Prethodni članak
Sljedeći članak

Hrvatskom se šire uznemirujuće poruke: Ne pijte ovo, može vam spržiti jednjak!


Putem društvenih mreža jučer su se počele širiti poruke u kojima se upozoravaju građani da ne konzumiraju sokove i vode koje proizvodi jedan poznati brend, piše Index.

Izazvana je panika, obzirom da su brojni mailovi redakcija medija bombardirani porukama i screenshotovima poruka u kojima se upozorava građane da ne piju sokove i vodu tog brenda, a poruke i glasovni zapisi dolaze i u pretince privatnih osoba.

Radi se o desecima raznih poruka u kojima se uglavnom s manje ili više detalja navode iste informacije: da su ljudi (negdje se spominje jedna osoba, negdje dvije, negdje više njih) pili mineralnu vodu jednog proizvođača te da su se otrovali kiselinom koja im je spržila jednjak. Prema istim informacijama, policija sve istražuje, a sutra će se proizvođač javno oglasiti. Kao izvori poruka navode se "prijateljica iz sanitarne", "lik zaposlen kod proizvođača pića" ili samo "izvor iz bolnice".

U jednoj takvoj glasovnoj poruci koja se širi WhatsAppom neimenovana žena kaže da su imali dva slučaja trovanja mineralnom vodom kod dva mlada pacijenta. U poruci ne navodi gdje, u kojoj bolnici niti u kojem gradu.

"Moram ti prenijeti nešto dosta bitno što se trenutno događa, ne znam kad će to izaći u novine, imali smo u jako kratkom roku dva teška slučaja trovanja vodom u kojemu dvije mlade osobe imaju spržen jednjak...", dio je glasovne poruke koja se širi WhatsAppom.

Ovo se događa par tjedana nakon što je muškarac iz Pule u razgovoru za jednu televiziju rekao da je popio vodu iz bočice u jednom riječkom restoranu nakon čega su mu "izgorjela" usta, jer je u bočici bila neka kiselina te mu je stradao jednjak, piše Index.

Fiuman.hr piše kako je zabilježen jedan slučaj trovanja mineralnom vodom koji se dogodio u kafiću u centru Rijeke te da im je to neslužbeno potvrđeno. RijekaDanas.com piše kako prema njihovim informacijama policija istražuje slučaj koji se dogodio u jednom od riječkih kafića, a osoba koja je konzumirala mineralnu vodu je završila u bolnici.

U porukama koje se prosljeđuju piše i da su ovih dana u Rijeci zabilježena dva slučaja te jedan u Osijeku. Piše i da policija istražuje slučajeve te da će sve biti objavljeno tijekom sutrašnjeg dana i da se radi o tome da sredstva za čišćenje nisu dobro isprana u tvornici.

"Navodno da nije za konzumaciju jer nisu dobro isprali sistem nakon čišćenja", stoji u jednoj od poruka. Također, u porukama se navodi kako informacije stižu iz bolničkih krugova. Index je razgovarao s par izvora iz bolnice, no nisu dobili potvrdu ničeg sličnog.

Slično se dogodilo i u svibnju, ali je objavljeno tek nedavno. Naime, bračni par Laković iz Pule u svibnju je sjeo na ručak u jedan riječki restoran. Naručili su mineralnu vodu, koja im je u bočicama poslužena prije ručka. Stanko je za RTL prepričao što se dogodilo nakon što je uzeo gutljaj iz bočice. "Čim sam stavio u usta, momentalno sam ispljunuo sve i meni su usta izgorjela. I iz restorana su me nakon možda pola minute, minutu poslali van", tvrdi.

Djelatnici su pozvali Hitnu pomoć koja ga je odvela. Nakon prve, lažne sumnje na alergiju, liječnici su dali dijagnozu što je popio. "Neko korozivno sredstvo, neka kiselina. Meni je par kapi prošlo dole po jednjaku i to mi je u biti spalilo jednjak. Da sam popio više, ne bi me bilo tu", priča Laković.

Ne zna kako je kemikalija završila u bočici pa na njihovu stolu. Kaže, kada ga je odvozila Hitna ispred restorana, supruga se vratila unutra.

"Nisu joj htjeli dati ni bocu ni čašu, nego su samo iz frižidera izvadili drugu bocu da može slikati što je pio, koja vrsta pića. Kad je tražila račun, na računu je bilo samo meso koje smo naručili. Supruga je zvala policiju, policija nije htjela van izaći, znači, ako bude zvala, hitna će izaći, ako ne, nemaju što izlazit'", rekao je Puljanin Stanko.

Vlasnik restorana koji se nije htio snimati telefonski je za RTL potvrdio da su uz jelo naručili dvije mineralne vode s okusom, ali nije znao objasniti zbog čega one nisu prikazane na računu koji im je izdan.

Slučaj je na Općinskom državnom odvjetništvu u Rijeci u čijem dopisu stoji: "Spisi Državnog odvjetništva za vrijeme provođenja izvida i drugih radnji do donošenja odluke o prijavi, smatraju se tajnima."

Stanko je ostao tjedan dana u bolnici, a zbog spaljenog jednjaka smršavio je dvadeset kilograma. U početku svakih sedam, a sada svakih 20 dana, ide u anesteziju i bužiranje odnosno širenje jednjaka i to kada više ne može progutati ni puding ni juhu.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook