitetnu zdravstvenu zaštitu našim pacijentima. - Odjel radiologije obavlja široki dijapazon pretraga, cijela radiologija je digitalna, od mamografije, tri ultrazvuka, dva rendgena, CT i ostalih pretraga, a nužna je dovoljan broj liječnika. U ovom trenutku ih nemamo, ali takva situacija nije samo u našoj bolnici nego i u cijeloj Hrvatskoj. Moramo voditi odgovornu kadrovsku politiku, i 2019. i 2020. smo dali po dvije specijalizacije, jer moramo osiguratio budućnost – istaknuo je ravnatelj Vančina.

Specijalizantica na Odjelu za radiologiju Anamarija Božić pohvalila je kupnju novog uređaja. – Olakšat će rad nama liječnicima, inženjerima radiologije, ali ponajprije ovo je pozitivna stvar i napredak za naše pacijente koji će ovako imati bolju uslugu, sigurniju sa zdravstvenog stajališta, bit će manje ozračeni, nalazi će biti lakši za očitati i točniji, i kada zaokružimo to, dobijemo sliku da ćemo imati zadovljnije liječnike i zadovoljnije pacijente, a tome trebamo težiti – rekla je.

Zamjenica župana Jasna Petek istaknula je da je Krapinsko – zagorska županija 2019. godine uložila 33,5 milijuna kuna u zdarvstvo, a od toga je 18,5 milijuna kuna iz decentraliziranih sredstava, od kojih samo OB Zabok i bolnica hrvatskih veterana dobiva 10,8 milijuna kuna. - Od tog se jedan veliki dio odnosi na otplatu kredita još i ove i iduće godine, a ostali dio odnosi se na medicinsku opremu i sve što je uz nju potrebno osigurati, kako bi zdravstvene usluge ovdje u bolnici bile što kvalitetnije i što dostupnije. U tom cilju je i kupnja ovog aparata, još jednog uređaja koji će pomoći da se radiološka dijagnostika obavlja na kvalitetniji i brži način da bi liste čekanja bile kraće, a to je cilj zanavljanja sve medicinske opreme. Treba napomenuti da bez ulaganja u ljude sva ova medicinska oprema nema smisla, pa je trenutno u KZŽ 69 liječnika i liječnica na specijalizaciji, što će doprinijeti i u budućnosti kvalitetnim zdravstvenim uslugama i njihovom stručnom njihovom obavljanju u našoj županiji – naglasila je Jasna Petek.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook