Prethodni članak
Sljedeći članak

[LIJEPA NAŠA] Nadvožnjak u Gubaševu još dugo neće biti otvoren zbog nemara Hrvatskih cesta

Jedan od najprometnijih nadvožnjaka u Zagorju trebao je biti otvoren 5. rujna. Naravno da nije.


„Od 5. svibnja do 5. rujna 2022. za sav promet zatvara se državna cesta DC205 u mjestu Gubaševo, u vrijeme izvođenja radova sanacije nadvožnjaka Gubaševo.“ Obavijest je to koja je objavljena početkom svibnja ove godine, a koja je izazvala negodovanje velikog broja vozača, koji s tzv. Kumrovečke magistrale, dakle, iz Kumrovca, Klanjca, Tuhlja, ali i Pregrade te Krapinskih Toplica, ne mogu preko nadvožnjaka do čvora Mokrice, već moraju prolaziti kroz Zabok, koji je ionako nerijetko u prometnom kolapsu. No, 5. rujan je za nama, a radovi su još daleko od završetka.

Objašnjenje HC-a

O tome smo poslali upit Hrvatskim cestama, iz kojih su, doduše, odgovorili na naša pitanja, ali razloge kašnjenja nisu naveli. -Obavještavamo Vas da je trenutno u proceduri ishođenje suglasnosti HŽ Infrastrukture d.o.o. na zahtjev izvođača radova za zatvaranjem pruge  i isključivanje napona na lokaciji nadvožnjaka Gubaševo kako bi se mogli izvesti građevinski radovi na nadvožnjaku u koridoru pruge.  Završetak radova planiran je za početak listopada 2022.  Po završetku kompletnih ugovornih radova bit će omogućeno prometovanje motornih vozila navedenom dionicom – odgovorili su nam iz Hrvatskih cesta, dodavši da radovi vrijedni 2,1 milijun kuna bez PDV-a obuhvaćaju sanaciju rasponske kolničke ploče, izradu novih revizijskih staza, sanaciju podgleda, stupova i pokosa prema pruzi te ugradnju nove prometne opreme na objektu.

Nemoguća misija?

Naknadno smo ih pitali i na koliko dugo bi pruga trebala biti zatvorena, na što nam je stigao odgovor da je riječ o šesnaest dana, a ukoliko HŽ odbije njihov zahtjev, radovi će se izvoditi noću. No, nakon što smo istražili čitavu priču, razgovaravši s nekoliko naših izvora koji su željeli ostati anonimni, rad noću bit će poprilično teška, prema nekima i gotovo 'nemoguća misija'. Naime, kablovi koji su postavljeni prilikom elektrifikacije pruge, nalaze se svega 36 centimetara ispod nadvožnjaka, što znači da u vrijeme radova na nadvožnjaku struja mora biti u potpunosti isključena te da vlakovi ne smiju prometovati. Prema tome, rad noću mogao bi se, kako doznajemo, odvijati samo od ponoći do 5 ujutro, a kako su u pitanju armiračko-betonski radovi, to bi u tom režimu rada trajalo mjesecima. U svakom slučaju, situacija je sad takva kakva je, no ono što se pojavljuje kao sasvim logično pitanje jest zbog čega se s kompletnom rekonstrukcijom nadvožnjaka čekalo da se postave kablovi iznad pruge, budući da je, od kad su počeli radovi na modernizaciji pruge, bilo dovoljno vremena za sanaciju nadvožnjaka i prije nego su postavljeni kablovi. Ipak, to pitanje nismo slali u Hrvatske ceste. Odgovor ionako znamo. Nemar.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook