Prethodni članak
Sljedeći članak

Hrvatske ceste dobile rok do kad moraju završiti sanaciju nadvožnjaka u Gubaševu, ali imaju i još jedan limit


Kako doznaje Zagorje.com iz izvora bliskih Hrvatskim cestama, to je državno poduzeće od Hrvatskih željeznica dobilo rok da do 31. listopada ove godine završe sve armirano-betonske radove na onom dijelu nadvožnjaka u Gubaševu koji se nalazi nad trasom pruge Zaprešić – Zabok.

Kao što smo već pisali OVDJE, sanacija nadvožnjaka koja je započela početkom svibnja, u potpunosti je trebala biti dovršena do 5. rujna, te je s tim datumom nadvožnjak trebao ponovo biti pušten u promet. No, 5. rujan je za nama, a radovi su još daleko od završetka.

O tome smo nedavno poslali i upit Hrvatskim cestama, iz kojih su, doduše, odgovorili na naša pitanja, ali razloge kašnjenja nisu naveli. -Obavještavamo Vas da je trenutno u proceduri ishođenje suglasnosti HŽ Infrastrukture d.o.o. na zahtjev izvođača radova za zatvaranjem pruge i isključivanje napona na lokaciji nadvožnjaka Gubaševo kako bi se mogli izvesti građevinski radovi na nadvožnjaku u koridoru pruge.  Završetak radova planiran je za početak listopada 2022.  Po završetku kompletnih ugovornih radova bit će omogućeno prometovanje motornih vozila navedenom dionicom – odgovorili su nam tada iz Hrvatskih cesta, dodavši da radovi vrijedni 2,1 milijun kuna bez PDV-a obuhvaćaju sanaciju rasponske kolničke ploče, izradu novih revizijskih staza, sanaciju podgleda, stupova i pokosa prema pruzi te ugradnju nove prometne opreme na objektu.

Naknadno smo ih pitali i na koliko dugo bi pruga trebala biti zatvorena, na što nam je stigao odgovor da je riječ o šesnaest dana, a ukoliko HŽ odbije njihov zahtjev, radovi će se izvoditi noću. No, nakon što smo istražili čitavu priču, razgovaravši s nekoliko naših izvora koji su željeli ostati anonimni, rad noću bit će poprilično teška, prema nekima i gotovo 'nemoguća misija'. Naime, kablovi koji su postavljeni prilikom elektrifikacije pruge, nalaze se svega 36 centimetara ispod nadvožnjaka, što znači da u vrijeme radova na nadvožnjaku struja mora biti u potpunosti isključena te da vlakovi ne smiju prometovati. Prema tome, rad noću mogao bi se, kako smo doznali tada, odvijati oko pet sati dnevno, odnosno, noću, a kako su u pitanju armiračko-betonski radovi, to bi u tom režimu rada trajalo mjesecima.

A upravo je ta opcija sada jedina. – HŽ je odgovorio Hrvatskim cestama da radove mogu vršiti samo noću u razdoblju od 23:30h do 04:00h i u tom periodu kablovi će biti isključeni iz napajanja – rekao nam je naš sugovornik te napomenuo da, ako armirano-betonski radovi i završe do 31. listopada, to ne znači da će i svi ostali radovi biti gotovi istog datuma te da će taj dan nadvožnjak, jedan od najprometnijih u Zagorju, ponovno biti otvoren za promet.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook